'Nog hooggespannen verwachtingen voor ASML'

Door Belegger.nl op 30 maart 2020 16:15 | Views: 8.254

'Nog hooggespannen verwachtingen voor ASML'

De koers van chipmachinefabrikant ASML is vanaf de piek zo’n 20% afgekomen. ‘Niet veel, vergeleken met de andere bedrijven en de AEX-index’, vindt analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk.

“Zo’n terugval hadden we ook zonder sterk richtinggevend nieuws tijdens een zwakke zomerperiode kunnen zien. De verwachtingen zijn dus nog vrij hooggespannen”, waarschuwt hij in een update.

Vandaag liet ASML weten dat het nog geen impact van het coronavirus ziet op de vraag. Wel werd de outlook voor het eerste kwartaal verlaagd vanwege leveringsproblemen. Het bedrijf stelt dat de gemiste omzet opschuift naar later dit jaar.

Onzekerheid neemt toe

Weeteling zet daar toch zijn vraagtekens bij. “Niemand weet hoe de wereld er over een half jaar uitziet in een situatie waarin bijna alles vloeibaar is.” 

“De orderintake in het vierde kwartaal was al ietwat zwak en ASML gaf aan vooral in de tweede jaarhelft sterke resultaten te verwachten. Met andere woorden: het zwaartepunt ligt in een periode die nu toch een stuk onzekerder is geworden en er was qua orders nog niet veel veilig gesteld.”

'Outlook erg ambitieus' 

Weeteling vindt dat met het huidige beeld de huidige outlook er erg ambitieus uitziet. “Nu hebben we keer op keer gezien bij ASML dat de outlook ambitieus was en wel gehaald werd, maar een situatie als deze heeft zich nog nooit eerder voorgedaan.”

“Wanneer we uitgaan van een winst per aandeel van 8 euro voor dit jaar tegen een waardering van 25 keer de winst, dan rolt er een koers uit van 200 euro ( op moment van schrijven noteert ASML rond de 240 euro, bekijk hier de huidige koers). Zolang er totaal geen zicht is op een einde van deze situatie, lijkt het aandeel voor nu niet interessant.”

Op lange termijn geen vuiltje aan de lucht

Toch is de lange termijn rooskleurig, voorziet de analist. “Op lange termijn is er geen vuiltje aan de lucht. Het aantal toepassingen van chiptechnologie blijft onverminderd toenemen, bijvoorbeeld voor autonoom rijden, virtual reallity, 5G en IoT."

"Hiervoor is de technologie van ASML van cruciaal belang. De Veldhovenaren hebben namelijk een semi-monopoliepositie op hun vakgebied, en er zijn nog geen signalen dat die positie in gevaar is."

Verhaal staat als een huis, maar wees voorzichtig

“Het verhaal staat dus nog als een huis: een ijzersterke marktpositie, groeiende vraag, een solide balans en een sterke operationele uitvoering.” 

Maar wees gewaarschuwd. “Met de huidige hooggespannen verwachtingen hoeft er niet veel te tegen te zitten om de koers flink lager te zetten”, aldus de analist.

Lees ook: Wanneer krabbelt de beurs weer op?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.