Het fundament voor een nieuwe opgaande trend

Door Martine Hafkamp op 4 mei 2020 08:30 | Views: 6.103

Het fundament voor een nieuwe opgaande trend

Beleggers moeten het dagelijks aanhoren: de economie stort in, de bedrijfswinsten verdampen, de werkloosheid stijgt naar recordhoogte en de staatsschulden lopen hard op.

Vol verbazing kijkt menigeen vervolgens naar de koersborden. Hoe is het mogelijk dat bijvoorbeeld de graadmeter van de Amerikaanse economie, de S&P 500, ten opzichte van het begin van het jaar maar op een beperkt verlies staat midden in wat al de zwaarste economische crisis sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw wordt genoemd?

Index gedragen door tech

Onder de oppervlakte is er wel meer aan de hand. Wanneer de vijf grootste bedrijven die deel uitmaken van de index eruit gefilterd worden, blijkt de daling van de S&P 500 veel groter. Deze vijf aandelen blijken samen goed voor meer dan 20% van de gehele marktkapitalisatie van de index.

Niet toevallig zijn het alle vijf technologiebedrijven. Microsoft, Amazon, Alphabet, Apple en Facebook zijn samen grotendeels verantwoordelijk voor dit relatief beperkte verlies van de index.

In de plus

Het kan nog duidelijker in beeld worden gebracht. Wat blijkt namelijk? De NASDAQ 100-index waarin de vijf nog sterker vertegenwoordigd zijn, vergezeld van andere sterke technologiefondsen, staat dit jaar zelfs in de plus. Jawel, midden in deze zware crisis staat de technologie-index op winst.

Online retailer Amazon en datacenter Equinix realiseerden recent zelfs nieuwe hoogste punten ooit terwijl andere techfondsen daar niet ver vandaan zitten. Nu heeft deze NASDAQ overigens sowieso een indrukwekkend trackrecord. Deze index heeft sinds de vorige crisis (die van 2008) geen verliesjaar gekend.

Creatieve destructie

Waar in tijden van crisis doorgaans kwaliteit komt bovendrijven en de lucht hard uit overgewaardeerde aandelen wordt geblazen, zien we nu een opvallend fenomeen. Banken, verzekeraars, oliebedrijven en producenten van consumentengoederen zijn soms wel de helft van hun waarde kwijtgeraakt, maar veel ‘overgewaardeerde’ techfondsen blijven mooi liggen. Sterker nog, een aantal stijgt gewoon door, dwars tegen alle crisisellende in.

Hier is wat de Oostenrijkse econoom Joseph Schumpter ooit zo mooi ‘creatieve destructie’ noemde aan het werk.

Het kapitalisme wordt gekenmerkt door met een zekere regelmaat terugkerende perioden van neergang. In een dergelijke crisisperiode wordt afscheid genomen van verouderde productiemethoden en businessmodellen. Nieuwe, innovatieve bedrijven en productietechnieken komen daarvoor in de plaats.

Crisis als opschoning van het verouderde systeem

Een crisis is in feite niets anders dan een noodzakelijke opschoning van het verouderde systeem. In iedere crisis wordt daarmee het fundament gelegd voor een nieuwe opgaande fase.

Dat is precies waar we op dit moment getuige van zijn. Microsoft Teams maakt vergaderen vanuit huis mogelijk, Amazon laat de handel tijdens de lockdown gewoon verder draaien, Google stelt geanonimiseerde locatiedata en reisbewegingen van gebruikers beschikbaar aan overheden om het virus te bestrijden, Equinix maakt de opslag van al het toegenomen dataverkeer mogelijk en Nvidia stimuleert de verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie.

Big Tech blijkt tijdens pandemieën opeens erg nuttig en extra van belang.

Digitale economie net zo vitaal als energievoorziening

Tijdens de coronacrisis blijkt de digitale economie net zo vitaal te zijn als bijvoorbeeld de energievoorziening. Het feit dat de techgiganten ook nog eens over enorme cashbuffers beschikken versnelt dit proces alleen maar. Cash stelt hen niet alleen in staat deze crisis ongeschonden door te komen maar ook om, nu de prijzen fors zijn gedaald, andere bedrijven over te nemen en zo hun eigen marktpositie verder te versterken.

Zelfs een eventueel nieuwe koerscorrectie zal niet meer blijken te zijn dan een nieuw koopmoment, omdat ook in deze crisis een fundament wordt gelegd voor een nieuwe opgaande trend.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.