Bernstein tipt SBM Offshore

Door Belegger.nl op 15 januari 2020 10:20 | Views: 8.874

Bernstein tipt SBM Offshore

Bernstein ziet een mooie beleggingskans in twee oliedienstverleners, waaronder SBM Offshore. Maar acht andere grote bedrijven in deze sector kunnen beleggers beter mijden, aldus de zakenbank.

De afgelopen zes jaren waren op zijn zachtst gezegd niet best voor olie-aandelen. Vooral dienstverleners aan de olie-industrie hadden het zwaar. Zij zagen hun beurswaarde met gemiddeld 72% dalen tussen 2014 en 2019, aldus Barron's.

Kansen na afstraffing

Door de forse afstraffing op de beurs richtten sommige beleggers afgelopen jaar weer voorzichtig hun vizier op oliedienstverleners. Nicholas Green, analist van Bernstein, sluit zich daar nu bij aan. Hij ziet hier mooie kansen voor beleggers.

"Dienstverleners aan de olie-industrie maken weliswaar slechts 5% van de totale marktkapitalisatie van de olie- en gassector uit. Maar ze zijn goed voor ongeveer 20% van de verhandelde waarde", schrijft hij.

De vooruitzichten voor olie-dienstverleners lijken niet gunstig. Olie- en gasproducenten houden de hand op de knip en door de toegenomen aandacht voor klimaatverandering staan er minder grote olieprojecten op stapel dan vroeger.

Negatief over deze 8 aandelen

Toch ziet Green wel degelijk beleggingskansen in deze sector, maar hij is wel selectief. Drie grote Amerikaanse oliedienstverleners - Schlumberger, Halliburton en Baker Hughs - kunnen beleggers in zijn optiek beter mijden. Volgens Green zijn zij ongeveer 25% te duur. Bovendien heeft het management van deze bedrijven in zijn ogen geen duidelijk groeipad uitgestippeld.

Ook Transocean, Valaris, Nabors, McDermott en Vallourec zijn volgens de olie-analist geen slimme keuze. Hij maakt zich zorgen over hun financiële kracht.

... maar positief over SBM Offshore en Tenaris

Hij tipt wel twee andere aandelen: het Nederlandse SBM Offshore en het Italiaanse Tenaris. "SBM Offshore zou weleens de veiligste oliedienstverlener kunnen zijn om in portefeuille te hebben", aldus Green. Hij vindt dat eigenlijk elke portefeuille een plukje aandelen SBM zou moeten hebben.

Tenaris is volgens hem onevenredig zwaar afgestraft. Het aandeel is volgens hem 20% ondergewaardeerd. Een ander pluspunt is het hoge dividendrendement van 4,8%.

Lees ook: Morgan Stanley selecteert 2 Nederlandse picks

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.