Lift mee met de best presterende S&P-aandelen van dit jaar

Door Belegger.nl op 27 november 2019 15:15 | Views: 5.709

Lift mee met de best presterende S&P-aandelen van dit jaar

Kent u het momentumeffect? Dit fenomeen komt op het volgende neer: aandelen die het hele jaar goed gepresteerd hebben, hebben de neiging om het beter te doen dan aandelen met het slechtste rendement.

Momentumstrategie is doorgaans het sterkst aan het einde van het jaar, en dan vooral in de maand december.

In dit artikel legt Mark Hulbert deze strategie verder uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Winnaars en verliezers

Stel, u hebt twee aandelenportefeuilles: één gelijk verdeeld over aandelen met de hoogste rendementen (de 'winnaarsportefeuille') en de andere met aandelen met het slechtste rendement (de 'verliezersportefeuille'). 

Sinds 1926 heeft de winnaarsportefeuille het volgens Kenneth French, hoogleraar financiën aan Dartmouth University, gemiddeld 0,93% beter gedaan dan de verliezersportefeuille tijdens de eerste elf maanden van het jaar. 

Maar zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek, deed de winnaarsportefeuille het in de maand december vier keer beter (met een stijging van 3,82%) dan de verliezersportefeuille.

 

Wat betekent dit voor beleggers? 

Ervan uitgaande dat de toekomst een weerspiegeling is van het verleden, doet u er volgens Hulbert goed aan om aan het eind van het jaar een paar van de best presterende aandelen te kopen, mocht u gedurende deze periode willen investeren. 

Bent u een momentumbelegger op de lange termijn, dan raadt Hulbert aan om nu al een gok te wagen in plaats van wachten tot het nieuwe jaar. 

Omkering in januari

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, vindt er in januari meestal een aanzienlijke omkering van het momentumeffect plaats. Met andere woorden, de slechtst presterende aandelen doen het tijdens deze maand aanzienlijk beter dan de best presterende aandelen. 

Window dressing

Hoe kan het dat het momentumeffect zo verschilt in de maanden december en januari?

Volgens Richard Sias van de Universiteit van Arizona komt dit door 'window dressing' (de boekhouding zo oppoetsen dat de cijfers er aan het eind van het jaar mooi uitzien) en de verkoop van aandelen met verlies om minder belasting te hoeven betalen.

Deze vorm van strategische handel vindt vooral plaats wanneer financiële instellingen (met name beleggingsfondsen) hun verliesmakende effecten tegen het einde van het jaar verkopen en meer van hun winstgevende aandelen kopen, zodat ze in hun jaarverslagen kunnen opscheppen over hoe goed ze het hebben gedaan, aldus Hulbert. 

In januari terug naar de realiteit

Dit verklaart waarom er in december vooral veel geld wordt gestoken in de winnaars van het jaar, en er veel verliesmakende aandelen worden verkocht. In januari keren de aandelenmarkten weer terug naar de realiteit.

Wilt u een gokje wagen en meeliften op het momentumeffect?

10% best presterende aandelen

Deze aandelen behoren tot de 10% best presterende bedrijven dit jaar in de S&P 500 index: 

•        Apple 

•        Applied Materials

•        FleetCor Technologies 

•        General Electric

•        Lam Research 

•        Masco 

•        NVIDIA 

•        Qorvo   

•        Seagate Technology   

•        Synchrony Financial   

•        Target 

•        Tyson Foods 

•        Western Union  

Lees hierna: De 17 meest getipte S&P 500-aandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.