7 koopwaardige biotechaandelen

Door Redactie op 16 december 2019 13:05 | Views: 11.960

7 koopwaardige biotechaandelen

De koers van biotechnologiebedrijven is in de laatste twee maanden met gemiddeld 24% gestegen. Dat betekent niet dat het nu gedaan is met de groei.

Volgens financieel journalist Michael Brush heeft het nog steeds nut om in deze sector te investeren. In dit artikel op de website van Marketwatch legt hij uit waarom de biotechnologiesector nog verder kan groeien.

Ten eerste is de Amerikaanse politiek vooral bezig met het handelsconflict tussen de VS en China en de afzettingsprocedure van President Trump, terwijl er weinig wordt gepraat over bijvoorbeeld de prijzen van geneesmiddelen of een basis-zorgverzekering. Dat komt volgens Michael Yee, een analist bij Jefferies, de biotechnologiesector alleen maar ten goede.

'Woodstock van de biotech'

Bovendien is de sector in een optimistische stemming, in de aanloop naar de belangrijke J.P. Morgan Healthcare Conference die van 12 t/m 16 januari in San Francisco wordt gehouden. Dit congres, dat ook wel 'het Woodstock van de biotech' wordt genoemd, is voor een aantal bedrijven van groot belang voor het aanboren van nieuwe kredietlijnen.

Verder zou de jaarwisseling weleens een goed moment kunnen zijn voor nog meer fusies en overnames, na een consolidatieslag eerder dit jaar. Investeringsbank Jefferies bijvoorbeeld verwacht dat er veel meer consolidatie in het verschiet ligt, gezien de pijplijnbehoeften van de grote biopharmaceutische bedrijven.

Brush heeft verder een aantal biotechaandelen op een rij gezet die de moeite waard zijn om te kopen:

Amarin en Acadia Pharmaceuticals

Beide bedrijven zouden een mooie overnameprooi kunnen zijn voor een grotere speler omdat ze een beperkte pijplijn met producten hebben, inclusief een paar goedgekeurde behandelingen.

Biogen

De koers van Biogen schoot in oktober omhoog omdat beleggers hoopten dat het bedrijf een middel tegen Alzheimer had uitgevonden. Maar Biogen publiceerde vorige week een aantal onderzoeksresultaten die daar (nog) niet op duiden.

Mocht Biogen toch een middel tegen Alzheimer hebben gevonden, dan verwacht zakenbank Jefferies dat de koers kan oplopen tot 475 dollar. Mocht dat niet het geval zijn, dan ligt een koers van rond de 190 dollar voor de hand.

Vertex Pharmaceuticals

Vertex heeft een middel tegen taaislijmziekte in handen dat volgens Brush tot een beter dan verwachte winst en omzet in het vierde kwartaal zou kunnen leiden.

Verder heeft Vertex een aantal interessante medicijnen in de pijplijn, zoals een kandidaat-geneesmiddel genaamd VX-814, tegen AAT-deficiëntie: een genetische aandoening die kan leiden tot long- of leverproblemen.

Het aandeel zou met 25% kunnen stijgen naar 275 dollar na positieve resultaten van een Fase II-onderzoek volgend jaar, of met 10% dalen bij een tegenvallende studie, zo voorspelt de biotechanalist van Jefferies.

Amgen

Net als Vertex heeft Amgen een solide pijplijn van nieuwe producten, onder meer tegen kanker en astma, en verwachten analisten goede resultaten in het vierde kwartaal.

Gilead

Dit bedrijf heeft weinig producten in de pijplijn. Bovendien is de beurskoers in het afgelopen jaar amper gestegen of gedaald.

Toch is Gilead volgens Brush een gokje waard omdat de koers traditioneel in januari in beweging komt omdat het op de biotechconferentie in San Francisco vaak met positief niews komt, zoals een overname. Gilead bezit inmiddels meer dan een kwart van AEX-lieveling Galapagos.

De verwachtingen zijn zo laag, dat het positief uitpakt als Gilead echt iets zegt, aldus Jefferies.

Sage Therapeutics

Dit is er een voor beleggers met sterke zenuwen, want de koers is flink gezakt nadat het bedrijf meldde dat zijn antidepressivum SAGE-217, niet door een Fase III-studie is gekomen.

Toch heeft bestuursvoorzitter Jeffrey Jonas vertrouwen in een goede afloop van een andere Fase III-studie, waarvan de resultaten in 2021 bekend worden. Jonas kocht onlangs voor 2 miljoen dollar aan aandelen, tegen ongeveer 64 dollar per aandeel.

Amerikaanse verkiezingen

Brush raadt beleggers aan om half januari de posities in biotech opnieuw te beoordelen. Debatten over de regulering van de geneesmiddelenprijs zullen rond die tijd weer oplaaien, omdat de Democratische voorverkiezingen in de VS op 3 februari van start gaan.

Let goed op de opiniepeilingen, waarschuwt Brush. Mocht Donald Trump het opnemen tegen Joe Biden, dan gaat biotech omhoog, zo verwacht Jefferies. Maar als Elizabeth Warren de Democratische presidentskandidaat wordt, zal dat niet het geval zijn.

Check ook: Wat zijn de kansrijke biotechbedrijven in 2020?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.