3 strategieën om de oliecrash te overleven

Door Redactie op 12 maart 2020 08:30 | Views: 13.552

3 strategieën om de oliecrash te overleven

De oliecrash van maandag kwam als een grote schok, maar voor beleggers met een sterk gestel liggen er in de energiesector nog volop kansen.

Dat stellen althans analisten van Zacks.

De olieprijs tuimelde maandag 24,6% omlaag - dat was sinds 1991 niet meer zo hard gegaan - vanwege hoog opgelopen spanningen tussen olieproducenten Rusland en Saudi-Arabië, gecombineerd met paniek over het coronavirus.

Voor beleggers die bereid zijn wat risico te lopen, zijn er nog steeds kansen om mooie rendementen te behalen, aldus Zacks.

Hier zijn drie strategieën om de oliecrash te overleven:

1. Geïntegreerde oliebedrijven

Ondanks het feit dat de grote oliemaatschappijen moeite hebben met hun rendementen, is juist Big Oil in staat om de bedrijfsmodellen aan te passen. Daarom pleit Zacks in deze huidige turbulente marktomgeving voor de relatief lage risico's van geïntegreerde energieconglomeraten, vanwege hun rotsvaste balansen, ruime vrije kasstromen en gestage dividenden.

Dankzij hun geïntegreerde structuren zijn bedrijven als ExxonMobil, Chevron en Royal Dutch Shell in staat om de dalende olieprijzen beter op te vangen dan de rest van de sector.

Hoewel ook Big Oil-aandelen afgelopen maandag hard onderuit gingen op de beurzen, heeft het volgens Zacks wel degelijk zin om dergelijke aandelen te houden. Dit soort bedrijven zijn immers doorgaans nog steeds in relatief goede financiële gezondheid, met voldoende liquide middelen en goede credit ratings en een beheersbare schuldenlast. Bovendien betalen ze veelal een aantrekkelijk dividend.

2. Ga voor bedrijven met weinig schulden

Er lijkt maar geen einde te komen aan de ellende in de oliesector. Het aantal wanbetalingen neemt toe, Pioneer Energy Services vroeg onlangs faillissement aan, en de  Amerikaanse zakenbank JP Morgan verwacht dat het aantal faillissementen in de energiesector groter zal zijn dan tijdens de oliecrisis van 2016. Toen was de olieprijs rond de 26 dollar per vat.

Toch zijn er energiebedrijven die in staat zijn om het bij een zo lage olieprijs lange tijd uit te houden. Deze ondernemingen hebben hun kosten geherstructureerd of andere maatregelen genomen om dit soort situaties het hoofd te bieden.

Zacks ziet brood in grote bedrijven als Imperial Oil, Pioneer Natural Resources en EOG Resources.

3. Beleg in MLP’s

Een veilige manier om in de sector te investeren is middels het beleggen in zogeheten Master Limited Partnerships (MLP's), die een behoorlijk rendement bieden tegen een aanzienlijk lager risico.

De meeste MLP's zijn betrokken bij de opslag, verwerking en transport van grondstoffen als aardgas, ruwe olie en geraffineerde producten (zoals diesel en benzine), op basis van langetermijncontracten. Zo hebben ze relatief consistente en voorspelbare kasstromen en beperken ze hun gevoeligheid voor schommelingen in grondstoffenprijzen tot een minimum. Dit in tegenstelling tot olie- en gaswinningbedrijven, waar de winst sterk afhangt van de energieprijzen.

Gezien de huidige zwakte van aardolieaandelen zijn MLP's waarschijnlijk de beste manier om in de sector te investeren. Ze zouden een goede aanvulling zijn op uw portefeuille. Zacks raadt de volgende MLP’s aan: Phillips 66 Partners, BP Midstream Partners en Hess Midstream Partners.

Lees ook: Beursexperts zetten kaarten op Galapagos en Shell

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
k2es
0
Met MLP's heb ik slechte ervaringen, op hun dividenduitkeringen wordt namelijk 35% dividendbelasting in rekening gebracht, terwijl je maar 15% kunt verrekenen met de inkomstenbelasting.
Als je naar de koers van Phillips 66 partners kijkt is nu van 63 naar 40 gedropt, lijkt mij dus ook niet stabiel, dan beleg ik liever in o.a. Shell, die komt altijd weer bovendrijven en geeft een stabiel hoog dividend.
diki
0
rdsa is nu spotgoedkoop en van de beste kwaliteit op de beurs, die kunnen nu grote voorraden goedkoop aanleggen, om na de crisis veel winst op te maken, dus opbouwen , maar blijkbaar is de bodem lager dan we dachten.Wat is de bodemkoers van rdsa, wie heeft daar een oordeel over.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.