‘Verwachtingen rond Tesla te hoog gespannen’

Door Belegger.nl op 2 april 2020 15:30 | Views: 4.207

‘Verwachtingen rond Tesla te hoog gespannen’

Tesla, de Amerikaanse producent van zelfrijdende auto’s, was voor de uitbraak van het coronavirus een van de meeste gewilde aandelen op Wall Street. En hoewel de koers met 50% is gezakt vergeleken met de piek in februari, staat het aandeel nog steeds op een jaarwinst van 20%.

Het zijn moeilijke dagen voor iedereen en niet alleen voor Tesla. De vraag voor Tesla-beleggers is: wat voor problemen komen nu al tot uiting in de koers van het aandeel? Barron’s sprak met een aantal analisten.

Nieuw soort leveringsproblemen

Volgens Adam Jonas, een analist van Morgan Stanley, zijn de verwachtingen voor de verkoopcijfers in het eerste kwartaal te hoog gespannen. "Tesla levert doorgaans een onevenredig groot deel van de eenheden in de laatste twee weken van het kwartaal," schreef Jonas in een onderzoeksrapport op maandag.

Dat zal moeilijker zijn in het eerste kwartaal van 2020, omdat de verspreiding van het coronavirus in de VS en Europa in de afgelopen weken is versneld.

Houden

Jonas verwacht dat Tesla in het eerste kwartaal 88.000 eenheden zal leveren. Volgens FactSet is de gemiddelde verwachting van analisten op Wall Street  97.000, waar dat er in het vierde kwartaal van vorig jaar 120.000 waren.

Jonas raadt beleggers momentaal aan aandelen in Tesla aan te houden. Hij heeft een koersdoel van 440 dollar voor het bedrijf dat wordt gerund door de excentrieke miljonair Elon Musk.

Kopen

Pierre Ferragu, analist bij New Street Research, schat het aantal leveringen tijdens het eerste kwartaal op zo’n 80.000 auto’s, gevolgd door 72.000 in het tweede kwartaal.

Toch geeft Ferragu Tesla een koopadvies, met een koersdoel van 800 dollar. Dat komt vooral door de vooruitzichten op de lange termijn, die over het algemeen rooskleurig zijn. Tesla sloot gisteren op 482 dollar per aandeel.

Tweede kwartaal

Dan Ives, een analist bij Wedbush, heeft het aantal verwachte leveringen tijdens het eerste kwartaal bijgesteld van 105.000 naar 82.000.

Volgens Ives wordt de nabije toekomst niet makkelijk voor Tesla. Mochten de quarantainemaatregelen en de lockdown van grote delen van de VS voortduren tot de maand mei, dan zal dat volgens Ives ook in het tweede kwartaal leiden tot een grote daling van het aantal leveringen.

Afwachten

Barron’s komt tot de conclusie dat beleggers zich niet teveel moeten blindstaren op de cijfers, vooral die over het eerste kwartaal. Belangrijker is dat een onderneming een duidelijk plan heeft om door de Covid-19-crisis heen te komen.

Aandelen kopen of verkopen op basis van cijfers over het eerste kwartaal of de eerste helft van het jaar zou een vergissing zijn. Handelen op basis van winstcijfers die op een dieptepunt staan is nooit een goed idee, aldus Barron's.

Lees ook: Speculanten verdienden 50 miljard dollar aan coronacrash

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.