'Na handelsakkoord geen economisch nirvana’

Door Belegger.nl op 7 november 2019 13:15 | Views: 4.385

'Na handelsakkoord geen economisch nirvana’

Een nieuw handelsakkoord tussen de VS en China zal niet leiden tot een 'economisch nirvana'. Dat stelt Larry Summers, een voormalige Amerikaanse minister van Financiën, in een interview met het Amerikaanse CNBC.

“Ik ben er helemaal voor,” zei Summers vanuit de Chinese stad Shenzhen, waar hij een congres bijwoonde over investeren in China. “Maar we houden onszelf voor de gek als we denken dat we slechts een ondertekeningsceremonie af zijn van een of ander eldorado. Er zijn diepere en grotere problemen die een snelle wereldwijde expansie tegenhouden.”

Spanningen blijven bestaan

De wereldwijde economische groei is sinds het begin van de handelsoorlog vorig jaar vertraagd. Het Internationaal Monetair Fonds zei vorige maand dat de wereldeconomie dit jaar naar verwachting met 3% zal groeien, vergeleken met 3,6% in 2018 en 3,8% het jaar daarvoor.

Zelfs al zouden beide partijen een gedeeltelijk handelsakkoord ondertekenen, dan zullen er toch grote spanningen en onzekerheden blijven bestaan tussen de beide grootmachten. En dat zou een negatieve impact kunnen hebben op de wereldeconomie, stelt Summers, een Harvard-hoogleraar die minister was onder president Clinton en als economisch adviseur diende onder Obama. 

Hoofdpijndossiers

De uitlatingen van Summers weerspiegelen eerdere opmerkingen van analisten en topmensen van bedrijven, die waarschuwden dat hoofdpijndossiers als het stelen van Amerikaans intellectueel eigendom door China en gedwongen technologieoverdracht niet zo snel zijn op te lossen.

Afgezien van onzekerheden op het handelsfront, zei de hoogleraar dat financiële spanningen in China en zorgen in Europa ook bijdragen aan de huidige zwakte van de wereldeconomie. Hij verwacht dat structurele veranderingen in de Chinese economie er de komende jaren voor zullen zorgen dat het land minder zal bijdragen aan de groei van de wereldeconomie dan voorheen.

Vergrijzing in China

Summers noemde de snel toenemende vergrijzing in China als een van de factoren die de economische groei kan afremmen. China is al jaren een grote aanjager van de wereldeconomie, maar momenteel is de groei van de eigen economie aan het vertragen - wat volgens veel economen overigens duurzamer is voor het land.

"Ik denk dat het volgende decennium in China minder miraculeus zal zijn dan de laatste twee," zei hij. "Het zou me verbazen als China de komende tien jaar net zo’n motor voor de wereldeconomie zal zijn als het in de afgelopen decennia is geweest."

Lees ook: 'Angst voor recessie is self-fullfilling prophecy'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.