JP Morgan verwacht flinke stijging aandelenaankopen

Door Belegger.nl op 27 maart 2020 08:05 | Views: 10.485

JP Morgan verwacht flinke stijging aandelenaankopen

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan verwacht dat met name langetermijnbeleggers grote kopers van aandelen zullen zijn in de loop van dit jaar. Dat schrijft Barron's.

Het Global Quantitative and Derivatives Strategy-team van JP Morgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, voorspelt dat er in de rest van het jaar voor 3,25 triljoen dollar aan aandelen zal worden ingekocht, ondanks een verwachte sterke daling van aandeleninkoopprogramma’s door bedrijven.

Dat is een grote ommezwaai vergeleken met het eerste kwartaal, toen er een netto verkoop van aandelen plaatsvond ter waarde van 1,88 triljoen dollar.

Speculanten verkochten veel

Speculanten, waaronder adviseurs op het gebied van grondstoffenhandel (CTA’s) en hedgefondsen, hebben de afgelopen vier weken veel verkocht. 

Naar schatting zullen zogeheten long-short fondsen, oftewel beleggingsfondsen die investeringen lang aanhouden maar ook  effecten verkopen die ze niet zelf in bezit hebben, voor de rest van het jaar hun posities opbouwen naar 972 miljard dollar in wereldaandelen, vergeleken met een negatieve 1,116 triljoen dollar tijdens het eerste kwartaal. 

CTA's zullen hun posities verschuiven van min 852 miljard dollar in het eerste kwartaal naar een positieve 900 miljard dollar voor de rest van het jaar. De risicopariteitsfondsen zullen hun posities verhogen van min 218 miljard dollar in het eerste kwartaal naar 162 miljard dollar de rest van 2020. 

Vooral pensioenfondsen

Onder de institutionele langetermijnbeleggers zullen vooral pensioenfondsen kopers van aandelen zijn, een omkering van hun verschuiving naar obligaties in de afgelopen jaren.

Om hun portefeuilles weer in evenwicht te brengen, zullen pensioenfondsen naar verwachting aandelen kopen die in prijs zijn gedaald, en obligaties die zijn gestegen terwijl de rente op de schatkistschuld op een historisch dieptepunt stond. 

Pensioenfondsen zullen naar schatting voor 619 miljard dollar inkopen over de rest van 2020, vergeleken met een min van 169 miljard dollar tijdens het eerste kwartaal.

Mutual funds, oftwel gemeenschappelijke fondsen die contanten bundelen om aandelen, obligaties of andere activa te kopen, zullen de rest van het jaar voor zo’n 595 miljard dollar gaan inkopen, vergeleken met een netto verkoop van 808 miljard dollar tijdens het eerste kwartaal, aldus JP Morgan. 

Kleine beleggers

Kleine beleggers verkochten voor 134 miljard dollar tijdens het eerste kwartaal, maar zullen de rest van het jaar naar schatting voor 310 miljard dollar inslaan. 

Tot slot verwacht JP Morgan dat staatsinvesteringsfondsen en centrale banken tijdens de laatste drie kwartalen van dit jaar voor zo’n 150 miljard dollar zullen aankopen, ondanks de netto-liquidaties van olieproducerende landen behalve Noorwegen. Deze groep verkocht tijdens het eerste kwartaal voor 162 miljard dollar aan aandelen. 

Er gloort hoop

Kortom, na de opleving van deze week gloort er hoop voor de rest van het jaar. 

Lees meer: JPMorgan: ‘S&P 500 snel terug op record, mits VS corona bedwingt’

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.