10 investeringsthema’s voor de komende 10 jaar

Door Belegger.nl op 15 november 2019 15:00 | Views: 5.470

10 investeringsthema’s voor de komende 10 jaar

De wereld ondergaat momenteel grote veranderingen, op politiek, economisch, klimatologisch en sociaal gebied. Wat worden in de komende tien jaar de belangrijkste thema’s voor beleggers?

Haim Israel, hoofd thematisch onderzoek en strategie van Bank of America, heeft voor zijn klanten een lijst van tien thema’s samengesteld.

'Nog nooit gezien'

Volgens Bank of America wordt het volgende decennium er een 'zoals we nog nooit gezien hebben', vanwege de escalerende uitdagingen op politiek, economisch, klimatologisch en sociaal gebied. De analisten verwachten tussen 2020 en 2030 dan ook ingrijpende veranderingen.

Israel verwacht dat deze periode een herziening van oude paradigma’s, een verstoring van bedrijfsmodellen en nieuwe trends zal voortbrengen die onze toekomst zullen vormen.

Einde van de globalisering

De analist voorspelt in de komende tien jaar een toename van de automatisering, een wereldwijde recessie, ongekende innovatie, serieuze milieu-uitdagingen, het einde van kwantitatieve versoepeling, demografische aardverschuivingen en het einde van de globalisering.

CNBC kreeg van Israel permissie om zijn lijst te publiceren. In dit artikel staan de belangrijkste beleggingsthema’s voor de komende tien jaar op een rijtje:

  1. Einde van de globalisering
  2. Recessie
  3. Het einde van quantative easing
  4. Demografie
  5. Klimaatverandering
  6. Robots & automatisering
  7. Splinternet
  8. Moreel kapitalisme
  9. Smart alles
  10. Ruimte

Bron: Bank of America

Meer aandacht voor lokaal

Volgens Bank of America piekte de globalisering tussen 1981 en 2016, wat betekent dat er het komende decennium meer aandacht zal zijn voor alles wat lokaal is.

Globalisering zorgde voor lagere consumentenprijzen, maar leidde ook tot meer werkloosheid en verstoringen op sociaal gebied. Volgens Bank of America is een sterkere focus op de eigen omgeving zo slecht nog niet.

Eerst zullen de kosten voor bedrijven stijgen, maar dit zal uiteindelijk leiden tot een herbalancering, met hogere productiviteit en hogere, duurzame groei voor de wereldeconomie.

Recessie

Bank of America ziet de zeepbel op de obligatiemarkt als de grootste kwetsbaarheid voor de financiële markten.

Om zich tegen een komende recessie te beschermen, raadt Bank of America beleggers aan om te investeren in goud en goudproducenten, bedrijven in monopolistische markten zoals de nutssector, defensie, afvalbeheer, gegevensverwerking en betalingen.

Demografische veranderingen

Een vergrijzende wereldbevolking gecombineerd met de opkomst van de middenklasse in opkomende markten zal de consumentenmarkt de komende 10 jaar flink veranderen. Zo zullen traditionele goederen het gaan afleggen tegen e-commerce, duurzaamheid en het opdoen van unieke ervaringen.

Volgens Israel biedt de toenemende vergrijzing kansen voor bedrijven in de gezondheidszorg, en dan vooral voor die spelers die focussen op het verhoging van de levensverwachting en de kwaliteit van leven.

Klimaatverandering & moreel verantwoord kapitalisme

Consumenten zijn zich in toenemende mate bewust van de gevolgen van klimaatverandering, en dat biedt kansen voor schone energie, elektrische voertuigen, energie-efficiëntie, nieuwe landbouw, waterinfrastructuur en vleesvervangers.

In plaats van winstmaximalisatie zal kapitalisme veel meer gericht zijn op een grotere betrokkenheid van aandeelhouders. Israel noemt dat 'moreel verantwoord kapitalisme'. 

Technologische vooruitgang en de macht der machines

Bank of America voorspelt een 'wapenwedloop' tussen Amerika en China op het gebied van kunstmatige intelligentie, Big Data, 5G, electronische voertuigen, robotisering en cyberveiligheid. Volgens Israel zal China rond 2030 de technologieslag winnen en wereldleider worden.

Hij verwacht dat Chinese bedrijven als Baidu, Alibaba en Tencent door hun voorsprong op het gebied van kunstmatige intelligentie de FANG-bedrijven (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google’s Alphabet) zullen overvleugelen.

De ruimte

Bank of America voorspelt dat de ruimtevaartindustrie in 2030 zo’n 1 biljoen dollar waard kan zijn, waarvan ruimtevaart- en defensiebedrijven de vruchten gaan plukken.

Denk daarbij aan nieuwe technologie zoals herbruikbare raketten, miniaturisatie - een proces waarbij structuren worden verkleind met behoud van hun functionaliteit en eventueel ook hun vorm - van elektronica en nieuwe diensten, zoals internet vanuit de ruimte en ruimtetoerisme.

Door dalende kosten zal er veel meer interesse voor de ruimte zijn van particulieren, landen en bedrijven. "Het volgende decennium zal voor de ruimte het meest opwindende ooit zijn," volgens Bank of America.

Lees ook: 'Koop ruimte-aandeel Virgin Galactic'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.