'Wereld moet wennen aan lager groeitempo'

Door Belegger.nl op 20 november 2019 15:30 | Views: 922

'Wereld moet wennen aan lager groeitempo'

Grote delen van de wereld zullen de komende jaren moeten wennen aan een lager economisch groeitempo. Dat heeft te maken met een belangrijke demografische trend: vergrijzing. In een outlook voor de komende 4 jaar legt Olaf van den Heuvel uit hoe dit zit en welke gevolgen het heeft voor de beurs.

“De vergrijzing heeft een aantal gevolgen. Ten eerste wordt de beroepsbevolking relatief klein. Dus de groep die geld leent om te investeren in een bedrijf, of om er andere productieve dingen mee te doen, wordt kleiner. Daarmee is de vraag naar geld ook laag.”

Veel aanbod, weinig vraag

“Tegelijkertijd hebben we veel gepensioneerden of mensen die sparen voor hun pensioen, waardoor het aanbod van geld groot is. Er dus is veel aanbod en weinig vraag, waardoor de prijs van geld laag is.” 

Van de lage rente zijn we voorlopig nog niet af. “Het gaat nog wel even door, want in grote delen van de wereld zie je dat de bevolkingsgroei flink blijft afnemen, en daarmee daalt de economische groei.”

Intussen proberen de centrale banken wereldwijd die groei toch aan te jagen. Van den Heuvel: “Je ziet dat iedereen op hetzelfde moment met dezelfde maatregelen probeert de boel toch een beetje te stutten.” 

Politieke onrust

“Over het algemeen zien we dus dat we zullen moeten wennen aan een lager groeitempo. Dat heeft er ook mee te maken dat veel Westerse bedrijven hun productie hebben verplaatst naar Azië. Dat heeft tot behoorlijk wat ontevredenheid geleid over arbeids- en inkomenszekerheid.” 

“De onrust en de moeite die het kost om aan te passen aan een lager groeiniveau leiden tot politieke onrust, en vraagtekens bij bijvoorbeeld de zin van een Europese Unie.”

 “Je zet al een concreet voorbeeld van waar dat toe kan leiden. Brexit heeft al invloed op de handelsvolumes in Duitsland, en dat leidt misschien wel tot een lichte recessie in Duitsland. Al die ruis en dat rumoer hebben dus reële gevolgen.” 

Positief en negatief scenario

Aegon Asset Management schetst voor de toekomst een positief en een negatief scenario. “Het kan de goede kant op uitvallen, waarbij de Brexit helemaal niet zo pijnlijk wordt. Dan ziet het er eigenlijk best wel goed uit. De werkloosheid is laag en de economische groei is nog altijd positief.”

“Maar het kan ook zomaar gebeuren dat er in een verkiezingsjaar juist nog meer handelsonrust komt. Als dan niet alleen de Duitse economie geraakt wordt maar ook de Amerikaanse, de Japanse en Chinese, dan raak je in een wereldwijde recessie. Dan is het helemaal niet raar als aandelen in één keer 20 of 25% onderuit gaan.”

Bekijk het gehele gesprek in de video hieronder.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.