3 voorwaarden voor een eindejaarsrally

Door Belegger.nl op 18 oktober 2019 08:30 | Views: 4.821

3 voorwaarden voor een eindejaarsrally

Het is malaise op de aandelenmarkt, maar het overwinnen van drie belangrijke problemen kan volgens analisten van Ned Davis Research leiden tot een eindejaarsrally. Ze verwachten dat aandelen in de maand oktober zwak zullen blijven, maar richting het einde van het jaar nieuwe recordhoogtes zullen bereiken, schrijft CNBC.

"Voordat de beurzen zich kunnen opmaken voor een eindejaarsrally moeten er drie hindernissen overwonnen worden: de enthousiaste winstverwachtingen, de angst voor een recessie en het zelfgenoegzame beleggerssentiment", schreven de analisten in een rapport.

Sterke winstgroei in vierde kwartaal, na zwak derde kwartaal

Het cijferseizoen is in volle gang en bedrijven hebben volgens Ned Davis Research hoge verwachtingen voor het lopende vierde kwartaal. In het derde kwartaal zal de gemiddelde winstgroei naar verwachting met 2,1% dalen, maar voor het vierde kwartaal wordt volgens de analisten een winstgroei van bijna 20% voorzien.

Zwakke verkopen en vlakke marges hebben de winst in 2019 laag gehouden, maar de omzetgroei zal zich naar verwachting stabiliseren in het derde kwartaal.

Economische cijfers moeten verbeteren

Twee opeenvolgende maanden van krimp in de maakindustrie hebben de angst voor een recessie aangewakkerd. Een afname van de bedrijvigheid in de dienstensector - tot het laagste niveau sinds 2016 in september - versterkte die zorgen alleen maar.

De volgende ronde van economische cijfers moet volgens Ned Davis Research tekenen van herstel vertonen voor deze sectoren voordat de aandelenmarkt nieuwe hoogtepunten kan bereiken.

Beleggerssentiment moet negatiever worden

Er moeten niet alleen economische obstakels overwonnen worden, ook het sentiment van zelfgenoegzaamheid onder beleggers moet verschuiven. De geschiedenis laat volgens Ned Davis Research zien dat een pessimistisch beleggersperspectief in het verleden samenviel met rally's.

Het sentiment onder beleggers stijgt momenteel uit het neutrale gebied, blijkt uit de NDR Crowd Sentiment Poll, die de stemming van beleggers meet. Het sentiment zal pessimistischer moeten worden om de markt de kans te geven zich op te maken voor een rally.

Recept voor eindejaarsrally

De aandelenmarkt komt ondanks soms grote dagelijkse koersschommelingen al maanden bijna niet van zijn plaats. Toch is de S&P 500-index is desondanks minder dan 2% verwijderd van het hoogste niveau ooit.

"Te ver gedaalde koersen van technologiefondsen - gecombineerd met realistische winstverwachtingen, verminderde recessievrees en meer pessimisme - zijn een recept voor een eindejaarsrally", aldus Ned Davis Research. Beleggers moeten volgens de analisten wel goed letten op tekenen van zwakte op de lange termijn in de subsectoren van de economie, want dat zou een slecht teken zijn voor herstel van de markt.

Lees ook: 'Herhaling eind 2018 onvermijdelijk'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.