JPMorgan: Coronacrisis dubbel zo erg als 2008

Door Belegger.nl op 9 april 2020 11:10 | Views: 5.274

JPMorgan: Coronacrisis dubbel zo erg als 2008

De beurzen begonnen de week in een goede stemming in de hoop op een herstel van de Amerikaanse economie later dit jaar. Maar volgens JPMorgan zijn we er nog lang niet.

De Amerikaanse zakenbank waarschuwt voor een neerwaartse spiraal in de wereldeconomie. De coronacrisis zou daardoor meer dan twee keer zo erg kunnen zijn als de financiële crisis van 2008.

De grote Amerikaanse beursindices, de Dow Jones en de S&P 500, trokken aan het begin van de week flink aan, omdat beleggers hopen dat de uitbraak van het coronavirus in de VS in het late voorjaar zal afvlakken.

Verder verwachten veel beleggers dat de ongekende fiscale en monetaire stimulans van de Amerikaanse regering de weg vrij zal maken voor een economische opleving in de tweede helft van het jaar.

Vicieuze cirkel

Mislav Matejka, hoofd wereldwijde aandelen bij JPMorgan, is minder positief. In een notitie op maandag aan zijn klanten schreef hij volgens MarketWatch dat er een aanzienlijke kans bestaat dat de wereldeconomie vanwege een zwakke vraag, slechte arbeidsmarkten, dalende winsten, zwakke kredietmarkten en lage olieprijzen wel eens in een vicieuze cirkel zou kunnen belanden.

Wat Matejka vooral zorgen baart, is dat de huidige recessie is veroorzaakt door een schok in de vraag van consumenten, die normaal gesproken bijdraagt aan circa 70% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in de Westerse economieën. Veel werknemers over de hele wereld kunnen immers niet meer in hun levensonderhoud voorzien door de sluiting van niet-essentiële bedrijven.

'Geen V-vormig herstel'

Volgens de economen van JPMorgan ligt een krachtig, V-vormig herstel, zoals gebruikelijk is tijdens natuurrampen, daarom niet voor de hand. In plaats daarvan verwacht de Amerikaanse bank dat het herstel veel langer zal duren en meer geleidelijk zal verlopen. Dat was ook het geval tijdens de crisis van 2008.

Volgens voorspellingen van JPMorgan zal de Amerikaanse werkloosheid in de tweede helft van het jaar 8,5% bedragen, terwijl het BBP van ‘s werelds grootste economie maar liefst 10% lager zal zijn dan de piek. Dat is een meer dan dubbel zo grote dip vergeleken met de periode na de financiële crisis van 2008, toen het Amerikaanse BBP met 4% afnam.

Te optimistisch

Dit lijkt nog een voorzichtige schatting, gelet op de toelichting van Matejka: "Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat het virus in juni verleden tijd is, hetgeen erg optimistisch zou kunnen blijken."

Daarom raadde hij zijn klanten aan om technische signalen te negeren die erop wijzen dat aandelen oversold zijn, of om gerustgesteld te worden door de enorme fiscale en monetaire steun van regeringen over de hele wereld.

Wie uitsluitend daar op focust, mist juist de belangrijkste informatie: "Namelijk dat dit de eerste neergang is aan de consumentenkant en op de arbeidsmarkt in elf jaar", aldus Matejka.

Verloop eerdere recessies

Hij wees er verder op dat de meeste recessies er in het verleden gemiddeld 18 maanden over hebben gedaan om een dieptepunt te bereiken.


Negatieve spiraal

Economische statistieken geven volgens JPMorgan aan dat we aan het begin staan van een negatieve spiraal, waarin lagere consumentenbestedingen leiden tot lagere bedrijfswinsten, lagere bedrijfsinvesteringen, meer banenverlies en verdere dalingen van de consumentenbestedingen.

Deze cyclus kan doorgaan; zelfs wanneer de reden voor de aanvankelijke zwakte is weggenomen, zo waarschuwt de bank.

Risico van nieuwe besmettingsgolf

Het trage consumentenherstel in China baart Matejka zorgen. En dan is er nog het risico op een nieuwe besmettingsgolf.

Analisten zoals Matejka houden landen als China en Zuid-Korea, die de uitbraak ogenschijnlijk onder knie hebben, goed in de gaten. De aandelenmarkten in Europa en de VS zullen pas een bodem bereiken wanneer duidelijk wordt dat er geen nieuwe besmettingshaarden zijn in China en Zuid-Korea.

Daarnaast adviseert Matejka zijn klanten te wachten op de komende herziening van de winstverwachtingen van bedrijven. Tot nu toe zijn de winstprognoses per aandeel van bedrijven in de S&P 500 met slechts 3% afgenomen, vergeleken met dalingen van tussen de 20% tot 40% tijdens eerdere recessies.

Lees ook: Help, een recessie! Dit moet u weten

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.