'Koop nu aandelen want recessie is ver weg'

Door Belegger.nl op 13 december 2019 11:45 | Views: 15.197

'Koop nu aandelen want recessie is ver weg'

De Amerikaanse economie laat nu al elf jaar lang onafgebroken groei zien. Dat is de langste expansie sinds de Grote Depressie van de jaren ’30.

Het kan nog wel 18 tot 24 maanden duren voordat er een recessie komt, voorspelt BCA Research.

Dat komt volgens de onderzoekers vooral door het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Volgens BCA Research zijn de komende twee jaar een goede periode om aandelen te kopen.

Recessie pas bij renteverhoging

Doug Peta, hoofdstrateeg Amerikaanse beleggingen bij BCA Research, schreef deze week in een notitie aan zijn klanten dat krap monetair beleid een noodzakelijke voorwaarde is voor een recessie.

Peta wijst erop dat de Fed in 2019 maar liefst drie renteverlagingen heeft doorgevoerd, wat precies het tegenovergestelde is van een strak monetair beleid. Een recessie kan pas beginnen als de Fed de drie renteverlagingen terugdraait...en ten minste drie extra renteverhogingen doorvoert, aldus Peta.

De Fed kondigde op woensdag aan de rente stabiel te houden. Zo blijft het belangrijkste basistarief op 1,5% tot 1,75%. Verder gaf de Fed aan dat er in 2020 waarschijnlijk geen renteveranderingen komen.

Beurzen enthousiast

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen sloten op woensdag licht hoger. De S&P 500 index, de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq sloten allemaal 1% of minder onder het record dat bereikt werd op 27 november.

De beurzen blijven optimistisch, ondanks het feit dat de deadline van 15 december voor het heffen van extra handelstarieven op Chinese goederen door de VS steeds dichterbij komt.

De S&P 500 is dit jaar 25% gestegen, de Dow staat bijna 20% hoger en de Nasdaq heeft een toename laten zien van 30%, volgens Dow Jones Market Data.

Winst pakken in de aanloop

Ook al begint de volgende recessie precies halverwege het jaar 2021, dan nog verwacht Peta van BCA dat het rendement op aandelen volgend jaar aanzienlijk zal zijn.

In de afgelopen 50 jaar heeft de S&P 500 gemiddeld zes maanden voor het begin van een recessie een piek bereikt en de rendementen op weg naar de top waren altijd heel behoorlijk, aldus Peta.

Zie ook: 'Houd koers en blijf belegd'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.