'Paniek over Iran geen reden om goud te kopen'

Door Belegger.nl op 8 januari 2020 08:55 | Views: 4.306

'Paniek over Iran geen reden om goud te kopen'

Volgens Brien Lundin van Gold Newsletter is de paniek rondom Iran geen goede reden om goud aan te schaffen.

De prijs stijgt bijna altijd voordat de meeste beleggers goud kunnen aanschaffen en daalt ruim voordat ze het kunnen verkopen, vertelde hij aan MarketWatch. 

Monetair beleid belangrijker

Volgens Lundin waren er net ontwikkelingen gaande die de markt duidelijk maken dat de goudprijs vooral wordt bepaald door monetair beleid, niet zozeer door geopolitieke gebeurtenissen zoals de spanningen tussen de VS en Iran. Hij vreest dat de onvermijdelijke correctie als de zaken kalmeren verwarring gaat opleveren, wat de vooruitzichten voor goud kan schaden.

Historisch gezien is de goudprijs vaak gedaald in tijden dat beleggers risicovollere beleggingen als aandelen verkiezen. Maar Lundin verwacht niet dat dat nu gaat gebeuren.

Positief voor zowel aandelen als goud

Het huidige monetaire beleid is volgens hem positief voor zowel aandelen als goud. Zo had goud vorig jaar weinig last van de sterke dollar, vooral omdat de Amerikaanse munt na zijn aanvankelijke stijging niet in staat was om de opwaartse impuls te behouden.

De Amerikaanse centrale bank zal volgens Lundin ook dit jaar bijdragen aan een hogere goudprijs, vooral omdat de Fed heeft gezegd dat er naar alle waarschijnlijkheid geen renteverhoging komt in 2020. 

Olie op het vuur

Als we naar het grotere geheel kijken, deed goud het al ruim vóór de ontwikkelingen in het Midden-Oosten erg goed. Zo stegen goudfutures in 2019 met bijna 19%, de grootste stijging sinds 2010 toen ze bijna 30% duurder werden.

Geopolitieke instabiliteit is wel olie op het vuur voor de goudprijs, aldus Maria Smirnova, senior portfoliomanager bij Sprott Asset Management. Hoe duurzaam de verhoging van de goudprijs is, zal afhangen van hoe de Iraanse situatie zich ontvouwt, stelt Smirnova.

Volgens haar zou het geen verrassing zijn als goud zijn winsten zou consolideren of corrigeren na de sterke stijging deze week. Maar Smirnova verwacht geen grote daling.

Diversificatie

Beleggers hebben weinig alternatieven meer voor het managen van de 30% winst die ze vorig jaar in aandelen hebben behaald, en het onafhankelijke rendement van goud is een optie die steeds aantrekkelijker lijkt, aldus Ryan Giannotto, hoofd onderzoek bij GraniteShares.

Een van de meest fundamentele misvattingen over goud is de nadruk van de markt op prijsrendement, zei hij. Wat goud waarde in de portefeuille geeft, is niet dat het een betere investering is, maar dat het een andere investering is. Dit principe is de hoeksteen van effectieve diversificatie. 

Rente en economische groei

De drie belangrijkste factoren die bijdragen aan de sterkte van goud op langere termijn zijn dalende rentetarieven, vertragende economische groei, en politieke instabiliteit zoals de handelsoorlogen en de spanningen tussen de VS en Iran, volgens Smirnova.

Mocht de Fed toch overgaan tot een renteverhoging, bijvoorbeeld om de economische groei te behouden, dan zal dat volgens Lundin een onheilspellende boodschap zijn voor de beurzen. Een die beleggers opnieuw naar goud zou doen vluchten.

Lees ook: Mark Mobius: beleg 10% in goud

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.