5 manieren om de markt te verslaan

Door Belegger.nl op 5 november 2019 08:30 | Views: 4.814

5 manieren om de markt te verslaan

De markt verslaan, wie droomt er niet van? Paul Greene, sinds 2013 portfoliomanager van het T. Rowe Price Communications & Technology Fund, doet het al jaren.

In de afgelopen drie en vijf jaar heeft Greene volgens Morningstar andere fondsen en de S&P 1500 Telecom Services Index met 8 tot 10 procentpunten verslagen. In de afgelopen 10 jaar heeft het T. Rowe Price Group fonds, waar Greene jarenlang analist was, deze benchmarks overtroffen met zeven procentpunten.

In een interview met Marketwatch vertelt Greene dat hij wars is van het volgen van beleggingsregels. Volgens Greene, die is opgeleid als ingenieur en is afgestudeerd aan de Stanford Business School, is de analyse van bedrijven daarvoor te ingewikkeld en is geen enkel bedrijf of situatie hetzelfde.

Toch kwam Marketwatch na een lang gesprek met Greene tot de conclusie dat er wel degelijk bepaalde patronen zijn te vinden in de investeringen die hij doet. Hier is een samenvatting:

1. Zoek naar groei

Net als Warren Buffett is Greene een belegger die het liefst iets koopt en dan lang aanhoudt. Zo wordt jaarlijks slechts 7% van zijn fonds verhandeld.

Greene zoekt vooral naar bedrijven die een sterke groei in inkomsten en winstmarges laten zien. “Hoe meer succes ze hebben, hoe meer succes ze creëren,” aldus Greene.

Dit motto is vooral van toepassing op snelgroeiende internetbedrijven. Zo heeft het fonds van Greene posities opgebouwd in Netflix, Amazon, Salesforce.com, Workday, Coupa, Atlassian, ServiceNow en Booking Holdings (het voormalige Priceline).

2. Doe het tegenovergestelde van de markt

Veel mensen baseren hun belegging op wat een bedrijf doet, in plaats van te kijken hoeveel de markt nu eigenlijk weet over het bedrijf in kwestie. Neem kabelbedrijven Comcast, Charter Communications en SBA Communications. De aandelen in deze bedrijven hebben een gezonde stijging laten zien, maar toch zou de koers hoger staan als beleggers zich niet zo’n zorgen maakten over het feit dat sommige consumenten hun abonnement op kabeltelevisie opzeggen.

Greene maakt zich daar niet zo druk over, want de consument heeft immers nog steeds breedband nodig. Omdat er weinig geografische overlap is tussen kabelbedrijven in de VS, hebben ze min of meer een monopoliepositie, en dat maakt het voor consumenten lastig om naar een concurrent over te stappen.

3. Geen paniek; blijf zitten waar je zit

Aandelenkoersen, ook die van grote bedrijven als Facebook en Alphabet, zijn onderhevig aan pieken en dalen. Het is volgens Greene zaak dat beleggers niet in paniek raken als bedrijven negatief in het nieuws komen en de koers een paar rake klappen krijgt.

Volgens Greene nemen beleggers de dreiging van een eventuele ingreep in Facebook door de politiek veel te serieus. Ook zal het volgens Greene moeilijk zijn om aan te tonen dat Google en Facebook een monopoliepositie hebben, omdat ze hun producten gratis aanbieden.

4. Wees een trendvolger

Dit is wellicht een open deur, maar verklaart waarom Greene grote belangen heeft opgebouwd in Crown Castle International en American Tower. Beide bedrijven bouwen torens voor mobiele telefonie.

“Ik heb deze aandelen in bezit omdat draadloos internet dramatisch aan het groeien is,” zei Greene. “Het neemt 30% toe per jaar, omdat mensen steeds meer computerspelletjes spelen, een betere kwaliteit video willen sowieso meer tijd doorbrengen op hun telefoon.”

5. Denk groot

Het innemen van grote posities is een gangbare praktijk bij fondsbeheerders die het beter doen dan de markt, en Greene is daarop geen uitzondering. Zo bestaat 13,5% van het T. Rowe Price Communications & Technology Fund uit aandelen Amazon. Zo’n 80% van het hele fonds bestaat uit de 20 best presterende aandelen.

Lees ook: 5 beleggingstips voor iedereen zonder glazen bol

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.