'Sofina veilige dividendaristocraat'

Door Beursduivel.be op 22 januari 2020 13:35 | Views: 10.302

'Sofina veilige dividendaristocraat'

De Belgische investeringsmaatschappij Sofina is een relatief veilige dividendtopper, die weliswaar een niet zo hoog, maar wel een steady dividend biedt. Dat stelt Niels Koerts van IEX.

In dit artikel legt hij uit waarom het aandeel in vrijwel iedere langetermijnportefeuille past.

Door dik en dun

“Afgelopen jaar steeg de intrinsieke waarde met 16,4% naar 227 euro per aandeel. Dat is weliswaar wat slechter dan de meeste Europese indices, maar daar staat tegenover dat de holding in het slechte beursjaar 2018 als een dijk bleef liggen”, begint Koerts.

“De intrinsieke waarde steeg toen met 11,6%, terwijl de beurzen wereldwijd flinke tikken te verwerken kregen. Met andere woorden: in zowel goede als slechte beursjaren is Sofina in staat waarde te creëren.”

“De wijze waarop het bedrijf de investeringen kiest, staat ons erg aan. Er wordt voornamelijk gekozen voor bedrijven die beschikken over een sterke marktpositie, maar men schroomt ook niet om geld in startups te investeren.”

Geen ego-management

“Daarnaast vinden we het prettig dat het ego-gehalte van het management redelijk beperkt is. Verwacht hier geen grote interviews of hoogdravende teksten. Het gaat niet om woorden, maar om daden.”

Koerts gaat wat dieper in op die daden. “De afgelopen tien jaar heeft het aandeel ruim 260% gerendeerd, wat resulteerde in een jaloersmakende jaarwinst van 13,7%. Zelfs branchegenoot HAL kan dit tempo niet bijbenen.”

Transparantie laat te wensen over

Sofina staat erom bekend niet om één paard te wedden. “De grootste belangen maken slechts een beperkt deel uit van de totale beleggingsportefeuille. Dit zijn de belangrijkste participaties over 2018. Het overzicht van 2019 kunnen we helaas nog niet geven, dat wordt pas bekend bij de publicatie van de jaarcijfers op 26 maart.”

“Wel heeft het bedrijf bekendgemaakt dat de belangen in zwaargewicht Danone, satellietengroep SES en de Franse rusthuizenexploitant Orpea verder zijn afgebouwd. Bedragen worden niet genoemd. Wat transparantie betreft verdient Sofina dus geen schoonheidsprijs.” Koerts voegt daaraan toe dat daar ook iets voor te zeggen valt, aangezien het bedrijf ook niet te veel weg wil geven aan de concurrentie.

Mager, maar veilig dividend

Sofina is behoudend met het uitkeren van dividend, zegt Koerts. “Op dit moment bedraagt het 1,2%. Daar tegenover staat wel dat de holding het dividend ieder jaar opkrikt, al 45 jaar op rij. Daarom mogen we Sofina een echte dividend aristocrat noemen.”

Schuldenvrij

Ook wijst niets erop dat de onderneming dit predicaat gaat verliezen, stelt hij. “Sofina heeft een ijzersterk trackrecord  en de participaties genereren voldoende cash. Bovendien is het bedrijf ook nog eens schuldenvrij.”

Het aandeel noteert op all time highs, maar dat betekent volgens Koerts niet dat uw kans op dit aandeel is verkeken. “De huidige koers van rond de 214 euro ligt ongeveer 6% onder de intrinsieke waarde van 227 euro. Er is dus nog steeds sprake van een discount.”

Lees meer: 'Sofina kansrijk dividendaandeel'

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Reacties

2 Posts
Yes we can
0
6% discount betekent dat de groei er uit is... dergelijke vehikels noteren altijd met een discount... en een dividendrendement van 1,2% is nu ook niet zo geweldig. Kortom: ik ga op dit advies zeker niet kopen
bachman
0
1,2% dividend en geen transparant verdienmodel.
Kort om: Dit bericht prikkelt ook mijn enthousiasme niet.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.