De 7 beste telecom-aandelen om te kopen en houden

Door Redactie op 23 oktober 2019 08:30 | Views: 13.727

De 7 beste telecom-aandelen om te kopen en houden

Telecomunicatie-aandelen zijn nu niet bepaald aandelen waarmee je snel rijk kunt worden, maar ze bieden beleggers stabiliteit voor de lange termijn.

Vooral in het huidige economische klimaat, met een handelsoorlog tussen de VS en China en vertraging van de groei van de wereldeconomie, bieden telecombedrijven beleggers consistente en voorspelbare winstcijfers. Ook betalen ze veelal een goed dividend, wat aantrekkelijk is gezien de lage rentestand.

Wayne Duggan, schrijver van het boek Beating Wall Street With Common Sense en afgestudeerd aan het befaamde Massachusetts Institute of Technology, zette in een artikel voor U.S. News de zeven aantrekkelijkste telecom-aandelen met een koopadvies van Morningstar op een rij.

1. China Mobile

Hoewel China Mobile de grootste mobiele serviceprovider is ter wereld, is de koers van het aandeel in de afgelopen drie jaar bijna 30% gedaald. Dat komt vooral door de handelsoorlog tussen de VS en China. Desalniettemin heeft het bedrijf volgens Morningstar-analist Dan Baker door de cash flow een van de sterkste bedrijfsbalansen ter wereld.

China Mobile betaalt een dividend van 4,4%, met een uitbetalingsratio van ongeveer 50%. Morningstar schat dat de reële waarde van het aandeel rond de 57 dollar ligt.

2. China Unicom

China Unicom mag dan het op één na grootste telecombedrijf van China zijn, met meer dan 400 miljoen klanten, de koers van het aandeel is in de afgelopen zes maanden met meer dan 15% gezakt vanwege de handelsoorlog en de politieke onrust in Hong Kong. Vanwege deze daling ziet Baker van Morningstar een koopmoment voor langetermijnbeleggers.

Volgens Baker waren de inkomsten van China Unicom in de eerste helft van 2019 “indrukwekkend,” vooral gezien het feit dat de Chinese regering vorig jaar heeft verboden kosten voor data roaming in rekening te brengen.

Voor de komende vijf jaar verwacht Baker een jaarlijkse groei van de operationele winst van 14%. Morningstar geeft een koersdoel van 16,50 dollar.

3. CenturyLink

CenturyLink is een van de grootste telecombedrijven van de VS, dat de koers van zijn aandelen met maar liefst 55% heeft zien dalen in de afgelopen drie jaar. Dat is veel te veel, volgens analist Matthew Dolgin, en het biedt beleggers een mogelijkheid om het aandeel voor een habbekrats op te pikken.

Volgens Dolgin heeft CenturyLink een redelijk hanteerbare schuldenlast, en ligt het niet in de lijn der verwachting dat er in de nabije toekomst minder dividend zal worden uitgekeerd dan de huidige 8%.

Hoewel omzetdalingen in de afgelopen paar kwartalen steeds groter zijn geworden, biedt een nieuwe focus op grote bedrijfsklanten meer groeikansen. Morningstar schat dat de reële waarde van het aandeel rond de 18 dollar ligt.

4. Orange

Met negen miljoen klanten is Orange marktleider in telefoon- en draadloze diensten in Frankrijk. Ondanks een matige omzetgroei is de koers van het aandeel de afgelopen paar jaar redelijk stabiel gebleven, met een mooi dividend van 4,7%.

Wegens de grote concurrentie in deze sector zit er de komende vijf jaar weinig rek in de omzet, verwacht Dolgin. Toch heeft Orange een goede marktpositie in Frankrijk en zal het op de lange termijn kunnen profiteren van groei bij de Afrikaanse dochterbedrijven. Morningstar geeft een koersdoel van rond de 21 dollar voor het aandeel.

5. SK Telecom

Met een marktaandeel van 50% is SK Telecom de grootste telecomaanbieder van Zuid-Korea. Volgens analist Baker hadden stijgende kosten in verband met 5G-netwerkinvesteringen een negatieve impact op het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal, maar was een omzetgroei van 6,8% toch bemoedigend en is een dividend van 4,2% niet te versmaden.

6. Telefónica

Telefónica mag dan marktleider zijn in Spanje, volgens analist Michael Hodel zijn de aandelen ondergewaardeerd na een koersdaling van 19% in de afgelopen drie jaar. Telefónica, dat een dividendrendement heeft van 5,7%, krijgt van Morningstar een koopadvies, vooral ook omdat zo’n 90% van alle Spaanse breedbandklanten nu een gecombineerd pakket diensten afneemt. De reële waarde van het aandeel ligt volgens Morningstar rond de 14 dollar.

7. Vodafone Group

Alhoewel Vodafone meer dan 450 miljoen klanten heeft, voornamelijk in Europese landen zoals Duitsland, Italië en Spanje, waarschuwt analist Hodel dat aandeelhouders rekening zullen moeten houden met een onstabiele koers terwijl het bedrijf de overname van het Amerikaanse Liberty Global afrondt en investeert in het vaste netwerk.

De inlijving van Liberty zal vooral meer marktaandeel opleveren in Duitsland. Ondanks het feit dat Vodafone het dividend met maar liefst 40% verlaagde eerder dit jaar, blijft het dividendrendement van 4,9% “aantrekkelijk en duurzaam,” volgens Hodel. Morningstar schat de reële waarde van het aandeel rond de 27 dollar.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste tech-dividendaandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.