Handelsruzie overschaduwt decembermaand

Door Belegger.nl op 3 december 2019 15:50 | Views: 2.842

Handelsruzie overschaduwt decembermaand

De maand december is begonnen, en dat betekent meestal feest op de Amerikaanse aandelenmarkten. Met een gemiddelde stijging van 1,6% is december historisch gezien de beste maand van het jaar voor de S&P 500 index.

De S&P 500 heeft al een fantastisch jaar achter de rug, met een winst van 25,5% over de eerste elf maanden, de grootste stijging sinds 2013. Toch zijn er volgens dit artikel een aantal beren op de weg tussen nu en het einde van het jaar.

Het resultaat van handelsbesprekingen tussen de VS en China zou de markten deze maand kunnen maken of breken. Ook zijn beleggers niet helemaal gerust op twee economische rapporten over de maand november: de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van aanstaande vrijdag en de ISM productiecijfers van Amerikaanse bedrijven van gisteren.

'Handelsakkoord duurt niet lang meer'

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump duurt het niet lang meer voordat er een voorlopig handelsakkoord met China is gesloten. Toch is er is nog steeds geen overeenstemming, en komt een deadline van 15 december voor nieuwe handelstarieven dichterbij.

De wet die Trump vorige week ondertekende, ter ondersteuning van de demonstranten in Hongkong, heeft bovendien tot een negatieve reactie geleid vanuit Beijing en zorgt voor meer onzekerheid in het langlopende handelsconflict.

Verder vinden er donderdag en vrijdag besprekingen plaats in Wenen tussen leden van het oliekartel OPEC en Rusland. Naar verwachting zullen beide partijen hun productiebeperkingsovereenkomst verlengen. Maar Rusland zou ook kunnen proberen veranderingen aan te brengen in hoe het zijn aardolieproductie meet, dus deze bijeenkomst is misschien niet zo voorspelbaar als verwacht, zeggen sommige analisten.

Meer banen

De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers zijn belangrijk voor beleggers omdat een sterke arbeidsmarkt cruciaal is voor de consumentenbestedingen en het consumentenvertrouwen.

Economen verwachten dat er in de maand november in de VS zo’n 183.000 banen bij zijn gekomen, vergeleken met 128.000 banen in oktober, aldus Refinitiv.

De verwachting voor de ISM-index was 49,4 voor de maand november maar hij kwam uit op 48,1, vergeleken met 48,3 in oktober.

Historisch goede maand

“December is de beste maand van het jaar,” aldus Sam Stovall, hoofd beleggingen bij CFRA. December is historisch gezien ook de minst volatiele maand, met hier en daar een obstakel.

Volgens Stovall is er meestal een dip op de Amerikaanse aandelenmarkten midden december, wat beleggers “een goede koopmogelijkheid” biedt tot tenminste het einde van januari. Stovall verwacht dat de daling niet groter zal zijn dan 5%.

Volgens historische data van Bespoke wordt een sterk jaar op de Amerikaanse beurzen meestal gevolgd door een goed uiteinde. Sinds 1928 laten jaren waarin aandelen 20% of meer stijgen tot en met Thanksgiving (zoals dit jaar) in de maand december een gemiddelde winst van 1,8% zien voor de S&P 500 index.

Woningbouw en -inrichting best presterend

Stovall bekeek de prestaties van alle economische sectoren in de maand december vanaf 1995, en kwam tot de conclusie dat sectoren die sterk retailgericht zijn, zoals computer- en elektronicawinkels en warenhuizen, in de maand december het slechtst presteerden. De woningbouw, gevolgd door doe-het-zelf zaken, waren de best presterende sectoren.

Zie ook de onderstaande grafiek:

Klik om te vergroten

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.