Nóg 10 jaar stijgende koersen?

Door Redactie op 20 december 2019 14:30 | Views: 10.647

Nóg 10 jaar stijgende koersen?

De beurzen gaan volgend jaar omhoog, want dat doen ze al tien jaar. Maar wie daarvan uitgaat, maakt een denkfout, zo schrijft Nigam Arora, belegger, ingenieur en kernfysicus, in dit artikel op Marketwatch.

Een meerderheid van de beleggers, waaronder die op Wall Street, heeft last van gekleurde verwachtingen, aldus Arora. In dit geval denken veel beleggers dat wat er recent is gebeurd, wel zal blijven gebeuren.

Kijk naar het verleden

De koersen laten nu al tien jaar een min of meer stijgende lijn zien. Om zich ervan te doordringen dat dat niet voor altijd is, doen beleggers er volgens Arora goed aan om naar de geschiedenis te kijken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de stand van de S&P 500 ETF index, die de S&P 500 Index volgt, over de afgelopen 25 jaar. En neem ook de stand van de Dow Jones-index over dezelfde periode onder de loep.

Klik om te vergroten

Arora komt op basis hiervan tot de volgende conclusies:

  • Er is geen historische parallel te vinden met de huidige aandelenmarkt.
  • Aandelenmarkten over de hele wereld zijn flink opgeblazen, door ruim monetair beleid en lage rente.
  • Er is één opvallend aspect waarin de huidige aandelenmarkt vergelijkbaar is met die van 1999: toen werd deze voornamelijk bepaald door de momentum-kudde. Twintig jaar later wordt de aandelenmarkt opnieuw beheerst door de mensen die meedoen omdat de koersen zo stijgen.
  • Het meest leerzame punt uit de grafiek is een grote terugval in de markt, die begon in het jaar 2000 en drie jaar duurde.
  • De grafiek toont een verkoopsignaal in 2007, toen Arora beleggers opriep om 100% in contanten te gaan. De markt werd toen niet beheerst door de kudde, maar door huizenmarktspeculanten en effecten gerelateerd aan de huizenmarkt. De huidige periode is niet zoals 2007.
  • Er is een divergentie in de RSI (relatieve sterkte-index). In gewoon Nederlands betekent dit dat de stijgende koersen geen gelijke tred meer houden met het interne momentum. Dat is een reden voor waakzaamheid.
  • Handelsvolumes zijn laag. Dit kan duiden op gebrek aan overtuiging in de rally. Nog een reden om waakzaam te zijn.

Herder Trump

Volgens Arora stijgen aandelen niet vanwege hogere inkomsten, een aanzienlijke verbetering in de economie of omdat de waarderingen laag zijn. Nee, beleggers kopen momenteel aandelen simpelweg omdat de markt omhoog gaat. Massale aankopen van tech- en chipaandelen door de momentum-kudde kan erop wijzen dat de risico’s van deze sectoren worden onderschat.

Het enige positieve voor de aandelenmarkt op de korte termijn is het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump er erg veel aandacht aan besteedt. Hij zal er waarschijnlijk alles aan doen om de beurzen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen hoog te houden. De vraag is of hij daarin zal slagen.

Bescherming aanbrengen

Er is een oud gezegde in technische analyse: "De trend is je vriend." Op dit moment zitten we in een stijgende markt, en het is volgens Arora belangrijk om uw beleggingen aan te houden om zo te profiteren van de bullmarkt.

Maar de markten zijn moeilijk in te schatten vanwege de moeilijk te voorspellen (massa-)psychologische invloeden. Er is geen garantie dat we de volgende neergang van tevoren met succes kunnen voorzien. Om deze reden is het belangrijk om uw eigen vooroordelen en aannames te onderkennen en nu enkele beschermende strategieën voor uw langetermijnportefeuille te hebben.

