Aanstaande koopkans Unilever

Door Nico Bakker op 23 januari 2020 10:40 | Views: 4.099

Aanstaande koopkans Unilever

Het gaat er nogal wispelturig aan toe op het Damrak. Heftige koerssprongen, stierenstoten en berentrappen wisselen elkaar in rap tempo af. Geen gemakkelijke fase voor actieve beleggers, het is even niet anders. Desondanks komen we op onze speurtocht naar kansen en bedreigingen spannende charts tegen, zoals die van Unilever.

De weekgrafiek herbergt een aanstaande koopkans die ik nader voor u zal duiden. 

Negatieve overgangsfase

Volgens de regels van het Dashboard beleggen is er sprake van een negatieve overgangsfase, ofwel een poging om de recente uptrend te draaien naar de down variant. Er staan immers wat candles onder de SMA lijn en de swingteller noteert in het rood.

De RSI houdt echter een significante daling tegen door uit dynamisch oversold gebied te treden en daarmee aan te sturen op bodemvorming met aansluitend een pullback naar de SMA lijn op 51,50. De beren krijgen dus vooralsnog geen poot aan de grond.

Steunscenario

Maar er is nog iets interessants gaande, en wel de mogelijke vorming van een trading range ofwel bandbreedte tussen 49+ steun en 55/57 weerstand. Onlangs werd voor de tweede maal steun gevonden bij de groene steunstreep op 49,50/30, een mooi voorbeeld van herhalend beleggersgedrag, niet waar?

Het is prematuur, meer witte candles zijn gewenst, meer actie van de bodemstampers, om daadwerkelijk de trading range te versterken. De eerste aanzet is er in ieder geval. 

Wat te doen?

Goed, enerzijds een slappe positie van de beer, anderzijds een dappere poging bij de bulls, wat is nu een acceptabel scenario voor actieve beleggers? De oplossing vinden we bij het toepassen van Money Management.

Anticiperende koopjesjagers zien hun kansen bij de groene steunstreep. Zij willen met een bescheiden positie inspelen op een opleving naar de gemiddelde lijn. Als de SMA-lijn opwaarts wordt gepasseerd, zijn er de eerste kansen voor trendbeleggers en aanvullende kansen voor de eerder genoemde koopjesjagers.

Dan is er immers sprake van een ‘whipsaw’, ofwel een vergissing van de markt om tijdelijk onder de SMA te schieten. Boven 51,50 staat de weg open naar 55+ tot zelfs 57+. 

Het moge duidelijk zijn dat bij koersvorming onder 49+ de beren alsnog de lachende partij zijn, hou daar even rekening mee bij het optuigen van uw posities. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.