Kooplijst 2020: Peter Paul de Vries

Door Belegger.nl op 31 december 2019 14:15 | Views: 60.316

Kooplijst 2020: Peter Paul de Vries

We hebben nog enkele uren te gaan en dan luiden we het nieuwe jaar in. Op de valreep van het beleggingsjaar wijst Peter Paul de Vries, CEO van investeringsmaatschappij Value8, zijn drie favorieten voor 2020 aan.

De Vries verwachtte een goed beursjaar 2019 en die verwachting is uitgekomen. "Een jaar geleden was ik erg optimistisch over de beurs in 2019 en toen behoorde ik nog tot de uitzonderingen", licht hij toe. Zijn optimisme werd ingegeven door het feit dat de fundamentele ontwikkeling van veel bedrijven positief was en de waarderingen door de angst voor de handelsoorlog, Brexit en recessie relatief laag waren.

Na de jaarwisseling draaide het sentiment met 180 graden. "Mijn uitgangspunten voor 2019 waren: geen recessie en een stijging van de beurs met 15 tot 20%. Met voor de AEX een doel van 560 tot 580 punten", blikt De Vries terug.

Het werd uiteindelijk een nóg mooier beursjaar, net name omdat de wolken die toen boven de beurs hingen zijn overgedreven. "Door de lage rente stroomt het geld weer richting de aandelenmarkt."

Tips van 2019: hoge rendementen

De topman van Value8 is tevreden over zijn selectie van vorig jaar: Alibaba, Alphabet en Booking. Hij zette in op groeiende bedrijven die wisten te profiteren van megatrends.

Hiervoor hanteerde hij drie criteria:
•    Sterke marktpositie
•    Goede (winst-)groeivooruitzichten
•    Gezonde balans

De drie getipte aandelen hebben het uitstekend gedaan. De koers van Alibaba is met 52% opgeveerd, Alphabet volgde met een koerswinst van 31,55% en hierna komt Booking, die de beurswaarde met 18,6% zag toenemen.

De hoge dubbelcijferige rendementen zijn volgens De Vries niet alleen te danken aan de beurshausse, maar vooral ook aan de onderliggende winstgroei. "Niet voor niets zei ik vorig jaar: 'Het zijn bedrijven waarvan je de aandelen kan kopen en vijf jaar op de plank kunt leggen', stelt hij. "Laten we op 31 december 2023 nog eens kijken. Voorlopig zijn deze aandelen behoorlijk opgelopen, dus ik zou deze aandelen vooral (bij-)kopen in geval van een correctie."

2020: Geen herhaling van het mooie beursjaar 2019

De Vries ziet geen herhaling van het mooie beursjaar 2019. "Beleggers en beurzen hebben de neiging te overdrijven. Het overdreven negatieve sentiment van december 2018 is omgeslagen naar positief. Dat betekent naar mijn mening dat er wat minder in het vat zit", zo voorspelt hij.

Een AEX aan het eind van het jaar in de bandbreedte van 615 – 635 punten lijkt hem een mooie prestatie. Hij zit met zijn jaarinschatting ongeveer in het midden van die range: op 625,42 punten.

Mikken op achterblijvers

Nu de hardlopers – zoals Galapagos en ASML – zo goed hebben gepresteerd, moeten beleggers volgens de Value8 CEO op zoek naar aantrekkelijke achterblijvers. "Voor mijzelf betekent het dat ik het tippen van aandelen voor 2020 veel moeilijker vind dan een jaar geleden."

1. Naspers

Met die disclaimer in het achterhoofd, tipt De Vries als nummer 1 Naspers. Volgens hem past dit fonds goed in het rijtje groeiers (Alibaba-Alphabet, Booking) dat hij voor 2019 koos.

Prosus (die sinds kort deel uitmaakt van de AEX-index) is de in Nederland genoteerde holding waarin de internetbelangen van Naspers zijn ondergebracht. Het belangrijkste belang – by far – is het 31,1% belang in Tencent. "Wie gelooft in de groei van de internetgigant Tencent, kan die aandelen via Prosus met korting kopen", zegt De Vries.

Maar Prosus is meer, benadrukt hij. "Het bedrijf heeft onder andere ook belangen in C-Trip (Chinese Booking) en Delivery Hero, al voert Tencent wel de boventoon. De discount op de onderliggende waarde schommelt rond 30%."

Goedkoper nog zijn de aandelen van de Zuidafrikaanse moeder, Naspers, die 1,2 miljard aandelen Prosus houdt.  "Die staan op 230.000 Rand, waarmee de totale discount op 45 tot 50% uitkomt." Daarom valt zijn keuze op het moederbedrijf van Prosus.

"We praten over een discount op de intrinsieke waarde, maar er zou ook waarde kunnen worden toegekend aan de goede neus die Naspers heeft voor het vinden en bouwen van nieuwe, winnende techbedrijven", zegt De Vries.

2. Facebook

De beursveteraan kiest met Facebook een social media gigant die ook Messenger, WhatsApp en Instagram exploiteert. "Samen met Google is Facebook dè advertentiekampioen. De omzet groeit zelfs harder dan bij Google (+20-25%)."

