Platformbubbel in opbouw?

Door Loege Schilder op 18 februari 2020 10:45 | Views: 2.775

Platformbubbel in opbouw?

De trillion dollar club telt sinds kort vier leden: Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon. Deze bedrijven hebben een platform gebouwd met miljarden gebruikers waarmee ze hun markt domineren.

De aandelenkoersen van deze bedrijven zijn fors gestegen door jarenlange omzet- en winstgroei. Groeien ze verder en stijgen de aandelenkoersen door? Of zijn ze een beetje te hard gestegen en blijkt straks dat er teveel lucht in de koersen zat?

Trillion dollar club

Apple, Microsoft, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Amazon hebben ieder een marktwaarde van meer dan 1000 miljard dollar (1.000.000.000.000). Het is moeilijk om je een voorstelling te maken van deze waarde.

De waarde van de genoemde bedrijven is hoger dan het bruto nationaal product van Nederland. Sterker nog, er zijn slechts 14 landen waarvan de economie groter is. De marktwaarde van Apple is twee keer zo groot als de marktwaarde van alle Nederlandse aandelen bij elkaar.

Steeds opnieuw verwachtingen verslagen 

De waardestijging van de afgelopen jaren komt niet uit de lucht vallen. De genoemde bedrijven hebben jaar in jaar uit beter gepresteerd dan de verwachtingen. En die verwachtingen waren vooraf al hoog.

De bedrijven domineren stuk voor stuk hun markt. Zo heeft Amazon in de meeste landen een marktaandeel van 50%. Microsoft heeft weinig concurrentie. Maar weinig mensen gebruiken een andere zoekmachine dan Google. Door de beperkte concurrentie zijn de winstmarges hoog en verdienen ze heel veel geld. 

Ruimte voor verdere groei?

Door een deel van de winst te investeren in verbetering van het product wordt de dominantie verder versterkt. Met het groeien van de markt, groeit het bedrijf ook verder door.

Microsoft en Amazon maken veel winst met de snelgroeiende markt voor cloud-diensten.Ook Google’s markt van online advertenties groeit nog steeds. Het is niet onwaarschijnlijk dat bedrijven uit de trillion dollar club verder doorgroeien. 

Is dominantie houdbaar?

Toch zijn er ook risico’s. De dominantie leidt tot steeds meer tegenstand. Google ligt onder een vergrootglas van de marktautoriteiten. Duitse ondernemers waarschuwen Nederland voor de komst van Amazon.

De grootste uitdaging voor Amazon is de vete tussen oprichter Jeff Bezos en president Trump. Vorige week kwam deze weer bovendrijven bij een aanbesteding van een contract voor cloud-diensten van het Pentagon. Dat was naar Microsoft gegaan. Amazon claimt dat het bedrijf nooit een eerlijke kans heeft gekregen vanwege die vete met Trump. De rechter heeft het project stil gelegd.

Een andere president helpt Amazon ook niet: het democratische kamp wil de dominantie van onder andere Amazon doorbreken door de bedrijven op te splitsen. 

Andere risico’s

Naast overheidsingrijpen zijn er ook andere risico’s. De uitbraak van het coronavirus legt een deel van de productie en verkopen van Apple in China stil. Wat is daar de impact van?

Verder komt er steeds meer aandacht voor privacy. Het waardevolste bezit van de platformen vormt de data die ze verzamelen van hun gebruikers. Daarmee verleiden ze klanten tot extra bestedingen. Als de privacyregels worden aangescherpt gaat dat ten koste van de bedrijfswinsten.  

Conclusie

Apple, Amazon, Google en Microsoft hebben beleggers de afgelopen jaren mooie rendementen gebracht. Ze hebben een dominante positie opgebouwd waardoor ze hoge winsten realiseren.

Door het gebrek aan concurrentie is de kans groot dat ze ook in de toekomst verder groeien en nog hogere winsten realiseren. Tenzij overheden ingrijpen door de platformbedrijven aan banden te leggen. Ook die kans wordt steeds groter. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.