AEX: Jantje lacht, Jantje huilt

Door Nico Bakker op 12 december 2019 08:05 | Views: 3.371

AEX: Jantje lacht, Jantje huilt

Met de laatste handelsmaand van 2019 in volle gang is er voor beleggers maar één brandende vraag en die luidt: of er een eindejaarsrally komt met een AEX ruim boven de 600 punten.

Hiertoe zal de maandgrafiek geanalyseerd moeten worden, want die herbergt het antwoord. Wat mogen we technisch gezien verwachten richting jaarultimo?

600-hobbel

De ondertoon op het langetermijnspeelveld is al geruime tijd positief, getuige het proces van hogere toppen en hogere bodems binnen een stijgingskanaal. Bovendien worden de candles boven de SMA als trendvolgende indicator geplaatst. De SMA lijn ligt rond 510 in het veld, dus er is voldoende ruimte voor correctie zonder dat de trend in gevaar komt.

Op moment van schrijven kruipt de AEX langzaam maar zeker richting de bovenlijn van het stijgingskanaal. Ondersteund door een positieve stappenteller en een aanzwellend momentum vervolgen de bulls hun parade, maar ze hebben flink moeite met de 600-passage.

Een mooi rond getal speelt altijd een rol bij beleggers, ook al is 600 technisch gezien geen niveau van betekenis. Op de maandgrafiek ligt er geen rode streep, geen Fibolijnen die remmend werken, geen overspannenheid, dus december zou in principe een mooie witte candle moeten opleveren met een 6 op het scorebord, als u begrijpt wat ik bedoel.

Klik om te vergroten

Voorwaardelijk slotoffensief

Even terug naar de hamvraag inzake de eindejaarsrally. De huidige candle moet wit van kleur blijven om zicht te houden op een slotoffensief van de bulls. Deze voorwaarde is valide zolang de AEX boven 598+ noteert, de openingskoers van december. Wat dat betreft is 598+ een cruciaal kantelpunt dat bepaalt of we straks als ‘Jantje lacht’ of ‘Jantje huilt’ het jaar afsluiten.

Uit coachingperspectief kan worden gemeld dat het voor langetermijnbeleggers van belang is dat de AEX boven de 598-zone blijft bewegen met witte candles. Bij een zwarte candle tegen de bovenkant van het stijgingskanaal kan overwogen worden wat winsten veilig te stellen om vervolgens uit te zien naar nieuwe koopkansen in 2020.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.