Gaan oliebedrijven hun dividend verlagen?

Door Redactie op 26 maart 2020 08:00 | Views: 12.398

Gaan oliebedrijven hun dividend verlagen?

De grootste olie- en gasbedrijven ter wereld zijn al jaren favoriet bij beleggers vanwege hun royale dividenduitkeringen. De corona-pandemie zou daar weleens verandering in kunnen brengen. 

"Het is op de lange termijn gepast om het dividend te verlagen,” zei Jeffrey Germain, directeur bij Brandes Investment Partners, tegen Reuters. “Wij zijn geen voorstander van het verhogen van de schuld om het dividend te ondersteunen,” aldus Germain, wiens bedrijf aandelen bezit in een aantal grote Europese oliegiganten. 

De vijf grootste oliebedrijven hebben in 2019 een gecombineerde 25 miljard dollar toegevoegd aan hun schuldenlast om hun kapitaaluitgaven te handhaven, terwijl ze miljarden dollars teruggaven aan hun aandeelhouders. 

Alleen Chevron verminderde schuldenlast

De gecombineerde schuld van Chevron, Total, BP, Exxon Mobile  en Royal Dutch Shell bedroeg vorig jaar 231 miljard dollar, vergeleken met 235 miljard dollar in 2016, toen de olieprijzen eveneens onder de 30 dollar per vat doken. Van deze groep was Chevron vorig jaar overigens het enige bedrijf dat zijn schuldenlast verminderde.

Grote schok

De meest recente instorting van de olieprijzen heeft tot een grote schok geleid in de industrie, die net aan het herstellen was van de voorlaatste crash, toen ruwe olie van 115 dollar per vat in 2014 daalde tot 27 dollar in 2016. 

Oliebedrijven inclusief Exxon tot Shell hebben inmiddels bezuinigingen en opschorting van hun aandeleninkoopprogramma's aangekondigd om hun balans in evenwicht te houden, en ervoor te zorgen dat de schuldenlast niet te hoog wordt.

Nog geen plannen om dividend te verlagen

Tot nu toe heeft geen enkel bedrijf plannen aangekondigd om het dividend te verlagen.

Shell, dat vorig jaar 15 miljard dollar aan dividend uitkeerde, staat zich erop voor dat het sinds de jaren veertig van de vorige eeuw nooit meer heeft gekort op het dividend. Deze week kondigde de Nederlands-Britse oliereus plannen aan om de kapitaaluitgaven met 5 miljard dollar te verlagen. 

Shell hoogste schuldenlast

Maar Shell heeft een schuldenlast van 81 miljard dollar, het hoogste onder zijn directe concurrenten, en een opgelopen  schuld-kapitaalverhouding (gearing). Een aantal investeerders denkt dat Shell misschien zijn dividend moet halveren om de balans in evenwicht te brengen. 

"De maatregelen die Shell neemt lijken voldoende te zijn, maar als Shell (bijvoorbeeld) in de loop van de tijd niet genoeg kapitaal uitgeeft, zal de productie beginnen te dalen en zal de onderliggende kasstroom niet voldoende zijn om het dividend op lange termijn te ondersteunen", aldus Jonathan Waghorn, mede-manager van het Guinness Global Energy Fund. 

Een woordvoerster van Shell weigerde commentaar te geven.

Lees meer: De top 20 dividendbetalers van 2019

Ook al herstellen de olieprijzen zich rond de 40 dollar per vat, dan nog zouden de schuldenlasten van de grote oliemaatschappijen tegen 2021 teveel zijn opgelopen, zei Morgan Stanley analist Martijn Rats. 

"Veel blijft onzeker, maar als de grondstoffenmarkten zich ontwikkelen zoals verwacht, denken we dat de Europese majors in de tweede helft van 2020 zullen beginnen met het verminderen van de dividenden", aldus Rats. 

BP

BP, dat zijn dividend voor het laatst heeft verlaagd in het kielzog van de explosie van de Deepwater Horizon in 2010, moet nog een gedetailleerd plan aankondigen om de crisis te doorstaan. BP weigerde commentaar te geven. 

"Gezien alle negatieve factoren zie ik op lange termijn geen nadeel in het tijdelijk verlagen van het dividend, en zodra de omstandigheden het toestaan, een verhoging," zei Darren Sissons, portefeuillemanager bij Campbell, Lee & Ross.

Het dividendrendement - oftewel de verhouding tussen het dividend en de aandelenkoers - van de grote oliemaatschappijen is de afgelopen weken na de ineenstorting van de prijzen van ruwe olie sterk gestegen en heeft een niveau bereikt dat in decennia niet meer is vertoond. 

Hoog dividendrendement, hoog risico

Een hoog dividendrendement kan betekenen dat beleggers een hogere mate van risico toekennen aan het dividend van een bedrijf, maar de grote oliemaatschappijen zullen de uitbetalingen niet willen verlagen, aldus Alasdair McKinnon, portefeuillemanager bij The Scottish Investment Trust. 

"De grote oliemaatschappijen zullen zeer terughoudend zijn om het dividend te verlagen. Zij hebben hen historisch gezien door sommige zeer lastige periodes verdedigd," aldus McKinnon.

Lees ook: Hoog dividendrendement: Feestje of valkuil?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
beleggertje2020
0
Ik denk welhaast zeker dat dat de meeste oliebedrijven hun dividend nagenoeg volledig schrappen. Het is gewoon kommer en kwel , zekers zolang de horeca , terrassen en hotels niet open mogen en er niet meer massaal gevlogen mag worden . Zolang de wereld deels op slot zit zal het kommer en kwel blijven met de olie's is mijn inschatting . Voor de corona was het ook al redelijk slecht gesteld met die sector.
peter545
0
beleggertje2020, Het zou zeer slecht met de oliemaatschappijen gaan als zij van de horeca afhankelijk waren.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.