Wanneer krabbelt de beurs weer op?

Door Belegger.nl op 24 maart 2020 08:35 | Views: 18.638

Wanneer krabbelt de beurs weer op?

Wie wil weten wanneer de beurzen zich zullen herstellen, doet er goed aan de geschiedenisboeken in te duiken.

De meeste berenmarkten bestaan namelijk uit vier fases. Columnist John Rekenthaler zette ze voor Morningstar op een rij.

Schok

Fase één van een berenmarkt is herkenning. Er zijn weinig mensen die bij de eerste daling direct denken dat de markt in een berenmarkt is terecht gekomen. De beurzen herstellen zich immers in de meeste gevallen.

Fase twee is paniek. Dit gebeurt wanneer aandeelhouders zich realiseren dat het standaardadvies om te kopen op de dip niet meer de juiste strategie is.

Dit is de fase waarin wij ons volgens Rekenthaler momenteel bevinden. Dat kan ook niet anders. De coronacrash, die de Dow Jones met maar liefst 34% naar beneden duwde gemeten vanaf de piek, is de snelste beursdaling sinds de depressie van de jaren dertig. Het is moeilijk om een rationele analyse toe te passen als er zoveel gebeurt, en zo snel.

Het uitzicht vanaf de bodem

De derde fase van een berenmarkt is stabilisatie. De koersdalingen van aandelen komen ten einde, de paniek neemt af, maar de situatie blijft grimmig.

Tijdens de eerste fase dachten beleggers dat de aandelenkoersen in een opwelling naar beneden gleden. Nu beseffen ze dat de aandelenmarkten niet voor niets zijn ingestort, en dat ze zullen blijven worstelen totdat de reden voor de daling is verdwenen. De verliezen van de aandeelhouders zullen niet snel worden terugverdiend. 

Deze periode wordt gekenmerkt door turbulentie. De koersen trekken aan, om vervolgens weer in te storten. Beleggers worden heen en weer geslingerd tussen licht optimisme dat het einde in zicht is, en wanhoop dat het allemaal valse hoop was.

Dit is typisch de langste periode van de berenmarkt, die enkele maanden kan duren. Tijdens de depressie van de jaren dertig duurde deze periode zelfs enkele jaren.

Fase vier is anticipatie. Die komt zodra de koersen zich  beginnen te herstellen. Net als bij het begin van de berenmarkt, herkent bijna niemand het einde van een berenmarkt zodra deze zich aandient. Aandelen krijgen een slechte pers, met veel artikelen over hoe de gouden tijden op de beurs ten einde zijn. Maar er zijn ook beleggers die een economische verbetering zien aankomen. Ze gaan over tot kopen en de koersen beginnen weer te stijgen.

Een klassiek geval deed zich voor in maart 2009, vlak na de financiële crisis van 2008, die een grote recessie had veroorzaakt. Het Amerikaanse bruto binnenlands product daalde tijdens dat kwartaal, en het volgende kwartaal, en het kwartaal daarna. Veel experts voorspelden moeilijke tijden. Maar de rally begon vrij snel daarna.

Vooruitkijken

Wordt de huidige berenmarkt veroorzaakt door de angst voor een recessie (zoals in 1971, 1980 en 1990), of is er iets anders aan de hand?

Neem bijvoorbeeld de scherpe daling van de aandelenmarkt in 1973-74, die werd veroorzaakt door de gestaag toenemende inflatievrees. Of de implosie van de technologie-aandelen in 2000-02, die veroorzaakt werd door zorg dat de aandelenkoersen in die sector te duur waren geworden.

Volgens Rekenthaler zal de geschiedenis ons leren in welke categorie de huidige berenmarkt zal vallen. Hij verwacht dat de huidige markt vrij snel over zal gaan tot de derde fase, die van de stabilisatie. Dat betekent niet dat de koersen niet verder zullen dalen, maar de schade zal in elk geval beperkt zijn. Herstel zou dan zelfs binnen enkele maanden kunnen beginnen, in plaats van jaren.

Aan de andere kant, mocht het virus wetenschappers voor nieuwe raadsels stellen, of mochten de financiële stimuleringsinspanningen ineffectief blijken te zijn, dan is de toekomst volstrekt onduidelijk, volgens Rekenthaler. “Ik weet niet hoe ik zo'n situatie moet analyseren,” zegt hij. “Ik hoop dat ik dat nooit zal doen.” 

Lees ook: Hoe reageren beurzen na crashes? Een blik op de historie

Reacties

4 Posts
suske wiet
0
Toch wat opbeurend geluid .
Virus komen en gaan .
Afrika die mensen hebben door de jaren heen een beter immuum opgebouwd .
Testen en nog eens testen en een medicatie en we komen eruit
Vooruit kijken
klompke
0
Ben de beurs beu.
Als deze enigszins wat hersteld en ik mijn verloren centjes terug heb schakel ik over naar vastgoed
jeroen12
1
Als de mensen de beurs moe zijn en zelfs goede bedrijven buiten gooien aan spotprijzen is het herstel heel dichtbij. Op dat ogenblik moet men durven kopen, bij mij heeft deze ingesteldheid al telkens geld opgebracht.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.