'Disney is buy & hold-aandeel'

Door Belegger.nl op 22 november 2019 10:00 | Views: 6.326

'Disney is buy & hold-aandeel'

‘Koop Mickey Mouse en laat hem niet meer gaan.’ Dat is het advies van The Motley Fool, nadat Disney, de Amerikaanse mediagigant bekend van legendarische stripfiguren als Mickey Mouse en Donald Duck, aan het begin van deze maand een nu al zeer populaire streamingservice lanceerde.

Maar liefst tien miljoen Amerikanen abonneerden zich op de eerste dag op de dienst, genaamd Disney+. Mochten deze consumenten hun gratis proefperiode van zeven dagen allemaal om hebben gezet in een vast abonnement, dan levert dat een cash flow op van maar liefst 700 miljoen dollar per jaar. Disney+ is volgens The Motley Fool dan ook een 'game changer' voor het mediaconcern.

De koers van aandeel Disney is dit jaar bijna 33% gestegen, vergeleken met 24% voor de S&P 500. In dit artikel zet The Motley Fool uiteen waarom Disney een aandeel is om te kopen en voor de lange termijn vast te houden.

Lees meer: Op zoek naar buy & hold-aandelen? 3 tips

Dynamisch Disneyland

Disney’s beroemde pretparken en resorts boekten in het vierde kwartaal een omzetstijging van 8%. En dat ondanks het feit dat Disney, net als elk jaar sinds 2015, de prijzen had verhoogd. Zo kost een dagkaart voor een bezoek aan een van de parken in de drukste periode van het jaar 159 dollar per volwassene, een stijging van 20 dollar.

De prijsstijgingingen hebben tot een daling van het aantal bezoekers aan de parken geleid, maar dat werd gecompenseerd door een hoger uitgavenpatroon per bezoeker.

Disney heeft ook iets gevonden op de meest gehoorde klacht onder bezoekers, namelijk dat de wachtrijen voor de attracties te lang zijn. Een dynamisch prijssysteem, waarin drukkere dagen duurder zijn dan minder populaire dagen, zal Disney in staat stellen om de klantervaring te verbeteren en tegelijkertijd de omzet te verhogen, aldus The Motley Fool.

Het archief te gelde

Disney produceert al bijna een eeuw kwaliteitscontent, en er is geen enkele andere studio die meer heeft verdiend met het produceren van films. Zo kwamen de grootste kaskrakers van de afgelopen acht jaar allemaal uit de stal van Disney. Het bedrijf boekte tussen 1995 en 2019 de grootste bruto-omzet van alle studio’s, en de hoogste gemiddelde bruto-omzet per film.

Disney heeft in loop der jaren een aantal slimme overnames gedaan, zoals Marvel Studios voor 4 miljard dollar in 2009, LucasFilm voor 4 miljard dollar in 2012, en Pixar voor 7,4 miljard in 2006. Deze grote investeringen hebben Disney in het verleden bepaald geen windeieren gelegd.

Het is nog te vroeg om  de overname van Fox Studios in maart van dit jaar - voor 71,4 miljard dollar - te beoordelen, maar het verleden leert dat ook deze acquisitie weer “een geweldige deal” zal zijn voor Disney, aldus The Motley Fool.

Nu de kosten van het maken van originele producties snel aan het stijgen zijn, heeft Disney de luxe een enorme verzameling films en tv-shows te hebben.

Productie van nieuwe films en TV shows

Disney+ geeft Disney een extra mogelijkheid om geld te verdienen met zijn omvangrijke mediabibliotheek. Na het uitbrengen van een Disneyfilm in de bioscoop kan die vervolgens gestreamd worden op Disney+, alvorens op de Amerikaanse televisiezender ABC, die ook eigendom is van Disney, te worden uitgezonden.

Hoewel de aandelen Disney al behoorlijk zijn gestegen dit jaar, zit er volgens The Motley Fool nog meer groei in.

Het bedrijf staat op het punt om marktaandeel op te bouwen in streaming media. De pretparken, die weinig last hebben van concurrentie, blijven een goede bron van cashflow voor de lange termijn. Tot slot zal Disney gewoon blijven doorgaan met het produceren van kwaliteitscontent.

Duur, maar gerechtvaardigd

Het aandeel Disney lijkt met een koers-winstverhouding van 21,79 wat aan de dure kant, maar volgens The Motley Fool rechtvaardigt de nieuwe streamingdienst deze prijs.

Zo heeft het aandeel van streamingconcurrent Netflix een koers-winstverhouding van 97,4. Naarmate het aantal Disney+-abonnees groeit en de streamingdiensten een groter deel van de omzet tot hun rekening zullen nemen, zal de koers-winstverhouding dichter bij die van Netflix komen te liggen.

'Uitstekend koopmoment'

Volgens The Motley Fool is het dan ook een 'uitstekend moment' om Disney-aandelen te kopen, en uw positie verder uit te bouwen zodra er positief nieuws te melden is over het aantal abonnees op Disney+.

Disclaimer: De schrijver van het artikel op Fool.com heeft aandelen Disney.

Lees ook: 'Binnen 4 jaar winstverdubbeling voor Disney'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.