Dit stond op Buffetts kooplijstje in 2019

Door Belegger.nl op 9 januari 2020 08:10 | Views: 18.451

Dit stond op Buffetts kooplijstje in 2019

Warren Buffett, de meeste succesvolle waardebelegger aller tijden, is in 2019 op koopjesjacht geweest: hij kocht deze negen aandelen (bij).

De Amerikaan begon ooit met een startkapitaal van 10,000 dollar in de jaren vijftig en inmiddels is hij maar liefst 89 miljard dollar waard. 

Buffett’s investeringsbedrijf, Berkshire Hathaway, heeft in de loop der jaren zo’n 400 miljard dollar aan waarde geschept voor aandeelhouders. Het bedrijf bezit belangen in 48 verschillende bedrijven, en kocht vorig jaar deze negen aandelen (bij):

Amazon

Dit is de meest opvallende aankoop in 2019 voor Buffett, die in het verleden wel eens spijt heeft betuigd over het feit dat hij de Amazon-boot had gemist. De e-commercereus genereert nu 38% van alle online verkopen in de VS, aldus eMarketer.

Verder groeit cloudserviceprovider Amazon Web Services (AWS) veel sneller dan e-commerce en behaalt het aanzienlijk hogere marges dan de traditionele detailhandelsverkopen. 

JPMorgan Chase

Bijna de helft van de portefeuille van Buffett bestaat uit financiële bedrijven, dus het is geen verrassing dat Berkshire Hathaway JPMorgan Chase aan zijn portefeuille toevoegde tijdens het eerste kwartaal van 2019.

Buffett is groot fan van JPM bestuursvoorzitter Jamie Dimon, en heeft in het verleden wel eens gezegd dat hij de gebeurtenissen in de banksector bijhoudt door de jaarlijkse aandeelhoudersbrief van de banktopman te lezen.

PNC Financial Services

Berkshire heeft in het eerste kwartaal zijn bestaande positie in PNC Financial Services uitgebreid.

PNC Financial genereerde in het derde kwartaal 1,4 miljard dollar aan netto-inkomsten, op een totale omzet van 4,5 miljard dollar. Tegelijkertijd gaf het 1,5 miljard dollar terug aan aandeelhouders via aandeleninkopen en dividenduitkeringen. 

Delta Air Lines

Buffett investeerde in de tweede helft van 2016 voor het eerst in de luchtvaartsector. Hij voegde in het eerste kwartaal van 2019 meer dan 5 miljoen aandelen toe aan zijn bestaande positie in Delta Air Lines.

Delta kampt met minder nettoschuld dan zijn belangrijkste concurrent American Airlines Group, en profiteerde van de lage olieprijzen in de afgelopen jaren.

Alhoewel de olieprijzen momenteel hoger staan vanwege de spanningen in het Midden-Oosten, is Buffett een grote voorstander van waardebeleggingen en is hij duidelijk nog steeds gecharmeerd van de 'minuscule' koers-winstverhouding van Delta van slechts 8, aldus The Motley Fool.

Red Hat

Berkshire Hathaway kocht zowel in  het eerste als het tweede kwartaal aandelen in Red Hat, dat in juli voor 34 miljard dollar werd overgenomen door IBM, dat daarmee zijn achterstand in clouddiensten probeert goed te maken. 

Bank of America

Bank of America (BofA) is de op een na grootste holding van Berkshire gemeten in marktwaarde, en heeft net als JPMorgan Chase de laatste tijd zeer goed gepresteerd. Zo heeft BofA aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd door vestigingen te sluiten en zich te concentreren op digitaal bankieren.

Verder verhoogde de bank het driemaandelijkse dividend naar 18 cent per aandeel, vergeleken met een cent in 2014, en is het van plan om in de loop van het jaar (vanaf eind juni 2019) tot 37 miljard dollar uit te geven aan dividenden en aandeleninkopen.

US Bancorp

US Bancorp is een bank die niets bijzonders doet, maar er toch in slaagt om het gemiddelde totale aantal leningen en deposito's jaar na jaar met een laag tot gemiddeld eencijferig percentage te laten groeien.

Een betrouwbare investering in een bank die bovendien risicovolle investeringen heeft weten te vermijden die een aantal andere Amerikaanse banken in 2008 de das omdeden. 

RH

Berkshire Hathaway kocht tijdens het derde kwartaal aandelen in de hoogwaardige meubelenhandelaar RH, voorheen Restoration Hardware.

Volgens The Motley Fool is dit een ongebruikelijke investering voor Buffett, die zich traditioneel inkoopt in grote, bekende bedrijven met een enorm bereik, iets wat RH niet is. 

Occidental Petroleum

Berkshire Hathaway stapte in het derde kwartaal in Occidental Petroleum. Dat kwam niet als een verrassing, omdat Buffett eind april had beloofd 10 miljard dollar te investeren in Occidental om het bedrijf te helpen Anadarko over te nemen.

Deze investering was een gok op hogere olieprijzen op de lange termijn, zo zei Buffett in een interview met Becky Quick van CNBC.

Verkopen

Buffett deed afgelopen jaar ook aandelen van de hand. Van de volgende bedrijven schroefde hij zijn belangen deels of volledig terug: Apple, Sirius XM, Wells Fargo, Philips 66, Charter Communications, Southwest Airlines, USG en Verizon.  

Lees meer: Eenvoudig advies van Warren Buffett

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.