Warren Buffett zet in op deze 3 sectoren

Door Belegger.nl op 19 december 2019 11:15 | Views: 24.080

Warren Buffett zet in op deze 3 sectoren

Wie droomt er niet van het succes van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett? Het Orakel van Omaha heeft in een periode van ongeveer 65 jaar een startkapitaal van 10.000 dollar omgezet in een netto-waarde van ongeveer 87 miljard dollar.

Daar komt nog bij dat Buffett middels zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway zo’n 400 miljard dollar aan waarde voor zijn aandeelhouders heeft geschapen.

The Motley Fool bestudeerde Buffetts investeringen over de afgelopen drie jaar en kwam tot de conclusie dat hij momenteel focust op deze drie sectoren:

De financiële sector

Waarschijnlijk komt dit voor niemand als een verrassing, maar Berkshire Hathaway is al een tijd bezig zijn posities in financiële aandelen te vergroten. Zo was het deel financiële dienstverlening in de portefeuille van Berkshire Hathaway halverwege 2016 'slechts' 32,6%. Aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar was dat gestegen tot 46%.

Buffett ziet veel winstpotentieel in zogenaamde money center banks. Dit zijn banken die vooral zaken doen met overheden, grote bedrijven en reguliere banken.

Buffett heeft in de afgelopen paar jaar zijn positie in Bank of America versterkt. Deze bank is een van de meest rentegevoelige van alle grote banken, volgens The Motley Fool. Dat betekent dat elke renteverhoging een positief effect zal hebben op de netto rentebaten.

Verder heeft Berkshire Hathaway zijn belang in JPMorgan Chase flink uitgebreid. Buffett is volgens The Motley Fool een grote fan van bestuursvoorzitter Jamie Dimon, en leest zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders van A tot Z om een beter beeld te krijgen van wat er in de bankensector speelt.

JPMorgan Chase heeft momenteel een dividendrendement van 2,7%, en dat is meer dan bij de meeste andere grote Amerikaanse banken.

Transport

In 2016 was Berkshire Hathaway bijna niet belegd in de transportsector. Anno 2019 maken transportaandelen, en dan met name die van luchtvaartmaatschappijen als American Airlines Group, Delta, United en Southwest Airlines, 4,7% van Buffets beleggingsportefeuille uit.

Het idee achter deze investeringen lijkt de dramatische daling van de olieprijs in het begin van 2016 te zijn, toen de prijs voor ruwe olie kortstondig onder de 30 dollar per vat dook. Dat leidde tot lagere brandstofkosten voor luchtvaartmaatschappijen, en hogere winsten.

Toch ziet The Motley Fool dit als een vreemde keus voor Buffett. Het kost in de transportsector immers heel veel kapitaal om veelal kleine winstmarges te produceren. Verder zijn veel luchtvaartschappijen wel erg afhankelijk van de aanhoudend lage rentetarieven om hun vloot uit te breiden en te moderniseren. Zo is de 29 miljard dollar netto schuld van American Airlines behoorlijk zorgwekkend, vooral in tijden van een recessie.

Informatietechnologie

Buffett is de laatste jaren ook een actieve koper op technologisch gebied geworden. Tegen het midden van 2016 bestond 10,6% van de portefeuille van Berkshire Hathaway uit informatietechnologie, en aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar was dat 26%

Waarom deze plotselinge interesse? Buffett stapte vorig jaar immers volledig uit IBM, nadat hij er sinds 2011 flink in had geïnvesteerd. Maar IBM was te traag met het opbouwen van zijn clouddiensten, wat tot een meerjarige omzetdaling leidde waarvan het bedrijf nog moet herstellen.

Tegelijkertijd verhoogde Buffett het belang in technologiegigant Apple tot meer dan een kwart van het geïnvesteerde kapitaal van Berkshire Hathaway. En dat terwijl hij pas in 2016 voor het eerst Apple-aandelen kocht.

Volgens Buffett is de iPhone ondergewaardeerd. Verder is hij een groot liefhebber van het enorme aandelenopkooprogramma van Apple, en de consistente groei van het jaarlijkse dividendrendement.

Zie ook: Dit is Buffett's stille waarschuwing voor beleggers

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.