Er kleven ook risico's aan dit aandeel, erkent hij. "Regulators proberen de macht van Facebook te beteugelen en er zijn serieuze privacy issues."

Het aandeel noteert 204 dollar, 22 keer de verwachte winst 2020. "Liever koop ik Facebook in de zone 180-190 bij een kleine correctie. Met 11 dollar winst per aandeel 2021 in zicht kan de koers naar 240-260 dollar", zegt De Vries.

3. Hunter Douglas

In de zoektocht naar ondergewaardeerde aandelen komt De Vries uit bij Hunter Douglas, dat raambekleding produceert en verkoopt.

Hunter Douglas behaalde in 2018 een bedrijfswinst van 465 miljoen op 3,6 miljard omzet. "2019 was geen groeijaar voor Hunter Douglas. De omzet komt iets lager uit dan in 2018. Dit is grotendeels het gevolg van de sterke dollar."

De Vries verwacht een winst per aandeel van 6,70 – 6,90 euro voor 2019. "Dat levert een lage waardering op: de K/W bedraagt slechts 8,5 met een dividendrendement  van bijna 4%", zo rekent hij voor. "Dat is een te lage waardering voor bedrijf dat langjarig gezond groeit."

De Vries hanteert een koersdoel van 70-80 euro, wat bij de huidige beurskoers van 57,80 euro neerkomt op een opwaarts potentieel van 21 tot 38%.

De Vries houdt privé geen van de drie getipte aandelen. Value8 houdt een bescheiden aandelenbelang in Facebook en Hunter Douglas.

Lees ook:

Kooplijst 2020: Nico Inberg

Kooplijst 2020: Martine Hafkamp

Kooplijst 2020: Janneke Willemse

Kooplijst 2020: Cees Smit

Kooplijst 2020: Jos Versteeg

Kooplijst 2020: Nico Bakker

Kooplijst 2020: John Beijer

Kooplijst 2020: Martijn Meijer

Reacties

2 Posts
Maan Arkenbosch
0
FINANCIEEL-ECONOMISCHE VOORSPELLINGEN VOOR 2020

De Centrale banken zitten met de problemen van de politiek en kunnen door maatschappelijke weerstand, met hun negatieve rente en opkoop strategie feitelijk niet verder.
Dat betekent dat 2020, na een aanvankelijke korte opgaande lijn, een slecht jaar wordt voor de financiële markten, waarbij pogingen tot herstel van korte duur zijn.
De problemen/kosten voortvloeiend uit schulden, klimaat,energie,bevolkingsgroei in verhouding tot welvaart en klimaat, vergrijzing, sociale onrust/stakingen/koopkracht verlies, oorlog dreiging, zullen, na kunstmatige afremming uit het verleden, op/via de financiële markten tot een climax komen.
Ouderen en uitkering trekkers krijgen het moeilijk en die maken bijna 30% van de bevolking uit en beïnvloedden het consumenten gedrag negatief.
Gezondheidszorg wordt bijna onbetaalbaar en mogelijk uitgekleed.
De kapitaalmarkt rente gaat stijgen en dat beïnvloedt de markten.
Ieder land gaat voor zich, dus export/doorvoer land Nederland gaat dat voelen.
Kenmerkend is ook de politieke chaos, welke het vertrouwen , welk nog aanwezig is, verder zal ondermijnen.
Edelmetalen gaan doorbreken.
Voedsel en energie wordt merkbaar duurder.
Het is linksom belasting verhogingen of rechtsom geld drukken of alle twee.
De relatieve lage werkeloosheid wordt verdoezeld door sterkere uittreding pensioen gerechtigden uit arbeids proces en de ouderen-diensten sector.
Kleine vermogens bezitters worden fiscaal ook niet gespaard, dus armoede wordt voor grote delen van de bevolking, vooral in grote steden, zichtbaar.
De sociale samenhang onder de bevolking zal toenemen.
De tegenstelling in de politiek tussen “”rechts en links “”zal zich verscherpen.
De vraag is of wij weer in het 1930 scenario belanden.
Toen was Duitsland de opkomende agressor. nu is dat de combinatie Rusland-China en Turkije.
Duidelijk is dat het imperialistische China in de E.U. aangepakt moet worden, anders worden wij zowel op financieel-economisch als ook op militair gebied, al dan niet in samenwerking met Rusland en Turkije (uitzenden-->Griekenland met ontwrichting hordes vluchtelingen) onder de voet gelopen.
De E.U. is een te labiele macht t.o.v. de dictatoriaal opkomende landen, waarbij de E.U. verdeeldheid funest kan blijken.
Een sterkere E.U.kan alleen bereikt worden met financieel-economische sterke Noordelijke E.U. landen in samenwerking met Groot Brittannië.
Wanneer criminaliteit verder toeneemt, zonder zichtbare politieke ingrepen en verbeteringen, zal de bevolking zich meer en meer via ""nachtwachten"" zelf beveiligen.
Voormelde volgt uit de filosofie van Oorzaak en Gevolg.....
Maan Arkenbosch

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.