Dividendbeleggen op de tocht: hier liggen nog kansen

Door Redactie op 9 april 2020 14:30 | Views: 14.620

Dividendbeleggen op de tocht: hier liggen nog kansen

Dividendaandelen zijn traditioneel favoriet onder beleggers omdat ze een gegarandeerd rendement opleveren. Maar door de coronacrisis staat dividendbeleggen op losse schroeven. Veel gerenommeerde ondernemingen hebben hun uitkeringen immers opgeschort of verlaagd.

Beleggers maken zich dan ook grote zorgen.

Bedrijven snijden niet snel in dividend

"Bedrijven met een gezonde kasstroom, in traditioneel rendabele sectoren zoals telecom, infrastructuur en vastgoedbeleggingsfondsen, snijden niet snel in hun dividend. Dus als ze dat wel doen, is dat een schok voor investeerders", zegt Sat Duhra, co-financieringsmanager Aziatische dividendinkomensstrategie bij vermogensbeheerder Janus Henderson, tegen CNBC.

Golf aan dividendschorsingen

Oliegiganten als Exxon Mobile en Shell, die traditioneel een zeer royaal dividend uitkeren, hebben aangekondigd minder te investeren dan ze oorspronkelijk van plan waren, om hun dividendbeloftes na te kunnen komen. Maar veel andere bedrijven morrelen wel aan hun uitkering aan aandeelhouders.

In de afgelopen week hebben grote financiële instellingen op verzoek van centrale banken hun dividenduitkeringen voor 2020 ingetrokken. Dit zijn niet alleen Nederlandse bedrijven, zoals ABN Amro, ING, Aegon, NN Group en ASR Nederland, maar ook buitenlandse partijen, zoals de Britse banken HSBC en Standard Chartered.

Overzicht

Ook bedrijven in andere sectoren hebben het mes in het dividend gezet, zoals Airbus, Rolls Royce of - wat dichter bij huis - Wereldhave en Boskalis. IEX houdt nauwgezet bij welke Nederlandse bedrijven hun dividend schrappen. Een actueel overzicht vindt u hier.

De grote vraag is welke bedrijven zullen volgen. Duhra heeft onlangs geld onttrokken van de banken en de energiesector omdat hij zich zorgen maakt over het vermogen van een aantal bedrijven om dividend te kunnen blijven uitkeren.

Beleggers hebben weinig invloed op dividendbeleid

Een aantal beleggers heeft inmiddels hun ongenoegen uitgesproken over de golf aan dividendschorsingen. Maar volgens CNBC hebben beleggers weinig invloed op het dividendbeleid van bedrijven.

"Dividenden worden meestal gekoppeld aan de winst", zei Duhra. "Dat geeft bedrijven ruimte om de dividenden te verminderen als de winst sterk daalt."

Grote verschillen in dividendontwikkeling

Er zijn grote regionale verschillen in het dividendbeleid. Volgens de wereldwijde dividendindex van Janus Henderson, dat eind februari werd gepubliceerd, hebben bedrijven in Japan en de VS in de afgelopen tien jaar de grootste dividendgroei laten zien.

Bedrijven in Europa bleven juist achter, terwijl ondernemingen in Singapore, Hongkong en Canada het in 2019 goed deden.

Kijken we op sectorniveau, dan valt op dat de dividendbetalingen van oliemaatschappijen vorig jaar het snelst zijn gestegen, terwijl de technologiesector aan kop ging in de afgelopen tien jaar.

Welke sectoren bieden nog kansen voor dividendbeleggers?

Hoewel de dividendbetalingen bij veel bedrijven op de tocht staan, liggen er volgens Credit Suisse nog steeds kansen voor dividendaandelen in bepaalde sectoren.

De Zwitserse zakenbank raadt beleggers aan grotere posities op te bouwen in de consumentengoederensector, gezondheidszorg, vastgoed en telecommunicatie.

Credit Suisse verwijderde onlangs vermogensbeheerder Blackrock en oliemaatschappij BP van zijn kooplijst. In plaats daarvan werden de volgende bedrijven toegevoegd aan de zogeheten conviction list:

  • de Franse farmaciereus Sanofi
  • de Britse defensieproducent BAE Systems
  • de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris
  • en het Finse telecommunicatiebedrijf Elisa.

Lees ook: 4 aandelen met een hoog dividend of lage schuld

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.