Beursexperts zetten kaarten op Galapagos en Shell

Door Belegger.nl op 2 maart 2020 16:40 | Views: 28.616

Beursexperts zetten kaarten op Galapagos en Shell

Na het bloedbad op de beurzen als gevolg van het coronavirus lijken experts iets minder somber gestemd. 45% is optimistisch over de komende beursmaand; dubbel zoveel als in februari. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van Corné van Zeijl van Actiam.

Vorige maand waren de geraadpleegde experts nog erg pessimistisch. Alom werd gevreesd dat het coronavirus nog meer impact op de beurzen zouden gaan hebben.

Zij hadden het bij het rechte eind: de AEX-index is in februari met maar liefst 8,5% gekelderd. Daarmee belandt februari 2020 in de top-25 van slechtste beursmaanden voor de AEX ooit. Dit soort afstraffingen zijn redelijk zeldzaam, stelt Van Zeijl. In de afgelopen tien jaar heeft de beurs slechts tweemaal eerder dit soort sterke dalingen laten zien.

Sentiment voor maart is licht verbeterd

Hoewel de impact van het coronavirus het beurssentiment voorlopig nog wel zal blijven domineren, ligt volgens 45% van de 49 deelnemende beleggingsexpert een herstel op de loer.

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, waarschuwt Van Zeijl. Bij de zesmaands verwachtingen zijn de experts nog niet gerust op het koersverloop. Het sentiment blijft (licht) somber.

"Blijkbaar is het vertrouwen voor de langere termijn dat het allemaal goed komt, niet stevig", concludeert hij. Volgens Van Zeijl trekken beleggers mogelijk een parallel met het verloop van de Spaanse griep, honderd jaar geleden. "Daar kwam de grote klap pas in het najaar van 1918, na de initiële uitbraak in het voorjaar."

Is effect coronavirus voldoende in de koersen verwerkt?

Het dilemma waar elke belegger mee worstelt is: Zijn de effecten van het coronavirus inmiddels in de koersen verwerkt? In de verwachting van de beursexperts is duidelijk een verschuiving te zien, wat natuurlijk niet zo verwonderlijk is na de koersdalingen van afgelopen maand.

In februari vreesde nog 59% van de experts dat de impact van het virus nog niet voldoende in de koersen is verdisconteerd. Dit cijfer is nu gedaald naar 39%. Bijna de helft van de ondervraagden is van mening dat de pijn nu wel is genomen. Een minderheid vindt de afstraffing overdreven.Aandelenkeuzes februari

De beursexperts hadden afgelopen maand geen gelukkige hand in hun aandelenkeuzes. Alle getipte fondsen eindigden in het rood. Vooral de keuze van Aegon bij de toppers pakte negatief uit.

Bij de floppers deden ASML en ArcelorMittal het juist relatief goed. Een bijzonder combinatie, vindt Van Zeijl. "Als er somberheid is over de economie is ArcelorMittal meestal de gebeten hond. Dit keer niet."

Randstad en Vopak zagen wel hun koersen met dubbele cijfers dalen.

Per saldo gingen de koersen van de meest getipte aandelen met 8,5% omlaag, terwijl de floppers 6,8% moesten prijsgeven.

Toppers februari Rendement Floppers februari Rendement
Unilever -9,6% ASML -2,4%
Ahold-Delhaize -4,6% Randstad -10,1%
Galapagos -7,3% ArcelorMittal -3,9%
Aegon -16,3% Vopak -10,8%
Saldo -8,5% Saldo -6,8%


Aandelenkeuzes maart

De keuzes deze maand zijn zeer gemêleerd. Bij Shell is de perceptie dat de koers te fors is afgestraft. Bij de floppers springt alleen ArcelorMittal eruit.

Toppers maart Saldo* Floppers maart Saldo
Galapagos 11 ArcelorMittal -7
Royal Dutch Shell 4 Randstad -3
Ahold 2 Unilever -2
DSM 2 Aegon -2
    RELX -2
    IMCD -2
    Heineken -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Reacties

2 Posts
Koffie Verkeerd
0
quote:

frankvl schreef op 18 maart 2020 22:30:


'beursexperts" Het zou verboden moeten worden.


Het is zo lachwekkend, en maar doorgaan met foute voorspellingen maken
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.