Lees ook: 3 manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
Maan Arkenbosch
0
Overheid obligaties hebben op langere termijn, een hoger risico, dan goud/edelmetalen, als algemeen erkend wordt.
Vooreerst dient van het laag of negatief rendement en de hoofdsom van overheids obligaties, de inflatie en eventuele bankkosten, afgetrokken te worden.
Dan volgt de ingreep van de fiscus via de vermogens heffing.
Bij elkaar erodeert het staats-obligatie vermogen, hierdoor, met ongeveer 3 tot 4% per jaar!,
Dat betekend dat een 30 jarige obligatie op expiratie datum,, weinig tot geen koopkracht meer heeft.
En dat is een fors risico verlies .
Goud/edelmetaal heeft over 30 jaar een regelmatig stijgende-index lijn omhoog, bewezen.
Weliswaar ontvang je geen.rendement, dus ook geen negatief rendement, maar je betaald ook geen belasting.
Dus je vermogen in goud/edelmetalen wordt over 30 jaar niet t.a.v. koopkracht, aangetast en eerder meer waard.
Daarbij speelt ook nog het risico van een mogelijke globale (trage) valuta krach.
Die kan ontstaan door het tomeloos printen van diverse inferieure valuta, welke stabiele valuta ondermijnd/aantast, ook via het plotseling opeisen van forse vorderingen of het niet meer doorrollen hiervan, kan gelet op de globale schulden ballon van ongeveer 3,5 maal het wereld-BNP , afwaardering/fors koopkracht verlies.veroorzaken.
Tenslotte kunnen de klimaat en energie/voedsel problemen/lasten, met inachtneming van zwaardere belastingen hierop tot sociale onrust en politieke chaos leiden en indirect de valuta, in verhouding tot goud/edelmetalen, extra aantasten.
De tomeloze import van gelukzoekers, welke voor irrationele werkgelegenheid/milieuproblemen zorgen, kan tot etnische spanningen met verdere opkomst van populistische partijen en ook valuta onrust, leiden.
Goud/edelmetalen, dienen uit oogpunt van risico spreiding een aandeel van het vermogen uit te maken.
Staatsobligaties dekken het risico niet af.
""Sachwerte"", waaronder goud/edelmetalen, dient het devies te zijn.
herbie
0
volgens mij betaal je gewoon belastingals je goud koopt hoor of je moet het ingraven en niet vermelden op je aangifte. maar kom er dan later maar weer eens mee voor de dag
Maan Arkenbosch
0

FINANCIEEL-ECONOMISCHE VOORSPELLINGEN VOOR 2020

De Centrale banken zitten met de problemen van de politiek en kunnen door maatschappelijke weerstand, met hun strategie feitelijk niet verder.
Dat betekent dat 2020, na een pep stuiptrekking, nagenoeg, van begin af aan een slecht jaar wordt voor de financiële markten, waarbij pogingen tot herstel van korte duur zijn.
De problemen/kosten voortvloeiend uit schulden, klimaat,energie,bevolkingsgroei in verhouding tot welvaart en klimaat, vergrijzing, sociale onrust/stakingen/koopkracht verlies, oorlog dreiging, zullen, na kunstmatige afremming uit het verleden, op/via de financiële markten tot een climax komen.
Ouderen en uitkering trekkers krijgen het moeilijk, dus consumptie uitval, en die maken bijna 30% van de bevolking uit.
Gezondheidszorg wordt bijna onbetaalbaar en ook dat tast het consumptie patroon aan.
De kapitaalmarkt rente gaat stijgen,mogelijk door de REPO chicanes van de Fed,en dat beïnvloedt de markten. Ieder land gaat voor zich, dus export/doorvoer land Nederland gaat dat voelen.
Edelmetalen gaan doorbreken, aangezien de gevoel inflatie hoger is dan de E.U./D.N.B. inflatie. o.m. omdat belangrijke componenten voor bepaling van dit cijfer niet of onvoldoende gewicht hebben, m.b.t. het uitgave patroon van Jan Modaal .
Voedsel en energie wordt merkbaar duurder.
Het is linksom belasting verhogingen of rechtsom geld drukken of alle twee.
De relatieve lage werkeloosheid wordt verdoezeld door sterkere uittreding pensioen gerechtigden uit arbeid proces en de ouderen-diensten sector.
De sociale uitkeringen/pensioenen, gaan zwaarder op de begroting drukken, dus belasting verhogingen en daardoor minder consumptieve uitgaven.
Kleine vermogens bezitters worden fiscaal ook niet gespaard, dus armoede wordt voor grote delen van de bevolking, vooral in grote steden, zichtbaar.
De tegenstelling in de politiek tussen “”rechts en links “”zal zich verscherpen.
Wanneer (drugs) criminaliteit verder toeneemt, zonder zichtbare politieke ingrepen en verbeteringen, zal de bevolking zich meer en meer via ""nachtwachten"" zelf beveiligen.
Nederland is overbevolkt en daardoor kwetsbaar bij politieke chaos/recessie, culturele verschillen, te groot verschil tussen arm en rijk en zoals genoemd, onbetaalbare klimaatlasten/belastingen.
Voormelde volgt uit de filosofie van Oorzaak en Gevolg.....
Maan Arkenbosch====>KIJK OOK EENS NAAR DE ANDERE KANT VAN DE MEDAILLE EN NIET ALTIJD NAAR GRAFIEKEN!!!
Duym
0
quote:

