Fondsen met de beste downside-capture ratio tijdens de uitverkoop

Door Ronald van Genderen op 24 maart 2020 11:00 | Views: 2.980

Fondsen met de beste downside-capture ratio tijdens de uitverkoop

Veel beleggingsfondsen hebben het zwaar gehad tijdens de uitverkoop op de beurzen van de afgelopen weken. Toch zijn er verschillen in prestaties. Aan de hand van de zogeheten downside-capture ratio bekijkt Morningstar welke fondsen er goed uitgesprongen zijn.

De downside-capture ratio drukt uit in welke mate de koers van een fonds meedaalt in vergelijking met die van een index. Bij Morningstar gebruiken we hiervoor als vergelijkingsmaatstaf de index die als benchmark wordt gehanteerd voor een bepaalde Morningstar-categorie. Morningstar kijkt dus bijvoorbeeld: hoe verhoudt de daling van een wereldwijd aandelenfonds zich tot de daling van de MSCI ACWI?

Koersvaldempende tactieken

Juist in perioden zoals de afgelopen paar weken, met enorme, plotselinge koersdalingen op de aandelenmarkten, is de downside-capture een maatstaf bij uitstek om te kunnen vaststellen welke fondsen het best in staat zijn geweest om koersvaldempende tactieken toe te passen.

Op de lange termijn blijken de beleggingsfondsen die het best beschermd zijn tegen de klappen van zo'n neergaande markt, ook de overall best presterende fondsen te zijn. Immers, als een fonds die marktdalingen helemaal moet incasseren, dan moet er in de periode daarna wel erg veel overrendement worden gemaakt om het verlies te kunnen compenseren, en meer dan dat. Oftewel, op de lange termijn zou een fonds meer kunnen winnen door tijdens crises minder te verliezen.

Cash en kwaliteit

Daarvoor kan een fondsbeheerder diverse instrumenten aanwenden. Het meest voor de hand liggende dempende middel is het gedeelte cash in de beleggingsportefeuille. Dat is niet onderhevig aan koersbewegingen: niet omlaag, maar ook niet omhoog. Cash maakt dus geen rendement, maar is wel een instrument om aankopen voor de portefeuille te kunnen doen zodra de fondsbeheerder interessante kansen ziet.

Een andere factor om verlies te mijden is kwaliteit. Fondsbeheerders die risicovolle bedrijven met hoge schulden en een danig opgerekte balans links laten liggen, springen er vaak beter uit als de markten plots kelderen. Want dan zijn het de problematische bedrijven die als eerste instorten, en bovendien het hevigst.

Deze fondsen zagen hun rendementen harder dalen dan de benchmark

Onderzoek van Morningstar onder Amerikaanse beleggingsfondsen en hun rendementen in de periode 19 februari 2020 tot en met 9 maart 2020 laat zien dat fondsen die overwogen zijn in de meest risicovolle sectoren die bekendstaan als niet-defensief, het slechtst hebben gescoord. Zij hebben downside-capture ratio's van meer dan 100%, ofwel hun rendement is harder gedaald dan het categoriegemiddelde van hun Morningstar categorie benchmark.

Het gaat daarbij om fondsen die overwogen zaten in de sectoren energie en financials en juist onderwogen in aandelen van bedrijven in de gezondheidszorg. Ook aandelen in grondstoffenbedrijven trokken het rendement omlaag.

... en zij boden goede bescherming

Fondsen die de sectoren energie en financials vermeden of daar duidelijk in onderwogen waren, scoorden het best, met downside-capture ratio's van tussen de 60 en 70%. Ten opzichte van hun benchmark betekent dit dat ze een flink deel van het verlies wisten te vermijden.

Overzicht van Nederlandse fondsen

Maar welke aandelenfondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn, hebben goede bescherming geboden tegen koersdalingen in de afgelopen weken?

Onderstaand een drietal overzichten met ieder vijf fondsen die een relatief gunstige downside-capture ratio hadden in het lopende jaar (van 1 januari tot en met 19 maart).

Daarnaast dienden de fondsen te beschikken over een postieve Morningstar Analyst Rating (Bronze, Silver of Gold).

Klik op de afbeelding voor een grotere versie
 
Uiteraard vormen de bovenstaande lijstjes geen aankoopaanbevelingen. Maar wellicht bieden ze wel enige inspiratie bij het zoeken naar aandelenbeleggingen die ook tijdens heftige tijden op de beurs de nachtrust niet te veel verstoren.

Ronald van Genderen, CFA is fondsanalist bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.