Hoe reageren beurzen na crashes? Een blik op de historie

Door Belegger.nl op 16 maart 2020 15:15 | Views: 17.428

Hoe reageren beurzen na crashes? Een blik op de historie

Het ene na het andere drama op de beurzen voltrekt zich en dat vergt veel van beleggers. Maar voor wie over stalen zenuwen beschikt, gloort er zonneschijn na de storm, als we Schroders mogen geloven.

Uit een analyse van de vermogensbeheerder blijkt dat er na de zwaarste dagverliezen altijd substantiële rendementen te behalen vielen in de vijf daarop volgende jaren.

Hoe diep de crisis ook is, markten veren terug

Het is voor nu onmogelijk om te voorspellen welke kant het uit gaat, omdat de ernst van de gevolgen op lange termijn nog niet duidelijk is. Maar wat de geschiedenis ons leert, is dat de markten op termijn altijd terugveren.

De S&P500 kelderde op 20 november 2008 met 6,7%. Maar in de vijf jaren daarna bedroeg het totaal rendement 164%, oftewel 21% geannualiseerd.

Contraire investeerders

In de jaren 2008-2009 zuchtten de markten onder de financiële crisis. Het was niet eenvoudig om op dat moment te geloven dat een belegging van 10.000 dollar aan het begin van dat turbulente jaar zou groeien tot 26.400 dollar vijf jaar later. Dergelijke crises trekken contraire investeerders aan, zoals Warren Buffett die in september 2008 maar liefst 5 miljard dollar in Goldman Sachs investeerde.

Iedereen weet dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn. Maar feit is dat de aandelenmarkten over de langere termijn een opwaartse trend vertonen. De afgelopen 30 jaar hebben ze gemiddeld goede rendementen gerealiseerd, ondanks de soms behoorlijk scherpe dalingen. 

'In- en uitstappen is dodelijk'

Enige voorwaarde is wel dat u als belegger de wilde achtbaanrit op de beurs kunt en durft uit te zitten. Zoals Martine Hafkamp vanmorgen in haar column al schreef: “In- en uitstappen, of dat nou in de lift of op de trap is, is dodelijk.”

Bekijk ook: 7 beleggingstips voor een bearmarkt

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.