Kooplijst 2020: Jos Versteeg

Door Belegger.nl op 25 december 2019 08:30 | Views: 51.405

Kooplijst 2020: Jos Versteeg

We zitten inmiddels midden in het Kooplijstjesseizoen. Het concept is simpel, maar sterk: de experts wijze drie aandelen aan waarvan zij een mooie stijging verwachten in het nieuwe jaar. Vandaag de eer aan Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen.

Versteeg zet in op de chipindustrie met Infineon en Besi, en hij pikt een aandeel op dat hij in het verleden eerder heeft getipt: SBM Offshore.

SBM Offshore

“Veel mensen beginnen al met hun ogen te rollen als ik SBM noem”, lacht de analist. “En dat is ook begrijpelijk gezien alle ellende van de afgelopen jaren. Maar ik ben er nu van overtuigd dat het bedrijf ontzettend ondergewaardeerd is." 

"Het Fast4Ward-concept van SBM is heel succesvol en biedt grote voordelen voor klanten ten opzichte van concurrenten. Met dit concept bieden ze, met behulp van modulematige opbouw, een gestandaardiseerde FPSO (een olieproductie en –opslagschip). Normaalgesproken duurt de ombouw wel zo’n 3 jaar, en nu kan het aanzienlijk sneller. Soms kunnen ze wel een jaar eerder opleveren. Daar zijn dus enorme voordelen te behalen als je bedenkt hoeveel vaten olie in een jaar naar boven kunnen worden gehaald en hoeveel geld dat oplevert.

Eerder dit jaar heeft SBM een deal gesloten met ExxonMobil - toch een zeer gewaardeerd olie concern – wat betreft een FPSO voor het Liza-project voor de kust van Guyana. Er gaan geruchten dat er nog veel meer FPSO’s nodig zijn aangezien het veld daar zo groot is, en SBM maakt goede kans met hun Fast4Ward-programma. Dat ziet er dus heel kansrijk uit.

Verder zijn de problemen in Brazilië nu helemaal achter de rug. Ook is het management gewoon goed. Het bedrijf is lange tijd  niet investible geweest, maar nu zeker wel en ik denk dat de markt dat nog veel te weinig onderkent. Wellicht willen beleggers hun vingers er niet meer aan branden? Het is nog niet geliefd, maar wel ondergewaardeerd. Dat zie je ook aan de koersdoelen van voorname partijen, waaronder Kempen, dat een koersdoel heeft van 24 euro (op moment van schrijven zo’n 16,50 euro, bekijk hier de actuele koers van SBM Offshore). Dat zijn jongens die er verstand van hebben.” 

Infineon

“Deze chipproducent is actief in een heel specifiek deel van de markt. Zo’n 90% van de chipmarkt is ruwweg te verdelen in 2 groepen: de geheugenchips, waar Samsung leider is, en logic, waar Intel leider is. Dan heb je nog zo’n 10% van de markt met chips die kunnen schakelen, bijvoorbeeld van wisselstroom naar gelijkstroom. En daar is Infineon een belangrijke speler. In brandstofauto’s zitten al veel van die chips, maar in elektrische auto’s helemaal, en dat gaat nog verder toenemen, naar een verdubbeling ten opzichte van een brandstofauto.” 

“Maar het gaat niet alleen om vervoer. Denk ook eens aan zonnecellen en windmolens, waarbij de energie altijd fluctueert. Voor het stroomnet is wisselstroom nodig van 50 Hz. De chips van Infineon kunnen ervoor zorgen dat de energie uit zon en wind geschikt wordt gemaakt voor het stroomnet. Dat is op de langere termijn dus echt een sweet spot! Ook leveren ze schakelsystemen voor cloudopslag. Die serverparken vreten stroom, dus is er veel vraag naar het zo efficiënt mogelijk kunnen schakelen. En juist in die markt heeft Infineon een goede positie. Ze zijn nog niet echt de meester van de markt, maar ze kunnen  zeker uitgroeien tot een heel belangrijke speler!

“De meeste chipbedrijven gaan nu als een tierelier, kijk maar naar ASML. Infineon staat nog onder zijn top. De koers lag wat onder druk vanwege de afhankelijkheid van de Duitse auto-industrie, waar het natuurlijk slecht ging. Nu zie je geleidelijk herstel, en ik ben van mening dat dat volgend jaar nog zeker doorzet. Maar ook daarna nog. Dit is echt een play voor de lange termijn.”

Besi

“Besi heb ik ook voor mijn Kooplijst 2019 genoemd en dat was een schot in de roos, maar ik ben van mening dat de koers nog veel verder omhoog kan. 100% is niets voor een aandeel als Besi.”

“Als het slecht gaat in de semicon, gaan zij juist investeren in nieuwe machines en systemen om nog weer fijngevoeligere chips te kunnen maken. Daar zijn ze in het verleden al heel succesvol mee geweest, en ik verwacht dat dat nu ook weer het geval gaat zijn. Ik denk dat analisten te voorzichtig zijn. Besi is altijd een heel sterk bedrijf geweest, wat steeds heeft ingezet op de nieuwe generatie machines.

Daarnaast wordt goed op de kosten gelet, hebben ze een ijzersterke balans én bieden ze een mooi dividendrendement. Gewoon een prachtig bedrijf. Een risico is wellicht het feit dat oprichter en topman Richard Blickman ook niet meer de jongste is en het bedrijf de komende tijd op zoek zal moeten naar een vervanger. Maar ik verwacht dat er genoeg kennis en ervaring in huis is. Besi is nog lang niet uitgegroeid.”

Lees ook:

Kooplijst 2020: Nico Inberg

Kooplijst 2020: Martine Hafkamp

Kooplijst 2020: Janneke Willemse

Kooplijst 2020: Cees Smit

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.