5 trends die de markten in 2020 bepalen

Door Belegger.nl op 12 december 2019 10:20 | Views: 5.385

5 trends die de markten in 2020 bepalen

2020 wordt een jaar van kansen en uitdagingen voor beleggers. Yoram Lustig, hoofd multi-asset solutions bij de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price, heeft de ontwikkelingen waar we volgend jaar mee te maken krijgen op een rij gezet.

Hij vat de ontwikkelingen samen in de volgende vijf trends, waarbij hij ook beleggingstips geeft:

1. Economische groeivertraging - het einde van de cyclus nadert

We bevinden ons volgens Lustig in een langdurige expansiefase van de economische cyclus. Er zijn volgens hem nog geen tekenen dat een recessie op de loer ligt. De huidige cyclus kan nog wel 12 tot 24 maanden doorgaan. Als belegger kun u daarom het beste blijven zitten waar u zit.

T. Row Price raadt beleggers aan te zorgen voor voldoende spreiding in de portefeuille en blootstelling aan defensieve investeringen. We weten immers niet wanneer de recessie toeslaat. Daarnaast is het goed om voor groei en inkomen te kiezen.

Drie beleggingstips:

 • Groeiaandelen
 • Veilige valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de Japanse yen
 • Staatsobligaties van hoge kwaliteit met een lange looptijd

2. Monetair beleid - wereldwijd synchrone stimulans

De Amerikaanse centrale bank - de Federal Reserve - is niet eerder aan een renteverlaging begonnen met de rente op tienjarig schuldpapier op een niveau zo laag als nu. En de Fed is niet enige centrale bank die inzet op een ruimer beleid. Zo verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) niet alleen de depositorente van -0,40% naar -0,50%, maar heeft die ook zijn opkoopprogramma opnieuw opgestart.

T. Rowe Price raadt beleggers aan zich te concentreren op valuta, vastrentende waarden van hoge kwaliteit en risicovolle beleggingen. Een wereldwijde monetaire stimulans zal immers op alle drie een impact hebben.

Deze strategie is niet geheel zonder risico: de markten verwachten nu wel dat de centrale banken actie ondernemen. Mochten de beleidsmakers niet leveren, dan kan dat tot een fikse verkoopgolf leiden.

Drie beleggingstips:

 • Munteenheden van opkomende markten
 • Amerikaanse en Britse staatsobligaties
 • Obligaties met een hoge opbrengst of schuldpapier van opkomende markten

3. Negatieve rente - het nieuwe (ab)normaal

We leven in vreemde tijden. Terwijl de aandelenmarkten record op record braken, bereikten de obligatierentes dieptepunten.

Zo bereikte Duits schuldpapier met een looptijd van tien jaar zelfs een laagterecord van -0,70%. Maar omdat beleggers veilige havens nodig om hun verplichtingen af te dekken zijn ze bereid zijn om de Duitse overheid te betalen in plaats van dat zij rente ontvangen. Hetzelfde fenomeen deed zich voor in Frankrijk en hier.

Maar negatieve rentes zijn niet normaal, vindt Lustig, die verwacht dat de rentes nog lager kunnen worden vanwege vertraging in de economische groei en een laag inflatieniveau.

De rente zou naar een hoger niveau kunnen worden getild als er een goede oplossing wordt gevonden voor de handelsoorlog tussen de VS en China en het Brexitverhaal goed afloopt. In combinatie met een ruimer monetair beleid wereldwijd kan dat de economie een zetje geven, aldus T. Rowe Price. Demografische ontwikkelingen (vergrijzing) betrekt de vermogensbeheerder niet bij dit verhaal.

Drie beleggingsideeën:

 • Derivaten zoals opties als bescherming tegen een verkoopgolf op de aandelenmarkten
 • Inkomen halen uit verschillende soorten beleggingen (obligaties uit ontwikkelde en opkomende landen, mondiale aandelen, put- of callopties, vastgoedbeleggingsfondsen)
 • Amerikaans schatkistpapier met een lange looptijd (verwacht wel een relatief hoge volatiliteit als de basisvaluta van de portefeuille niet in Amerikaanse dollars is).

4. Waarderingen - als duur te duur wordt

Veel markten bevinden zich momenteel op extreem hoge of lage niveaus. Aandelen zijn volgens T. Rowe Price niet overgewaardeerd - de winsten hebben gelijke tred gehouden met de koersen - maar obligaties misschien wel, nu de rente zo laag is en de spreads zo krap zijn. Maar de hogere prijzen van nu betekenen lagere rendementen voor morgen.

De hoge waarderingen in combinatie met een vergevorderde economische cyclus en geopolitieke spanningen hebben beleggers nerveus gemaakt. Belangrijk is om op te blijven letten en kalm te blijven. Dit is niet het moment om de stoere belegger uit te hangen, aldus T. Rowe Price.

Drie beleggingsideeën:

 • Koop bij een verkoopgolf op de aandelenmarkten, en ga niet over tot paniekverkopen bij mogelijke dieptepunten
 • Raak niet in paniek in een volatiele markt
 • Blijf dicht bij de belangrijkste beursgraadmeter

5. Geopolitiek en populisme

We leven in tijden van grote structurele maatschappelijke veranderingen, zowel op digitaal, politiek, technologisch als demografisch gebied.

Technologie heeft steeds meer invloed op bijna elk aspect van ons leven, terwijl het toenemende populisme de westerse politiek en waarden lijkt te hebben veranderd.

Het handelsconflict tussen de VS en China sleept zich voort zonder zicht op een structurele oplossing. Verder loopt er een afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president en zullen de verkiezingen in de VS, die plaatsvinden in november, ongetwijfeld voor nog meer onzekerheid zorgen.

Ook is de Brexit-sage nog lang niet ten einde, en kunnen spanningen in het Midden-Oosten altijd de olieprijs beïnvloeden, met alle gevolgen van dien.

T. Rowe Price raadt beleggers aan zich te concentreren op wat er mis kan gaan bij een verslechtering van de omstandigheden, maar ook op wat goed kan gaan als oplossingen worden gevonden.

Drie beleggingsideeën:

 • Japanse aandelen, aandelen uit opkomende markten
 • Europese aandelen
 • Aandelen van bedrijven die actief zijn in de natuurlijke hulpbronnensector

Zie ook: 4 redenen waarom de bullmarkt ook in 2020 doorzet

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.