Experts mijden Shell en spelen op safe met Ahold en Unilever

Door Belegger.nl op 6 mei 2020 16:10 | Views: 12.393

Experts mijden Shell en spelen op safe met Ahold en Unilever

De uitslag van de enquête die Corné van Zeijl maandelijks houdt onder beursexperts is weer bekend. Duidelijk is dat zij voor komende maand wederom op safe spelen, met bets op andere Ahold Delhaize, Adyen en Unilever. Maar Shell is inmiddels uit de gratie.

April doet wat hij wil, zo blijkt maar weer. Terwijl bijna tweederde van de deelnemers aan de vorige maandelijkse beursenquête van strategist Corné van Zeijl Actiam had verwacht dat de AEX-index zou dalen, bleek april juist een bijzonder goede maand. De AEX steeg met ruim 6%.

Sell in May?

Ondanks het beursherstel blijven de beursexperts voor de meimaand aan de sombere kant. 55% van hen verwacht een daling. Dat is weliswaar beter dan in april, toen 65% uitging van een neergaande beurs, maar nog altijd een meerderheid.

Veel beleggingsprofessionals merkten volgens Van Zeijl op dat ze de sterke stijging niet bij de huidige economische verwachtingen vinden passen. "Het IMF voorspelt niet voor niets dat we de zwaarste recessie sinds de depressie van de jaren dertig gaan meemaken", schrijft hij.

Dit zijn de verwachtingen voor mei:

  • 18,8% is optimistisch
  • 26,6% is neutraal
  • 54,7% is pessimistisch
  • Saldo: -35,9%

Verwachtingen langere termijn nog steeds somber

De verwachtingen voor de komende zes maanden zijn wel een stuk somberder geworden. Vorige maand waren de verwachtingen voor de komende zes maanden optimistisch, terwijl de kortetermijnvooruitzichten juist extreem somber waren. Maar nu komen de prognoses met elkaar overeen. Precies 50% verwacht dat aandelenkoersen gaan dalen, tegen slechts 37% bij de vorige enquête. "Het is duidelijk dat de experts ervan uitgaan dat de economische impact van het virus nog niet volledig in de koersen zit verwerkt", stelt Van Zeijl.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 26,6% is optimistisch
  • 23,4% is neutraal
  • 50,0% is pessimistisch
  • Saldo: -23,4%

Speciale vraag over coronavirus

Omdat de economische effecten van de coronapandemie en de lockdown het beurssentiment blijven domineren, ging de speciale vraag over Covid-19 op herhaling: Is de crisis inmiddels voldoende in de koersen verwerkt?

Omdat deze vraag ook de voorgaande maanden werd gesteld, kan Van Zeijl analyseren of de visie wordt bijgesteld. En wat blijkt? Het percentage experts dat denkt dat het virus nu overdreven in de koersen is verwerkt, is inmiddels tot een minimum gezakt. Slechts 3% van de ondervraagden is die mening toegedaan.Aandelenkeuzes april: Shell zorgt voor schok

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete ondernemingen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Nemen we de uitslag van de vorige enquête onder de loep, dan valt op dat de performance van het rijtje getipte aandelen per saldo wat tegenviel. Dat kwam vooral door Shell, dat vorige maand in de top 3 van de toppers was gezet, maar 10% van zijn beurswaarde zag verdampen vanwege de dividendverlaging.

"Dat was een flinke schok en erg jammer voor de performance", zegt Van Zeijl. Hij wijst op Adyen en Galapagos, die dubbelcijferige koerswinsten hebben laten zien.

De keuzes voor de flopaandelen lieten ook wat te wensen over. Alleen ABN Amro bleek, gelet op de koersdaling van 6,5%, achteraf een goede keuze.

Toppers april Rendement Floppers april Rendement
Ahold Delhaize +4,1% Randstad +13,9%
Galapagos +11,3% ASML +11,6%
Royal Dutch Shell -5,0% ABN Amro -6,5%
Adyen +16,9% ArcelorMittal +15,5%
Unilever +1,7%    
Saldo +5,8% Saldo +8,6%

Keuzes mei: Op safe

Dan de keuzes voor mei. 'Never sell Shell', luidt een bekende beurswijsheid. Desondanks is Shell is na de daling in april direct verbannen naar het rijtje floppers, terwijl het hiervoor maandenlang op de lijst met favoriete aandelen prijkte. Dat een van de weinige dividendaristocraten van ons land voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het mes heeft gezet in het dividend, leidde tot teleurstelling bij de beursexperts.

ASML - ooit een all time favoriet - staat net als vorige maand weer bij de floppers, net als ArcelorMittal. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco sluit de rij.

Ahold Delhaize daarentegen blijft favoriet. Ook over Unilever en Adyen zijn veel professionals positief gestemd. Deze bedrijven zullen volgens hen het minst worden geraakt door de coronacrisis, zo blijkt uit de commentaren. "En dat maakt ze geliefd", concludeert Van Zeijl.

Toppers mei Saldo* Floppers mei Saldo
Ahold Delhaize +7 ArcelorMittal -9
Unilever +4 Royal Dutch Shell -5
ING +4 ASML -5
Adyen +3 Unibail-Rodamco -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Lees ook: 'Dit herstel is een bearmarktrally die op instorten staat'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.