3 manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken

Door Belegger.nl op 16 december 2019 09:40 | Views: 6.851

3 manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken

De Amerikaanse economie doet het momenteel erg goed, maar dat zal niet eeuwig voortduren. Op een gegeven moment zal er een recessie aankomen, en dat gaan we hier ook voelen.

U doet er goed aan om uw portefeuille nu al voor te bereiden op mindere tijden, volgens Rick Munarriz in dit artikel.

Hier zijn drie manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken:

‘Een kogelvrije portefeuille is niet de beste portefeuille’

Een portefeuille volledig recessiebestendig maken kost geld. Wilt u volledig risicovrij zijn, dan zult u uw aandelen, bedrijfsobligaties en waarschijnlijk zelfs uw vastrentende beleggingsfondsen moeten inruilen voor geldmarktfondsen, CD’s (certificaten van deposito’s) en hoogwaardige (en idealiter kortlopende) staatsobligaties.

In dit scenario hebt u volgens The Motley Fool geluk als u een jaarrendement behaalt van meer dan 2%, waar niets mis mee is als de wereld vergaat. Maar omdat bijna niemand precies weet wanneer we aan het begin of einde van een economische cyclus zitten, zit u op die manier mogelijk in historisch slecht presterende beleggingscategorieën.

Doe uw aandelen dus niet allemaal de deur uit, want enige diversificatie in de portefeuille is geen slechte zaak.

‘Identificeer aandelen en trends die zullen gedijen in een recessie’

Tijdens de financiële crisis van 2008 daalde de S&P 500 index met maar liefst 38,5%. Maar niet elk aandeel leed verlies; streamingreus Netflix en de nu van de beurs verdwenen bakkerij- en broodjeszaakketen Panera Bread lieten juist een stijging zien.

Tijdens een eventuele volgende recessie zou een bedrijf als Roku, dat mediaspelers maakt waarmee video- of audiodiensten van internet kunnen worden gestreamd via de televisie, wellicht een uitschieter kunnen zijn. In tijden van recessie zitten mensen immers vaker thuis, zo stelt The Motley Fool.

‘Let op het dividend’

In goede tijden besteden groei- en zelfs waardebeleggers niet zoveel aandacht aan dividendrendement. Maar toch kunnen driemaandelijkse dividenduitkeringen beleggers helpen om een basis te creëren in een neergaande markt, vooral als de rente laag staat.

Munarriz raadt beleggers aan om in bedrijven te investeren die al jaren het dividend verhogen.

Lees ook: Hoe bouw ik een aantrekkelijke dividendportefeuille op?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.