10 spannende goud- en zilveraandelen

Door Belegger.nl op 10 februari 2020 08:30 | Views: 23.767

10 spannende goud- en zilveraandelen

Het coronavirus, spanningen in het Midden-Oosten en in Noord-Korea. Er zijn dit jaar een hoop redenen om uw toevlucht te zoeken in aandelen van goud- en zilverproducenten.

Zo is de goudprijs sinds november bijna 8% gestegen. 

Investorplace selecteert in dat kader tien interressante - maar soms ook zeer speculatieve - goud- en zilveraandelen:

Newmont

Omdat de goudsector behoorlijk volatiel kan zijn, zou elke portefeuille met edelmetalen volgens Investorplace een brede lijst van namen moeten bevatten, met Newmont als belangrijkste investering.

's Werelds grootste goudproducent biedt namelijk stabiliteit, iets wat in de rest van de sector veelal niet het geval is. Verder heeft Newmont een solide waardering, groeimomentum en een sterke vrije kasstroom.

Barrick Gold

Als een van de grootste goudproducenten ter wereld biedt Barrick Gold, net als Newmont, beleggers een redelijk stabiele investering. Barrick is vooral actief in politiek stabiele regio’s, waardoor het aandeel minder onderheving is aan politieke spanningen.

Na jaren verlies te hebben geleden, maakt het bedrijf weer winst. Bovendien ziet de balans er dankzij de afbouw van de langetermijnschuld veel gezonder uit dan in het verleden.

Royal Gold 

Royal Gold is geen goudproducent, maar een streaming- en royaltybedrijf. Met streaming voorziet een bedrijf een mijnbouwproject van een aanbetaling in ruil voor metalen die in die mijn worden geproduceerd tegen een vooraf bepaalde prijs voor een bepaalde tijd. Royalty's werken vergelijkbaar, maar geven het recht op een percentage van de metaalproductie.

Royal Gold heeft geen directe blootstelling aan operations en is daarom iets stabieler. Omdat we niet weten hoe binnenlandse en geopolitieke gebeurtenissen zich zullen ontwikkelen, kan het verstandig zijn om dit aandeel in uw portefeuille te houden.

Sibanye Gold 

Een belegging in deze Zuid-Afrikaanse producent biedt beleggers niet alleen blootstelling aan goud, maar ook aan palladium, een kostbaar en zeldzaam eldelmetaal waarnaar veel vraag is, vooral vanuit de autoindustrie. Het wordt momenteel rond de 2200 dollar per ounce verhandeld. 

Sandstorm Gold

Dit is er een voor beleggers met een sterk gestel, want royaltybedrijf Sandstorm Gold is dankzij zijn extreem hoge waardering een speculatieve investering. Sandstorm is sinds 2015 sterk gegroeid, en ligt op schema voor aanhoudend sterke groei in 2019. 

Hecla Mining

Dit 130-jaar oude bedrijf is de oudste zilverproducent aan de New York Stock Exchange. Toch stond het aandeel op de nominatie om van de beurs te worden gehaald nadat de koers flink daalde en het een pennystock dreigde te worden.

Maar sinds augustus is de situatie fors verbeterd: de koers is flink gestegen en wordt nu rond de 3,43 dollar per aandeel verhandeld. Bovendien is het marktsentiment eindelijk gunstig voor zilveraandelen, die veelal de goudsector volgen.

Wheaton Precious Metals

Zilveraandelen zoals streamingbedrijf Wheaton zijn aantrekkelijk voor beleggers met een bepaald budget omdat ze veelal goedkoper zijn dan goudaandelen. Nadeel is dat zilveraandelen volatiel kunnen zijn. Ze volgen vaak de goudprijs, maar op een wilde manier. 

First Majestic Silver 

Alhoewel dit een van de meest riskante zilveraandelen is, biedt First Majestic Silver stressbestendige beleggers een mogelijk 'opwaarts potentieel', aldus Investorplace.

Let wel: dit bedrijf heeft vooral blootstelling aan Mexico, dat met een aantal langdurig problemen kampt, waaronder geweld tussen verschillende drugskartels. Maar First Majestic liet onlangs een robuuste groei zien en nu de goud- en zilvermarkt in de lift zit, is het een gokje waard.

Pan American Silver 

Dit bedrijf heeft sinds een beursgang in het midden van de jaren negentig enorme koersschommelingen laten zien. Toch is Pan American Silver volgens Investorplace een mooi aandeel voor beleggers die tegen een stootje kunnen.

Het bedrijf is actief in heel Midden- en Zuid-Amerika, en Canada. Sinds eind mei zijn de aandelen meer dan 112% gestegen, maar Investorplace ziet nog steeds ruimte voor groei vanwege 'positieve externe fundamenten'. 

Silvercorp Metals

Vanwege blootstelling aan China is deze consistent winstgevende Canadese zilverproducent er een voor 'extreme' speculanten, aldus Investorplace. De aandelen verloren vorige maand wegens de uitbraak van het Coronavirus in China iets meer dan 7% van hun marktwaarde.

Deze daling biedt beleggers een mooie kans om een solide bedrijf voor een prikje op de kop te tikken. Maar pas op: niemand weet hoe het virus zich verder zal ontwikkelen, dus een belegging in dit bedrijf is zoals gezegd hoog speculatief.

Lees meer: Biedt goud wel voldoende bescherming bij onrust op de beurs?

Reacties

4 Posts
Stoffel26
0
Er zijn héél wat andere aandelen die veel meer potentieel hebben, zoals Equinox Gold, bij de juniors heb je Fiore Gold, Minera Alamos, Gran Colombia gold, roxgold enz...
maikel85
0
[quote alias=Stoffel26 id=12111627 date=202002101836]
Er zijn héél wat andere aandelen die veel meer potentieel hebben, zoals Equinox Gold, bij de juniors heb je Fiore Gold, Minera Alamos, Gran Colombia gold, roxgold enz...
bbe

Beste, Ik ben vrij nieuw in het beleggen. En ik heb altijd al een zwak gehad voor goudwinning e.d.
Hoe vind je deze bedrijven/aandelen? En heb je misschien wat verdere tips? Alvast bedankt!
Filip222
0
Indien je niet goed op de hoogte bent van goudmijnen kan je ook 3 verschillende goudmijn ETF kopen.
Zo bestaat het risico niet een verkeerde te kiezen .....
Filip222
0
Als voorbeeld :VanEck Vectors Jun Gold Miners UCITS ETF met een stijging van 138 % vanaf 16 maart 2020.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.