Institutionele beleggers in 2 jaar niet zo bullish

Door Belegger.nl op 7 april 2020 08:35 | Views: 7.851

Institutionele beleggers in 2 jaar niet zo bullish

Terwijl het Amerikaanse volk zich voorbereidt op een recordaantal doden door het coronavirus de komende weken, zijn institionele beleggers - zoals pensioenfondsen - het meest optimistisch gestemd over de financiële markten sinds 2018.

Dat blijkt uit een enquête die RBC Capital Markets hield onder 185 institutionele beleggers.

Drie redenen

"Onze respondenten zijn zeer optimistisch over aandelen; het meest optimistisch sinds we in het eerste kwartaal van 2018 met ons onderzoek zijn begonnen", schrijft Lori Calvasina, hoofd Amerikaanse aandelen bij RBC Capital Markets, in een notitie, waar MarketWatch over bericht.

Institutionele beleggers noemden drie redenen voor hun optimisme: Aantrekkelijke waarderingen, het vertrouwen dat de Fed doet wat nodig is en de overtuiging dat de economische schade van de gezondheidscrisis te managen valt.


Op korte termijn nog meer ellende

De meeste respondenten verwachten dat de beurzen op korte termijn nog verder beneden zullen gaan. Meer dan tweederde verwacht dat de S&P 500-index zal dalen tot boven het niveau van 2.100 punten. Dat is een neergang van bijna 9% vergeleken met het slot op 23 maart van 2.304 punten.

Meer dan de helft verwacht dat de index tijdens de komende drie maanden verder zal dalen, voordat de weg omhoog wordt opnieuw zal worden ingezet. 

'Voor eind september weer normaal'

Zo’n 78% van de ondervraagden gaf aan dat een daling in nieuwe coronavirusgevallen nodig is voor de aandelenmarkt kunnen stabiliseren. Volgens een meerderheid van de ondervraagden zal het zakenleven 'weer normaal worden' voor het einde van september. 


Angst en beven

Veel beleggers kijken met angst en beven naar de impact van de pandemie op de bedrijfswinsten. Grote beleggers verwachten volgens RBC een gemiddelde winst per aandeel van ondernemingen die genoteerd zijn aan de S&P-500 van 130 dollar voor dit jaar. Dat is maar liefst 22% lager dan in 2019. Voor volgend jaar voorspellen ze een gemiddelde winst-per-aandeel van 158 dollar. 

Alhoewel dat natuurlijk een dreun is van jewelste, zijn de koersen van aandelen zoveel gedaald dat de stieren in de markt een optimistisch beeld schetsen van de toekomst.

In de tweede helft van het jaar vooruitkijken

Tijdens de tweede helft van dit jaar zullen beleggers vooruit beginnen te kijken naar de winst van 2021 om de prijs van de markt te bepalen. Een winst per aandeel van 158 dollar zou een stand van de S&P 500 rechtvaardigen van minstens 2.639 punten, aldus FactSet. 

Gezien het feit dat ongeveer de helft van de respondenten gelooft dat de Fed de rentetarieven in de buurt van nul zal blijven houden en het opkoopprogramma in het komende jaar zal handhaven, zou een hogere stand van rond de 3.000 punten ook een mogelijkheid zijn.

Lees verder: Bullmarkt of valse bodem?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.