'Sterke bedrijfsresultaten stellen gerust'

Door Belegger.nl op 14 februari 2020 08:10 | Views: 4.786

'Sterke bedrijfsresultaten stellen gerust'

Na een sterk 2019 en beurzen die op recordhoogtes staan, krijgen sommige beleggers last van hoogtevrees. Maar we moeten de ondersteunende factoren niet vergeten, vindt Vincent Juvyns, marktstrateeg bij J.P. Morgan Asset Management.

"Al met al zien we een goede start van het jaar, die beter verklaarbaar is dan de start in 2019", zegt Juvyns in gesprek met Belegger.nl. 

Financials VS

"Wat geruststelt zijn de tamelijk goede bedrijfsresultaten in de VS. Nadat 80% van de marketcap in de S&P 500 de cijfers heeft gepubliceerd, komen we uit op een groei van de winst per aandeel van gemiddeld 8,4%. Twee derde van de bedrijven doet het beter wat betreft omzet."

Twee sectoren springen eruit in de VS. "Financials doen het bijzonder goed daar, en ook IT blijft sterk presteren. De economie draait als een tierelier en alles lijkt booming. De grote zakenbanken doen het goed in de VS, simpelweg omdat schaalgrootte in hun voordeel speelt."

'Méér Europa nodig'

"Van zulke grote banken is in Europa geen sprake. Ook is de renteomgeving hier veel ongunstiger. Daarom klagen de Europese banken steen en been."

Volgens Juvyns is méér integratie in Europa de enige oplossing om de banken uiteindelijk winstgevender te maken. "Pas door de bankenunie verder te integreren en de krachten te bundelen kan er meer waarde gecreëerd worden."

Belangrijke indicatoren

Naar welke meters op het dashboard kijkt de expert nu om te peilen hoe de beurzen ervoor staan? "Op dit moment is dat toch China. Als het aantal personen dat besmet is met het coronavirus stabiliseert, zal dat zeker positief zijn. Ook kijken we naar de stand van de PMI (inkoopmanagersindex) en het consumentenvertrouwen. Maar ook een belangrijke indicator blijft de wereldhandel."

"Verder blijven we opletten dat het niet te gek wordt, ofwel dat we geen tekenen van euforie zien. Als we weer een jaar als 2019 krijgen, moeten we misschien gedeeltelijk gaan uitstappen."

Maar de waarderingsmeters zijn dus nog niet op dat niveau aangekomen? "Nee, wij hebben onze positionering ook nog niet aangepast. We zijn nog steeds overwogen US largecaps. Aandelen zijn niet ontzettend aantrekkelijk en aan de dure kant. Maar ze zijn nog het minst duur van alle assetclasses, en dus wel the place to go."

Hedges

Mocht toch de vlam in de pan slaan, dan zijn volgens Juvyns de Zwitserse frank en Amerikaanse Treasuries de perfecte hedges. "Simpelweg omdat die stijgen als de rest zakt. Goud wordt ook weleens als safe haven gezien. Dat werkt goed als de inflatie superhoog of superlaag is, maar in de huidige omgeving minder."


Zie ook: 'Houd koers en blijf belegd'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.