'Industrie en financials trekken kar volgend jaar'

Door Belegger.nl op 28 november 2019 14:40 | Views: 3.344

'Industrie en financials trekken kar volgend jaar'

Beleggers in de grootste Amerikaanse ondernemingen hebben een zeer opmerkelijk jaar achter de rug. Zo staat de S&P 500 maar liefst 24% hoger sinds januari, en ligt die op schema om zijn beste jaar sinds 2013 te draaien. Inclusief dividenden en andere betalingen zou een investering in de S&P 500 tot nu toe 26% hebben opgeleverd in 2019.

Die index werd vooral aangejaagd door de aanhoudende groei in de technologiesector. Zo hebben producenten van computerchips een uitmuntend jaar achter de rug.

De VanEck Vectors Semiconductor ETF, die de prestaties van chipmakers als Intel, Nvidia en ook ASML volgt, staat 50% hoger dan in januari. Advanced Micro Devices is met een koerswinst van 114% het best presterende aandeel in de S&P 500, zo meldt CNBC.

Slechts 5% erbij in 2020

De vooruitzichten voor 2020 zijn wat minder rooskleurig, als we de aandelenstrategen op Wall Street mogen geloven. Gemiddeld hebben zij voor volgend jaar een koersdoel van 3272 punten voor de S&P 500, wat een stijging van slechts 5% zou betekenen.

Betrouwbare bedrijven met solide financiën in trek

Ondanks de goede prestaties van technologie- en internetaandelen, geven de meeste experts op Wall Street voor 2020 de voorkeur aan bedrijven die schuldenvermindering, betrouwbare inkomsten en solide financiën hoog in het vaandel hebben staan.

"Wij denken dat de Amerikaanse economie in 2020 doormoddert, maar verwachten dat de groei van de winst per aandeel zal teleurstellen", schreef analist Michael Wilson van Morgan Stanley op 18 november in een rapport. 

'Industrie en financiële sector gaan kar trekken'

Uit een rondgang langs analisten door CNBC bleek dat het merendeel verwacht dat de industrie en de financiële sector volgend jaar de kar zullen trekken. 

Van alle ondervraagde analisten was Jonathan Golub van Credit Suisse het meest optimistisch. Hij verwacht dat de S&P 500 volgend jaar met 10% zal stijgen, onder meer door hogere winst per aandeel. 

Wilson van Morgan Stanley en Francois Trahan van UBS daarentegen zijn met een eindejaarsdoel voor de S&P 500 van 3000 punten de grootste pessimisten van Wall Street. Trahan verwacht een neergang in de eerste helft van het jaar, gevolgd door een herstel in de tweede helft. 

Wilson voorspelde een 'teleurstellende' winst per aandeel voor de meeste bedrijven in 2020, en geeft daarom de voorkeur aan waardeaandelen met een defensieve inslag.

Agressieve Fed in 2018

"Je zou kunnen zeggen dat een agressieve Fed in 2018 een van de beste jaren van groei van dit decennium om zeep heeft geholpen, terwijl die dit jaar juist de koersen heeft opgedreven, ondanks de groeivertraging", aldus Wilson. Hij verwacht dat de markt zich vanaf april meer zal gaan richten op de fundamentals van bedrijven. 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.