TA: Goede start 2020

Door Wouter Slot op 10 januari 2020 14:50 | Views: 2.892

TA: Goede start 2020

De aandelenbeurzen zijn 2020 wereldwijd goed uit de startblokken gekomen. Ondanks de onrust in het Midden-Oosten weten de meeste beurzen hun opmars van 2019 te vervolgen.

Ook de Nederlandse beurs ligt er technisch bezien nog sterk bij. Zowel de zwaargewichten als de wat kleinere aandelen laten per saldo een positief koersverloop zien. Voor de komende tijd verwacht ik daarom dat de Nederlandse beurs goed zal blijven presteren.

AEX 

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, waaraan de 25 grootste aandelen uit Nederland zijn genoteerd, beweegt in een mooie stijgende trend.

Hogere toppen en bodems signaleren sinds medio augustus vorig jaar koopkrachtige vraag onder beleggers. In de recente correctie vormde de AEX-index een hogere bodem binnen de stijgende trend.

Wanneer de laatste top wordt gebroken, zal de stijgende fase worden voortgezet richting het volgende koersdoel rond 644 punten.

AMX 

In de Nederlandse midkap-index, de AMX, zijn 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen opgenomen. De AMX index laat een sterk technisch plaatje zien.

De Midkap (AMX-index) heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting weerstand 955,00 (berekend koersdoel).

ASCX 

Ook de kleinere aandelen van de Amsterdamse beurs presteren de laatste maanden goed. De ASCX index, waarin 25 small-caps zijn opgenomen, beweegt in een krachtige uptrend.


Nieuwe bodems worden sinds oktober telkens ruim boven de voorgaande toppen gevormd, wat een krachtig koersverloop weergeeft. De stijgende trend heeft recent een nieuwe impuls gekregen met de doorbraak boven een oude top uit begin 2019.

De Nederlandse smallcap-index kan haar opmars hierdoor vervolgen richting hogere koersniveaus. Volgende koersdoel ligt op de oude toppen uit 2018 rond 1.115 punten.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.