Tips voor succesvol beleggen in aandelen met lage prijzen

Door Belegger.nl op 17 maart 2020 15:55 | Views: 22.692

Tips voor succesvol beleggen in aandelen met lage prijzen

Door de enorme koersschommelingen van de afgelopen weken zijn er steeds meer aandelen te koop tegen superlage prijzen. Toch maken beleggers in een dergelijke situatie vaak fouten: door bijvoorbeeld een goedkoop aandeel van de hand te doen voor een te lage prijs.

Wat is de beste beleggingsstrategie in de huidige situatie? Zacks zette drie tips op een rij.

Probeer de bodem niet te timen

Iedereen wil alles gratis, en als dat niet lukt, dan is zo weinig mogelijk betalen het beste alternatief. Wie droomt er niet van te kopen op een dieptepunt en vervolgens te verkopen op de top?

Zo’n tactiek vereist echter veel kennis van de markt en een flinke portie geluk. Normaal gesproken zijn aandelen die op het laagste punt in een jaar staan niet bepaald de aandelen die u wil kopen. En soms blijkt de bodem die in zicht is de uiteindelijke bodem niet te zijn.

Beleggers die op zoek zijn naar solide rendement wordt aangeraden niet te gokken wanneer het dieptepunt van de markt is bereikt. Zoek altijd eerst naar bevestiging dat de bodem er is, en dat het aandeel zich herstelt.

Pas uw risicoprofiel aan

Het kopen van een goedkoop aandeel lijkt soms een onderneming met een zeer beperkt risico. Hoe veel verder kan het dalen?

De realiteit is dat elk aandeel 100% kan dalen vanaf de slotkoers van de dag ervoor. Dat gebeurt natuurlijk zelden, maar beleggers doen er goed aan bij hun rendementen te denken in percentages in plaats van in koerswinst of -verlies. Een aandeel van 7 dollar dat wegzakt naar 3,50 dollar levert bijvoorbeeld een verlies op van 50%.

De oplossing voor dit probleem: positiebepaling. Bepaal van te voren hoeveel u wilt besteden aan laaggeprijsde aandelen, en zet er niet uw hele portefeuille op in. Hoe u dat aanpakt hangt erg af van uw eigen situatie, en waneer u het geld nodig heeft.

Geduld loont

Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat het aandeel dat ze kiezen voorbestemd is om te slagen. Een bekende psychologische valkuil is om feiten die zo'n visie tegenspreken dan onbewust te negeren. Het is zelfs voor de meest doorgewinterde professionele belegger erg moeilijk om verliezers van de hand toe doen en winnaars aan te houden. Bepaal voor uzelf hoever u bereid bent een bepaald aandeel te zien dalen voordat u actie onderneemt, en houd u aan die grenzen.

Wees geduldig met uw investeringen. Laaggeprijsde aandelen hebben over het algemeen meer tijd nodig om te stijgen dan aandelen die wat duurder zijn.

... en zorg voor een goede spreiding

Een goede manier om risico's te beperken is het spreiden van de blootstelling aan verschillende laaggeprijsde aandelen. In plaats van all in te gaan en bijvoorbeeld 10.000 stukken te kopen van een aandeel dat minder dan 10 dollar waard is, is het beter dat geld te spreiden over verschillende aandelen.

Lees ook: Wanneer is de bodem bereikt?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.