Klaar voor een eindejaarsrally?

Door Martine Hafkamp op 21 oktober 2019 07:50 | Views: 12.490

Klaar voor een eindejaarsrally?

Nu de geopolitieke spanningen in ieder geval tijdelijk wat naar de achtergrond lijken te verdwijnen, kunnen de beurzen zich weer richten op zaken die echt van belang zijn. Zo rapporteren de bedrijven deze weken hun winsten over het afgelopen kwartaal en zijn de centrale banken weer begonnen met monetaire verruiming op een moment dat de wereldeconomie op een cruciaal punt is beland.

Want een situatie waarin enerzijds de werkloosheid historisch laag is en anderzijds de inflatie maar niet wil oplopen, is uniek. Centrale bankiers, economen en beleggers breken zich er al jaren het hoofd over. Oude economische wetten lijken niet meer te gelden. 

Is de lage rente nu een voorbode van een naderende recessie of is deze een uitvloeisel van een samenloop van omstandigheden die zich in de geschiedenis nog niet eerder heeft voorgedaan? Getuige de lage werkloosheid, de ijzersterke huizenmarkt en het gezonde consumentenvertrouwen lijkt een recessie nog niet aan de orde.

Wie is hier nu gek?

Ondertussen neemt het vertrouwen onder ondernemers af, dalen de investeringen en is de maakindustrie wel in een recessie beland. Centrale bankiers lijken zich met deze situatie geen raad te weten. Uit vrees voor een economische neergang worden de geldpersen overal ter wereld aangezet. Zo is er een bizarre situatie ontstaan waarin de economie weliswaar vertraagt maar nog steeds groeit, de beurzen zich op topniveaus bevinden en de centrale banken stimuleren. Wie is hier nu gek?

Spaarders, pensioenfondsen, banken en verzekeraars worstelen met de lage rente. Beleggers daarentegen ontkurken nog maar weer eens een nieuwe fles champagne. Waar gaat dit eindigen? De schuld leggen bij het beleid van de centrale banken lijkt echter niet helemaal juist.

De lage rente is eerder het gevolg van een wereldwijde vergrijzing, een gigantisch spaaroverschot en verdergaande digitalisering. Centrale banken zijn eerder volgers van de markt dan dat ze de markt leiden. Het lijkt er sterk op dat we het nog langere tijd met deze lage rente moeten doen. Eens, wanneer vrijwel niemand het verwacht, zal de rente weer gaan stijgen. Maar dat moment lijkt moeilijk te voorspellen.

Perfecte cocktail voor eindejaarsrally?

Alles bij elkaar genomen lijkt de economie er nog niet zo slecht voor te staan als veelal wordt gesuggereerd. Ja, de maakindustrie beleeft vooral door de handelsoorlog mindere tijden. Maar wanneer zowel de arbeidsmarkt als de huizenmarkt, de ruggengraat van iedere economie, sterk blijven lijkt er niet zo veel aan de hand. Een interessante graadmeter is ook de index voor halfgeleiders. Die loopt al weer enige tijd op. Deze index loopt gewoonlijk een paar maanden voor op de bredere beurzen. Zowaar een perfecte cocktail voor een naderende eindejaarsrally? 

Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een zogenaamde minirecessie dan zou dat de derde zijn in deze ruim tien jaar durende bullmarkt. De vorige twee keer (2012 en 2016) bleken niet meer dan rustpauzes te zijn. Een en ander komt reeds tot uiting in het feit dat in de Verenigde Staten het rendement op aandelen dat op obligaties voor het eerst sinds de jaarwisseling is gepasseerd. Meevallende kwartaalcijfers zullen de rally verder kracht kunnen bijzetten. 

In evenwicht

Wanneer we even de waan van de dag links laten liggen en een stap achteruit zetten zien we dat de beurzen zich eigenlijk al ruim anderhalf jaar in een zijwaartse trend bevinden. Zo staan de AEX en de S&P 500 niet veel hoger als in januari 2018. Dat was vlak voor Trump zijn handelsoorlog tegen China begon. De handelsoorlog en de lage rente hebben elkaar deze periode redelijk in evenwicht gehouden. 

Nu worden zijwaartse trends meestal gevolgd door opwaartse bewegingen. Dat gebeurde ook met consolidaties van soortgelijke aard in 2012 en 2016. De beurzen gingen toen ook even hard naar beneden, maar het herstel dat erop volgde was krachtig en snel. Een nog langdurig lage rente en een economie die gewoon doorgroeit kunnen het fundament zijn voor verdere koersstijgingen.

Gewoon doorgaan

Komt er dan nooit een einde aan deze rally? Natuurlijk wel. Maar voorspellen hoe en wanneer is onmogelijk. De economieboekjes hebben al enige tijd geen antwoord meer op de huidige ontwikkelingen. Je als belegger laten leiden door angst blijkt erg kostbaar. Beleggers doen er beter aan gewoon door te gaan met beleggen, zij het gecontroleerd. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
frankvl
0
Oké, we doen een wedstrijdje: hoe vaak kun je de woorden lijkt of lijken in één stukje zetten? Nu de geopolitieke spanningen in ieder geval tijdelijk wat naar de achtergrond lijken te verdwijnen...Oude economische wetten lijken niet meer te gelden... Getuige de lage werkloosheid, de ijzersterke huizenmarkt en het gezonde consumentenvertrouwen lijkt een recessie nog niet aan de orde.Centrale bankiers lijken zich met deze situatie geen raad te weten. De schuld leggen bij het beleid van de centrale banken lijkt echter niet helemaal juist.Het lijkt er sterk op dat we het nog langere tijd met deze lage rente moeten doen. Maar dat moment lijkt moeilijk te voorspellen. Maar wanneer zowel de arbeidsmarkt als de huizenmarkt, de ruggengraat van iedere economie, sterk blijven lijkt er niet zo veel aan de hand. U bent niet erg zeker van uzelf hè mevrouw Hafkamp?
HenryJoseph
0
Beste frankvlm, wat de beurs betreft is NIEMAND zeker! Als jij het wel bent, please, tell me!!
Maan Arkenbosch
0
Als er straks maar geen LIJKEN uit de kast gaan vallen met de Handels oorlog en Brexit.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.