7 beleggingstips voor een bearmarkt

Door Belegger.nl op 6 november 2019 13:15 | Views: 10.763

7 beleggingstips voor een bearmarkt

Hoe kunnen beleggers die bijna met pensioen gaan zich het beste voorbereiden op een bearmarkt? Jodie Gunzberg, hoofd beleggingsstrategie bij Graystone Consulting, onderdeel van de Amerikaanse bankreus Morgan Stanley, weet raad.

In dit artikel op de website van USNews wijst ze op zeven tips.

1. Investeer in een indexfonds met een heel korte looptijd

Beleggers die zich zorgen maken over een dalende markt, doen er goed aan hun geld tijdelijk in een indexfonds of een exchange-traded fund (ETF) te stoppen dat investeert in kwaliteitsobligaties met een lage rente, aldus analist Todd Rosenbluth van onderzoeksbedrijf CFRA in New York. 

ETFs zoals het iShares Short Treasury Bond fonds of het JPMorgan Ultra-Short Income fonds bieden beleggers volgens Rosenbluth een 'goedkope' manier om hun geld veilig te stellen terwijl ze wachten tot de markt weer stijgt.

2. Koop waardeaandelen

Mocht er een recessie aankomen, de rente stijgen of de markten inzakken, dan raadt Gunzberg beleggers aan om hun groeiaandelen om te zetten in waardeaandelen.

Waardeaandelen doen het in barre tijden beter dan groeiaandelen omdat de waarderingen van dergelijke bedrijven er relatief aantrekkelijk uitzien en de winstgroei zich op de middellange termijn zou moeten verspreiden naar waardesectoren, aldus Gunzberg.

3. Koop niet alleen Amerikaanse aandelen

Na tien jaar sterke groei is de rek uit Amerikaanse aandelen, aldus Gunzberg. Bedrijven in opkomende markten en Europa zullen daarentegen flink gaan profiteren van de aantrekkende groei in China. “China is voor Europese fabrikanten een steeds belangrijkere afzetmarkt, en daardoor neemt de kans toe dat Europa zich in navolging van China zal herstellen.”

4. Probeer de markt niet te timen

Beleggers die denken te kunnen voorspellen wat de markt gaat doen, komen over het algemeen bedrogen uit, aldus Mike Loewengart, hoofd beleggingen van E-Trade Financial in New York. “Het begin van een bearmarkt is vaak onvoorspelbaar,” zei Loewengart. “Koersdalingen kunnen best eng zijn en sommige beleggers rennen dan hard naar de uitgang.”

De beste manier om een marktdaling te doorstaan is door een goed uitgebalanceerde portefeuille op te bouwen, aldus Loewengart. “Tijdens een zware storm kun je beter niet uit de boot stappen, maar er gewoon doorheen proberen te varen,” zei hij.  

5. Blijf regelmatig geld beleggen

Loewengart raadt beleggers in tijden van een neergaande markt aan om over te gaan op de zogeheten dollar-cost-averagingstrategie. Dit komt erop neer dat u maandelijks of wekelijks hetzelfde bedrag blijft beleggen, ongeacht de koers van het aandeel, fonds of indexfonds.

“Als de koersen laag zijn levert dat meer aandelen op, als de koersen hoog zijn minder. Maar in elk geval voorkomt het dat de belegger aan de zijlijn blijft staan", aldus Loewengart.

6. Koop defensieve aandelen

Sommige sectoren in de economie doen het beter in een bearmarkt, en daarom is het zinvol om uw aandelenportefeuille aan te vullen met defensieve aandelen. Dat kunnen bedrijven zijn uit de nuts- en energiesector of makers van consumentenproducten.

“Deze sectoren kunnen uw portefeuille diversifiëren, maar houd er rekening mee dat hun rendement mogelijk niet zo hoog is als bijvoorbeeld dat van techbedrijven in een bullmarkt,” aldus Loewengart.

7. Beleg in vastrentende activa

Beleggers die niet dol zijn op volatiliteit, doen er goed aan hun portefeuille in balans te brengen met obligaties en ander schuldpapier. Vooral staatsobligaties zijn aantrekkelijk, omdat ze beleggers een inkomen verschaffen tijdens een bearmarkt.

"Amerikaans schuldpapier kan fungeren als een veilige haven, en zal waarschijnlijk profiteren van een monetaire stimulering voorafgaand aan of tijdens een recessie,” aldus Loewengart.

Lees hierna: 5 beleggingstips voor iedereen zonder glazen bol

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.