Cijferseizoen barst los

Door John Beijer op 22 januari 2020 13:05 | Views: 4.617

Cijferseizoen barst los

Traditiegetrouw kwam ASML vanmorgen als eerste AEX-fonds met haar cijfers. De chipmachinefabrikant wist de resultaten afgelopen jaar stevig op te krikken en is ook positief voor 2020. Daarnaast wil ASML de komende jaren voor maximaal 6 miljard euro aan eigen aandelen gaan inkopen.

De koers van ASML staat momenteel rond de 270 euro en na de enorme rally zouden we even een stukje terug mogen naar 245 euro, zo is mijn visie. Het is wel erg hard gegaan de laatste maanden. Het weten van de zaak, is het einde van het vermaak.

Wall Street heeft een rustige sessie achter de rug. De indices staan daar iets onder druk nu het Coronavirus ook in de Verenigde Staten is vastgesteld. Dit virus heeft in China al een aantal doden veroorzaakt. Dit kan de komende dagen wellicht druk gaan geven fondsen in de reisbranche. Houd een aandeel als Airfrance-KLM daarom in de gaten.

AEX

Het technische plaatje van de AEX blijft neutraal. In 2020 zien we weerstand op 615 punten en steun op 608, 605 en 603 punten.

We bewegen tussen hoop en vrees met de AEX en het is wachten op een uitbraak boven 615 of onder 603 punten. Tot die tijd is enige voorzichtigheid geboden.

Donderdag staat er weer een toespraak op de agenda van ECB-voorzitter Christine Lagarde. De verwachting is dat zij aankondigt dat ze de huidige maatregelen onder de loep neemt en in maart een eventueel besluit zal nemen over een mogelijke uitbreiding van de stimuleringsmaatregelen.

Eerder gaf ze aan dat de ECB een afwachtende houding aanneemt, maar klaar staat om verder in te grijpen indien dat nodig is.

Cijferseizoen

De verwachtingen van de jaarcijfers zijn niet al te hoog gespannen en het aantal winstwaarschuwingen was de laatste week minimaal. Daardoor ben ik positief gestemd en verwacht ik een aantal positieve verrassingen.

Binnen de AEX moeten de meeste bedrijven nog met de resultaten komen. Ik wil graag weten of de economische slowdown in Azië een grotere impact zal hebben op de cijfers dan nu werd verwacht.

Aan de ene kant zien we dat het consumentenvertrouwen in de eurozone iets terugvalt. Aan de andere kant nemen de autoverkopen in Europa toe en dat is per saldo een teken dat consumenten weer duurzame goederen durven aan te schaffen.

Fondsen die momenteel in mijn vizier staan zijn PostNL, Flow Traders, Fugro, Unilever en ArcelorMittal, die mij mij een koersdoel heeft van 18 euro.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro, SBM Offshore en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.