herbie schreef op 20 december 2019 23:27:

volgens mij betaal je gewoon belastingals je goud koopt hoor of je moet het ingraven en niet vermelden op je aangifte. maar kom er dan later maar weer eens mee voor de dag
Waart haal je dat vandaan? Ik ben al 40 jaar een goudkever, en ik heb al voor veel geld goud gekocht en verkocht, allemaal met wit-geld en via reguliere weg. Nog nooit één cent belasting op moeten betalen, trouwens, sinds wanneer moet je aangifte doen van je goud bezit? Je praat over iets waar je geen verstand van hebt.
diki
0
Goud heeft nog nooit iets van welvaart gebracht voor de gewone werkende mens, en wees eens eerlijk, wat is een bevolking gediend met kelders vol goud in amerika, buiten juwelen, en tandimplantaten, is er verder niks meer aan dan ernaar zitten kijken in de hoop dat er een gek meer bied voor uw staafjes. Trouwens de prijzen worden bepaald door een stel mensen , waarvan je op voorhand weet dat ze eerst en vooral nooit de waarheid gaan vertellen, en een handel opzetten met goud , die in feite voor een groot deel fysiek niet bestaat.Bitcoins zijn een nog grotere illusie en oplichting, aan de prijs te zien min 50% in 4 maand. En raar de mensen geloven er ook in.
Zalig kerstfeest.
Duym
0
quote:

diki schreef op 23 december 2019 18:18:

Goud heeft nog nooit iets van welvaart gebracht voor de gewone werkende mens, en wees eens eerlijk, wat is een bevolking gediend met kelders vol goud in amerika, buiten juwelen, en tandimplantaten, is er verder niks meer aan dan ernaar zitten kijken in de hoop dat er een gek meer bied voor uw staafjes. Trouwens de prijzen worden bepaald door een stel mensen , waarvan je op voorhand weet dat ze eerst en vooral nooit de waarheid gaan vertellen, en een handel opzetten met goud , die in feite voor een groot deel fysiek niet bestaat.Bitcoins zijn een nog grotere illusie en oplichting, aan de prijs te zien min 50% in 4 maand. En raar de mensen geloven er ook in.
Zalig kerstfeest.

