Pandemie of slechts een koutje?

Door Martine Hafkamp op 3 februari 2020 08:15 | Views: 5.500

Pandemie of slechts een koutje?

Onlangs begon het Chinese Nieuwjaar. Voor de Chinezen is dit een belangrijke gebeurtenis. Het is een lentefeest en het wordt gezien als een nieuw begin.

Iedereen koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, lost schulden af en maakt het huis schoon. Niet alleen in China, maar in alle landen waar veel Chinezen bij elkaar wonen, zijn grote optochten met draken- en leeuwendansen.

Een slecht begin

In China krijgt ieder jaar de naam van een dier. Dit keer is het Jaar van de Rat ingegaan. Ratten zijn het symbool van geluk en voorspoed doordat ze zich aan veel omstandigheden kunnen aanpassen. Ze zijn slim, vooral waar het hun eigen overleving betreft.

De Chinese autoriteiten zullen zich het begin van het nieuwe jaar echter anders hebben voorgesteld. De uitbraak van het coronavirus in de stad Wuhan heeft de viering van het Nieuwjaar behoorlijk in de war geschopt.

Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de al bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden, werd er beslist om gehele regio’s af te sluiten van de buitenwereld door het verkeer en transport volledig lam te leggen.

Mensen worden aangemoedigd dan wel min of meer gedwongen thuis te blijven, het nieuwjaarsfeest is verlengd met nog een paar verplichte vrije dagen, grote evenementen worden geannuleerd en miljoenen mensen mogen niet meer reizen.

Recessievrees

De Chinese economie zal hieronder gaan lijden. Er worden al vergelijkingen met de uitbraak van het SARS-virus in 2003 getrokken. Dat virus kostte de Chinese economie in het meest getroffen kwartaal bij benadering drie procent economische groei.

Het belang van China voor de wereldeconomie is sindsdien echter veel groter geworden. Daarom wordt er deze keer voor meer schade gevreesd, al moeten we niet vergeten dat ten tijde van de uitbraak van het SARS-virus er ook vrij snel herstel volgde.

Vlucht naar heilige havens

De angst leidde tot een klassieke vlucht naar veilige havens. Beleggers verkochten aandelen om vervolgens hun heil te zoeken in staatsleningen, goud en betrouwbare valuta als de Japanse yen en de Zwitserse frank. De rente op tienjaars staatspapier in de Verenigde Staten naderde in rap tempo die van tweejaars staatsobligaties, waardoor de curve zo maar invers zou kunnen gaan en de vrees voor een recessie weer opduikt.

Van afnemende economische groei zal zeker sprake zijn, al was het maar omdat China sinds de periode van het SARS-virus is geëvolueerd in de richting van een consumptie-gedreven economie. Al die miljoenen consumenten die voorlopig vast zitten in hun stad kunnen even niets uitgeven. En dat net op een moment dat beleggers opgelucht ademhaalden omdat er een eerste fase van een handelsakkoord met de Verenigde Staten werd gesloten.

Mooie koopgelegenheid

Moeten beleggers de toekomst echt zo somber inzien? Waarschijnlijk niet. Zo verwacht de Amerikaanse zakenbank JP Morgan dat het virus snel over zal waaien en dat deze virusdip eigenlijk een mooie gelegenheid is om aandelen te kopen. De bank constateerde bij eerdere epidemieën dat hoe meer aandelen aanvankelijk wegzakten, hoe sterker ze vervolgens weer opveerden.

Strategist Ed Yardeni van Yardeni Research vraagt zich af of dit niet de zoveelste paniekaanval van deze bullmarket is. Hij telde er inmiddels al 65 en beschouwt deze correctie eveneens als een koopkans.

Mede door toedoen van het virus is de rente nog verder gedaald en dat op een moment dat de Federal Reserve min of meer stilzwijgend de grootschalige opkoopoperaties van kortlopende staatsleningen terugdraait. Daarnaast worden aflopende hypotheekobligaties sinds de jaarwisseling niet meer herbelegd. De balans van de Amerikaanse centrale bank is de afgelopen weken zodoende zelfs verkrapt.

Geen ongunstig beleggingsklimaat

Dat is een opmerkelijke ontwikkeling op een moment dat de wereld in rep en roer is vanwege een virus. Ondertussen kunnen langetermijnbeleggers waarschijnlijk het beste de adviezen van bovengenoemde Wall Street-coryfeeën volgen. Het beleggingsklimaat is immers niet ongunstig met gestage groei, lage inflatie en lage rente. Iedere dip lijkt nog steeds een kans om aandelen te kopen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
suske wiet
0
Hopelijk krijgt de wereld een open beeld wat er zo al verkeerd loopt in Chine
Varkenspest (op welke manier werden die varkens gekweekt )
Vleermuizen soep ?
plus die conflicten met Hongkong ,het regime van China is zorgwekkend .
crannie
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.