5 beleggingstips voor iedereen zonder glazen bol

Door Redactie op 30 oktober 2019 12:00 | Views: 13.009

5 beleggingstips voor iedereen zonder glazen bol

Het is de droom van iedere belegger: uitstappen op de top en weer kopen op de bodem. De aantrekkingskracht ervan is sterk, maar proberen om de markt te timen loopt zelden goed af. Beter is het om deze vijf oude, maar gouden beleggingstips in uw oren te knopen.

Als we terugkijken in de geschiedenis, zijn er voorbeelden te over van dromen van 'markttimers' die niet zijn uitgekomen. Vijf jaar na financiële crisis waren er genoeg experts die zeiden dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd waren. Nog eens vijf jaar later is de markt 60% gestegen.

Bijzonder lastig

Bij het timen van de markt wordt de grootste uitdaging vaak over het hoofd gezien. Die lijkt simpel, maar is bijzonder lastig. U moet niet één, maar twee juiste beslissingen maken: wanneer u uitstapt, en wanneer u instapt. Zelfs professionals hebben daar een zware kluif aan. 

Maar wat kunt u dan wel doen? Robin Powell wijst op humbledollar.com op vijf verstandige dingen om te doen waarvoor u geen glazen bol nodig heeft. 

1. Houd die lange termijn voor ogen

“Historische gegevens laten een ding heel duidelijk zien”, zei de indexfondskoning Jack Bogle altijd. “Wil je succesvol beleggen, wees dan een langetermijnbelegger.”

In plaats van proberen om de bewegingen van de markt uit te pluizen, kunt u beter uw tijdshorizon verruimen. Over de heel lange termijn worden geduldige beleggers met een gediversifieerde portefeuille vrijwel altijd beloond. 

Natuurlijk heeft niet iedereen nog een heel lange termijn voor zich, bijvoorbeeld omdat het geld binnen 2 of 3 jaar alweer nodig is. In dat geval is beleggen in aandelen waarschijnlijk überhaupt niet de beste keus.

2. Bouw een seizoensbestendige portefeuille 

Een gebalanceerde assetallocatie is altijd een goed idee, met bijvoorbeeld aandelen en wat obligaties van hoge kwaliteit. Defensieve beleggers hebben vaak slechts 50% of minder van hun portefeuille gevuld met aandelen. 

De juiste mix hangt uiteraard af van leeftijd, doelen en omstandigheden. Maar: wat uw risicocapaciteit ook is, spreiding is altijd verstandig. Spreid over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. Dan zal een scherpe daling in een bepaalde markt een minder heftig effect hebben.

3. Herbalanceer regelmatig

Over het algemeen is de regel dat hoe minder u aan uw portefeuille rommelt, hoe beter het is. Dat betekent niet dat u het helemaal moet vergeten, maar verander alleen iets als dat echt nodig is. En doe dat op een strategische en gedisciplineerde manier. Dat klinkt simpel, maar het is verdraaid lastig om op uw handen te blijven zitten als de markt in een storm terechtkomt.

Het kan helpen om periodiek uw portefeuille onder de loep te nemen en weer in evenwicht te brengen. Bijvoorbeeld door eens per jaar bij sommige flinke stijgers wat winst te nemen en bij bepaalde dalers wat extra geld te investeren. Zodoende ‘moet’ u wel hoog verkopen en laag kopen.

4. Laat uw geld de markt in druppelen

Als u uw risico wilt verminderen, probeer dan dollar cost averaging eens. Stel dat u een aanzienlijke meevaller heeft, een erfenis of een eindejaarsbonus bijvoorbeeld, en u wilt het beleggen. In plaats van het geld in één keer de markt op te sturen, kunt u ook iedere maand een vast bedrag inleggen, bijvoorbeeld iedere maand 100 euro. 

Stel dat een bepaald aandeel 10 euro kost. Dan kunt u 10 aandelen kopen. Is de koers de maand erop flink gestegen naar 50 euro, dan kunt u nog maar 2 aandelen kopen. Zo koopt u automatisch meer als het aandeel goedkoop is, en minder als het duur is. 

5. Houd ook genoeg cash over

Vergeet ook niet genoeg cash over te houden voor levensonderhoud. U kunt bijvoorbeeld een onverwacht hoge rekening krijgen voor een medische behandeling, of uw baan kwijt raken. De algemene regel is dat u ongeveer 3 tot 6 maanden vooruit moet kunnen leven met uw spaargeld bij onvoorziene omstandigheden.

Lees verder: 2 simpele maar belangrijke beleggingstips

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.