Je vergist je. Als de werkende mens vanaf zijn 20ste levensjaar elk jaar 100 gram goud of drie Krugerands had gekocht zou hij nu op zijn 65ste een flinke aanvullende spaarpot hebben gehad op zijn pensioen. Ik heb niets te maken met papieren goud, alleen fysiek goud, en ik heb vooral veel geld verdiend met goudmijnen (de helft ervan heb ik verkocht, maar dat had ik misschien niet moeten doen).
diki
0
De mensheid is meer gediend met oplossingen die levensnoodzakelijk zijn, of bedrijven die voor vooruitgang zorgen voor miljoenen mensen, maar een geel klompje metaal, daar komt op het laatste niemand beter van tenzij de mensen die elkaar overbieden. Vandaar dat bio tech en sommige andere bedrijven ervoor gezorgd hebben dat velen miljonair werden. Er is welvaart en comfort gekomen door technische vooruitgang, goud zorgt juist voor stilstand in vooruitgang. Het is een middeleeuws gebruik die voor munt stabieliteit moest zorgen, maar daar is weinig van in huis gekomen. Een ruilmiddel voor onheilsprofeten noem ik het .
Duym
0
quote:

diki schreef op 23 december 2019 22:37:

De mensheid is meer gediend met oplossingen die levensnoodzakelijk zijn, of bedrijven die voor vooruitgang zorgen voor miljoenen mensen, maar een geel klompje metaal, daar komt op het laatste niemand beter van tenzij de mensen die elkaar overbieden. Vandaar dat bio tech en sommige andere bedrijven ervoor gezorgd hebben dat velen miljonair werden. Er is welvaart en comfort gekomen door technische vooruitgang, goud zorgt juist voor stilstand in vooruitgang. Het is een middeleeuws gebruik die voor munt stabieliteit moest zorgen, maar daar is weinig van in huis gekomen. Een ruilmiddel voor onheilsprofeten noem ik het .

Goud een middeleeuws gebruik? Grapjas. Goud is sinds de geschreven geschiedenis, zo'n 6000 jaar, al een vaste waarde. Goud is geld, meer nog goud is het enige echte geld en dat zal zo blijven. En denk je nu echt dat we technische vooruitgang kennen dankzij mensen die gemotiveerd werden en worden door menslievendheid? Nee, en dat is helaas jammer, maar geldzucht is voor de meesten de drijvende kracht achter hun inspanningen om iets te ontdekken of te bedenken waarmee de mensheid geholpen wordt.
Johannes Servatius
0
quote:

Duym schreef op 23 december 2019 17:38:

[...] Waart haal je dat vandaan? Ik ben al 40 jaar een goudkever, en ik heb al voor veel geld goud gekocht en verkocht, allemaal met wit-geld en via reguliere weg. Nog nooit één cent belasting op moeten betalen, trouwens, sinds wanneer moet je aangifte doen van je goud bezit? Je praat over iets waar je geen verstand van hebt.
Ja, als je het gewoon niet opgeeft... Goud valt onder bezittingen in Box 3, slimmerik!
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 867,25 -6,77 -0,77% 15:26
AMX 915,86 -9,90 -1,07% 15:26
ASCX 1.193,94 -13,13 -1,09% 15:11
BEL 20 3.843,30 -40,53 -1,04% 15:25
Germany40^ 17.858,80 -229,90 -1,27% 15:26
US30^ 37.966,72 -386,59 -1,01% 15:23
US500^ 5.003,21 -69,18 -1,36% 15:23
Nasd100^ 17.221,92 -302,21 -1,72% 15:26
Japan225^ 37.272,64 -726,12 -1,91% 15:23
WTI 83,01 +0,11 +0,13% 15:25
Brent 86,99 -1,09 -1,24% 15:26
EUR/USD 1,0688 -0,0010 -0,09% 15:26
BTC/USD 63.979,87 -2.392,12 -3,60% 09:49
Gold spot 2.316,64 +0,53 +0,02% 15:26
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
UNILEVER PLC 47,460 +2,500 +5,56% 15:11
ASR Nederland 46,620 +0,220 +0,47% 15:10
Ahold Delhaize 27,790 +0,030 +0,11% 15:10
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.250,000 -168,400 -11,87% 15:11
BESI 133,250 -5,750 -4,14% 15:11
RELX 37,640 -0,860 -2,23% 15:11