UBS: Rijke beleggers wachten op volgende dip

Door Belegger.nl op 30 april 2020 20:00 | Views: 30.062

UBS: Rijke beleggers wachten op volgende dip

Na de coronacrash in de eerste helft van maart hebben de wereldwijde beurzen een flink herstel laten zien. Toch wacht de meerderheid van 's werelds rijkste beleggers op de volgende dip alvorens opnieuw aandelen te kopen, zo blijkt uit een rondgang van UBS Global Wealth Management.

UBS ondervroeg tussen 1 en 20 april 2928 investeerders en 1180 bedrijfseigenaren, met ten minste een miljoen dollar in investeerbaar eigen vermogen of jaarlijkse inkomsten.

Rijke beleggers zijn volgens Bloomberg vooral bezorgd over de gevolgen van de coronapandemie voor de wereldeconomie.

Pas kopen bij een daling van 5 tot 20%

61% wil pas aandelen kopen als de koersen tussen de 5% tot 20% zouden dalen, terwijl 23% zegt dat het nu al een goed moment is om dit te doen. 16% is van mening dat de beurzen zich in een bearmarkt bevinden, en dat het momenteel geen goede periode is om te investeren. 

60% is voorzichtiger met risicovollere beleggingen, aangezien zij in het komende jaar een wereldwijde recessie verwachten. Toch blijven ze over het algemeen positief over de vooruitzichten op de lange termijn.

Het invoeren van strenge lockdowns in de belangrijkste economieën ter wereld, bedoeld om de virusuitbraak een halt toe te roepen, heeft geleid tot de sluiting van veel bedrijven en een daling van de consumentenvraag. Daardoor is de kans op een recessie dit jaar aanzienlijk toegenomen. 

Defensieve aandelen

Hoewel de aandelenmarkten meer dan 20% hoger staan sinds het dieptepunt in maart, blijven ze ver onder de hoogtepunten van het begin van 2020. Het herstel wordt vooral geleid door defensieve aandelen, wat door sommige beleggers wordt gezien als een teken van een bearmarkt. 

Volgens Bank of America is de hoeveelheid contant geld dat wordt aangehouden door beleggers op dit moment net zo hoog als tijdens de terreuraanslagen in de VS van 11 september, 2001.

In Azië optimistischer

Volgens UBS is slechts 30% van de Amerikaanse investeerders optimistisch over de economie in de VS op de korte termijn, vergeleken met 68% aan het begin van het jaar. Ter vergelijking: ongeveer 55% van de Aziatische investeerders was in april positief gestemd over de eigen economie. 

"In Azië, waar de Covid-19-crisis zich eerder voordeed, lijken beleggers iets optimistischer te zijn over de aandelen in hun regio,” zei Paula Polito van UBS Global Wealth Management. “In de VS daarentegen lijkt het optimisme minder te zijn, nu het land het hoogtepunt van de crisis doormaakt.”

Helft niet van plan in beweging te komen

Bijna de helft van de deelnemers aan de enquête is niet van plan om hun aandelenbezit aan te passen, en 37% is van plan om meer te investeren, terwijl slechts 16% van de deelnemers van plan is om de investeringen te verlagen.

Lees ook: Beurzen stijgen, maar schijn bedriegt

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.