De 3 grootste beleggingsrisico’s in 2020

Door Loege Schilder op 12 november 2019 13:35 | Views: 2.272

De 3 grootste beleggingsrisico’s in 2020

Met de jaarwisseling in zicht gaan beleggers zich voorbereiden op 2020. Het nieuwe beleggingsjaar ziet er overwegend goed uit. De werkloosheid is laag, de bedrijfswinsten zijn hoog en de lage rente helpt beleggers ook een handje.

Maar zoals ieder jaar zijn er ook in 2020 risico’s voor beleggers die roet in het eten kunnen gooien. In dit blog bespreken we de 3 belangrijkste risico’s.

1. Handelsconflict blijft slepen

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China blijft ook in 2020 de gemoederen bezighouden. Beide landen onderhandelen over nieuwe handelsafspraken. De Verenigde Staten verwijten China dat zij bedrijven ondersteunt, waardoor de concurrentie oneerlijk is. Beide landen hebben over een weer importtarieven opgelegd.

De laatste tijd komen er positieve berichten van het onderhandelingsteam. Er is overeenstemming over een aantal basisafspraken en beide landen zouden hebben afgesproken dat een aantal tarieven wordt teruggedraaid.

Beleggers konden het goede nieuws waarderen en koersen stegen naar een all-time high. Maar we moeten niet te vroeg juichen; we hebben in dit conflict meer onverwachte wendingen gezien.

Voor de wereldeconomie is het belangrijk dat het handelsconflict wordt opgelost. De VS en China vormen de 2 grootste economieën ter wereld en zijn goed voor ongeveer 50% van de wereldwijde economische groei. Als het handelsconflict blijft slepen, gaat dat ten koste van de economische groei.

2. President Trump blijft issues veroorzaken

De zaken rond president Donald Trump vormen het tweede risico in dit lijstje. Trump opereert anders dan zijn voorgangers en veroorzaakt regelmatig opschudding. Zo heeft hij meer dan eens olie op het vuur gegooid in het handelsconflict.

Trump zal in 2020 veel in de schijnwerpers staan. Volgend jaar zal een mogelijke impeachment procedure worden gevoerd. Daarnaast zijn in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het recente verleden leert ons dat Trump deze situaties niet ongemerkt voorbij laat gaan. 

3. Vermogensverschillen en inkomensongelijkheid

Veel economen beschouwen de toenemende ongelijkheid als het belangrijkste beleggingsrisico op de lange termijn. De inkomensverschillen tussen mensen aan de top en op de werkvloer zijn sterk gegroeid. In 1989 verdiende de CEO gemiddeld 58 keer zoveel als de mensen op de werkvloer. Momenteel is dat ongeveer 280 keer.

Ook de verschillen in vermogen worden steeds groter. Als mensen de ongelijkheid niet langer accepteren, leidt dat tot stakingen, extremere politieke keuzes en uiteindelijk zelfs burgeropstanden. In dat geval dalen investeringen en houdt de consument de hand op de knip.

Beleggers kiezen eieren voor hun geld en verkopen posities, met dalende koersen tot gevolg. Gelukkig zijn er momenteel geen signalen dat een escalatie aanstaande is. Maar het wordt wel tijd dat politiek en zakenleven het issue eindelijk serieus nemen en veranderingen doorvoeren. Voorkomen is beter dan genezen.

Kijk minder naar Nederland en meer naar Azië

Naast de drie bovengenoemde risico’s zijn er natuurlijk meerdere mogelijke issues. Nederlandse beleggers noemen vaak de Brexit en de stikstof-problematiek die de bouwsector lam legt. Voor de Nederlandse economie zijn die zaken wel relevant, maar niet zozeer voor de internationale beurzen.

Voor de koersen in 2020 zijn de ontwikkelingen in de VS en Azië bepalender dan ooit. Nederlandse beleggers zouden daarom minder moeten kijken naar de Haagse politiek en meer naar de Aziatische cijfers.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.